G7 ülkeleri, çok uluslu şirketlerin en az yüzde 15 vergi ödemesinde anlaştı
G7 ülkeleri, çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları ülkelerde en az yüzde 15 vergi ödemesinde anlaştı. Anlaşma özellikle Google, Amazon ve Facebook gibi dev teknoloji şirketlerini etkileyecek.
Amazon, Google, Facebook ve Apple logoları.
G7 ülkeleri, çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları her ülkede en az yüzde 15 oranında vergilendirilmeleri konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma özellikle Google, Amazon, Facebook, Twitter, Uber ve benzeri dev teknoloji şirketlerini etkileyecek.
G7 ülkelerinin maliye bakanları, Londra’da İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın başkanlığında iki günlük toplantı gerçekleştirdi.
İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, toplantının sonucunda, G7 ülkelerinin çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları her ülkede küresel çapta en az yüzde 15 vergiye tabi tutulması konusunda prensipte anlaşmaya vardıkları ifade edildi.
Açıklamada ayrıca şirketlerin yatırım kararlarına ilişkin iklimsel etki raporlamaları yapmasının da zorunlu hale getirilmesinin kabul edildiği kaydedildi.
Büyük ekonomiler, söz konusu teknoloji şirketlerine ülkelerinde yatırım yapmaları için 20 yılı aşkın süredir vergi indirimi politikası uyguluyordu.
Anlaşma resmi olarak yürürlüğe girdiğinde özellikle internet üzerinden hizmet sağlayan ve kar marjları en az yüzde 10'un üzerinde olan dev şirket ve platformları etkileyecek.
Rishi Sunak, “Bu gerçekten tarihi bir anlaşma" dedi.
AB VE ABD'DEN MEMNUNİYET MESAJLARI
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen de anlaşmanın küresel ekonominin gelişmesine yardımcı olacağını söyledi.
Avrupa Birliği (AB) de anlaşmadan memnun. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından, "Asgari kurumlar vergisi hakkında G7'den gelen olumlu haberleri memnuniyetle karşılıyorum" paylaşımında bulundu.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de "G7'deki küresel kurumlar vergisi reformu anlaşması ile tarihi bir ana tanıklık ediyoruz" dedi. Michel, bundan sonra G20 ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinin sürece katılması gerektiğini belirtti.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de konuyla ilgili paylaşımında, "Bugünkü tarihi anlaşma küresel vergi adaleti ve dayanışması açısından iyi bir haber" ifadesini kullandı.
OXFAM: ANLAŞMA YETERSİZ, YÜZDE 15 ÇOK DÜŞÜK
Yardım kuruluşu Oxfam ise yüzde 15'lik minimum kurumlar vergisinin, "çok düşük olduğunu" belirtti.
Oxfam Genel Müdürü Gabriela Bucher "G7'nin bozuk bir küresel vergi sistemini, İrlanda, İsviçre ve Singapur gibi vergi cennetleriyle benzer oranlarda minimum küresel kurumlar vergisi oranı belirleyerek tamamen revizyondan geçirdiğini iddia etmesi absürt" dedi.
Tax Justice Network (Vergi Adaleti Ağı) adlı kuruluşun genel müdürü Alex Cobham da anlaşmayı bir "dönüm noktası" diye tanımlarken, sistemin hâlâ "aşırı derecede adaletsiz" olduğunu vurguladı.
GOOGLE, AMAZON VE FACEBOOK'TAN İLK DEĞERLENDİRMELER
Anlaşmaya dair değerlendirme yapan Facebook'tan Nick Clegg, "Bu uluslararası vergi reformu sürecinin başarılı olmasını istiyoruz ve bunun Facebook'ın farklı yerlerde daha çok vergi ödemesi anlamına geleceğini biliyoruz" dedi.
Bir Amazon sözcüsü de anlaşmanın "uluslararası vergi sistemine istikrar getirmekte ileri yönelik bir adım" olduğunu söyledi.
Google sözcüsü ise "Uluslararası vergi kurallarını güncellemek için yapılan çalışmaları güçlü bir şekilde destekliyoruz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)