Dünya Gıda Güvenliği Günü | Sağlıklı bir yarın için şimdi güvenli gıda
Gıda, kimya ve ziraat mühendisleri ile veteriner hekimler, Dünya Gıda Güvenliği Günü dolayısıyla ortak açıklama yaptı.
Görsel: Dünya Gıda Güvenliği Günü açıklamasının afişi/TMMOB
Kovid-19 pandemisi insanların sağlıklı yaşayabilmesi için yeterli, dengeli ve güvenli gıda ile temiz suya hakça erişiminin hayati önem taşıdığını bir kez daha gösterdi. 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü, bu yıl 3. kez kutlanıyor. Dünya Gıda Güvenliği Günü nedeniyle TMMOB’a bağlı Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Veteriner Hekimleri Odası İzmir Şubeleri ortak yazılı açıklama yaptı.
Sofralara gelen gıdanın güvenliğinin ilk olarak tarımsal üretimin güvenliğinden; tarımsal üretimin güvenliği ise ürünlerin, köylülerin, çiftçilerin, balıkçıların, daimi ve mevsimlik kır emekçilerinin ve dağıtım kanallarının güvenliğinden geçtiği söylenen açıklamada, “Bunu sağlayabilmek ise gıda egemenliği ve agroekoloji ile mümkündür. Gıda egemenliği ve agroekolojinin halk sağlığından, doğa dostu üretimden, adil üretim ve paylaşımdan yana anlayışını; yerel bilgi ve pratikleri dışlamadan, bilimin yol göstericiliğinde ve doğru uygulamalarla yayacak toplumsal bir hareketi inşa etmek için çalışmalıyız” denildi.
“HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE”
Günümüzde güvenli gıda ve suya erişimdeki önemli engellerden birinin tarımda ve endüstride kimyasalların aşırı ve bilinçsiz kullanımından kaynaklandığı belirtilen açıklamada, bu durumun toprak, su ve hava kalitesinin değişmesine neden olduğunun, biyoçeşitliliğe zarar verdiği ve büyük bir halk sağlığı problemine yol açtığının altı çizildi.
Güvenli ve yeterli gıdaya ulaşabilmenin önemli yollarından birisi de bölgesel biyoekonomi modellerinin geliştirilmesi gerektiği söylenen açıklamada, “Biyoekonomi modelleri sayesinde güvenli ve yeterli gıdaya erişim ve sürdürülebilir kalkınma sağlanabilir. Özellikle Avrupa başta olmak üzere birçok ülke kendi ulusal biyoekonomi politikalarını gerçekleştirmiş veya gerçekleştirmektedir. Buna benzer politikalar ülkemiz için de zaman kaybetmeden uygulanmalıdır” ifadelerine yer verildi.
Veteriner Halk Sağlığı çalışmalarından sonuç almak için, Veteriner Hekimlerin özellikle gıda amaçlı tüketimi yapılan ve zoonozlarda taşıyıcı ya da konak olan tüm hayvan türlerinde kullandıkları ilaçların bir an önce karekod sistemine geçilmesi gerektiği savunuldu. Dünya Gıda Güvenliği gününde bu noktanın da altını özellikle çizen ve yetkilileri göreve çağıran meslek odaları, Veteriner Hekimlerin sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için yetkililerin de sorumluluklarının bilincinde olması gerektiğine vurgu yapıldı.
“DIŞA BAĞIMLI OLMAYAN TARIM VE GIDA POLİTİKALARI HAYATA GEÇİRİLMELİ"
Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun bu yılki ilkesi olan “Sağlıklı Bir Yarın İçin Şimdi Güvenli Gıda”yla gıda güvenliği ve güvencesinin sürdürülebilir olmasının gelecek nesiller için sağlıklı yarınlar olduğu vurgusu yapılmıştı. Meslek Odaları açıklamasında, “Ancak gıda enflasyonunun kontrol edilemeyen bir şekilde yükseldiği ülkemizde, ekonomik kaygılar gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanmasına ve sürdürülebilir olmasına büyük engel teşkil etmektedir. Gıda enflasyonunun yüksek olması, gıda harcamaları toplam harcamasının büyük bir bölümünü oluşturan dar gelirli kesimi çok daha fazla etkilemektedir” dedi.
Açıklamada, “Ülkemizdeki ve dünyadaki sermayenin çıkarlarını, insanlığın ortak çıkarlarının üstünde gören egemen, kapitalist sistemin yarattığı açlık, yokluk ve yoksulluk salgın süreciyle birlikte mevcut tarım-gıda sisteminin yetersizliklerini ortaya sermiştir. Tarım-gıda üretimi ve tedarikindeki tekelleşme eğilimi, yerel tarım-gıda sistemlerini kalıcı çözümler ile geliştirip güçlendirmemiz gerektiğini göstermiştir. Gelinen bu noktada, dışa bağımlı olmayan sürdürülebilir tarım ve gıda üretimi ile gıda egemenliği politikalarını hayata geçirmemiz gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, yaşamak nasıl bir insan hakkı ise sağlıklı, güvenli ve yeterli gıdaya uygun fiyatlarla sürdürülebilir bir biçimde ulaşabilmek de bir insan hakkıdır ve bunu sağlamak kamunun en önemli görevlerinden biridir” denildi. (İzmir/EVRENSEL)