06 Haziran 2021 23:55

‘Musa Orhan’ın tutuklu yargılanması gerekiyor’

İpek Er’i tecavüz edip intihara sürüklediği gerekçesiyle yargılanan Musa Orhan 3. duruşmada da tutuklanmadı. Avukat İlyas Tarım, yargılandığı suç gereği Orhan’ın tutuklanması gerektiğini söyledi

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Siirt’te İpek Er’i tecavüz edip intihara sürüklediği gerekçesiyle “nitelikli cinsel saldırı” suçundan yargılanan Uzman Çavuş Musa Orhan 3’üncü duruşmada da tutuklanmadı. Dava 16 Eylül’e ertelendi. Buna tepki gösterenlere ise yaptırımlar uygulandı. İpek Er’in aile avukatlarından İlyas Tarım, yargılandığı suç gereği Orhan’ın tutuklanması gerektiğini söyledi.

MAHKEME TUTUKLAMAYA DÖNÜK KARAR ALAMIYOR

Şu anda dosyada somut deliller olmasına rağmen tutuklama kararı çıkmadığını belirten Tarım, “Musa Orhan, emniyette, savcılıkta verdiği ifadelerde İpek Er ile herhangi bir ilişkisinin olmadığını beyan etti. Sonrasında dosyaya adli tıp raporu girdi ve Musa Orhan’ın evinde yapılan aramada Musa Orhan’ın vücut sıvıları ve kan örnekleri tespit edildi. Bu aşamada Orhan’ın beyanlarının aksine somut deliller de girdi dosyaya. Nitelikli cinsel saldırı suçu katalog suçlardan, burada herhangi bir delil olmasa bile somut delil varmış gibi kabul edilip tutuklanması gerekiyordu. Normalde yargı mercileri bu şekilde hareket ediyor. Ama ne hikmetse dosyaya farklı deliller girmesine mahkeme bir türlü tutuklamaya dönük bir karar alamıyor” dedi.

ORHAN’I KORUYAN BİR MEKANİZMA VAR

Sanık Musa Orhan ve avukatları arasında çelişkili beyanların olduğunu vurgulayan Tarım, “Orhan’ın müdafileri dahi Musa Orhan’ın fiilde bulunduğunu beyan ediyor ama Musa Orhan bunu reddediyor, ‘Münasebetim olmadı’ diyor. Musa Orhan’ın tutuklanması Türkiye koşullarında zor çünkü kendisi koruyan bir mekanizma var. Hâlâ deliller tam olarak toplanmış değil, mahkemeden bazı tanıkların dinlenmesini talep ettik. İpek Er’in hem mektubunda hem de savcılık huzurunda değindiği beyanların esas alınması gerektiği konusunda delil araştırılmasını talep ettik. O delilleri bekliyoruz” dedi.

ALT SINIRI  1YIL OLAN DAVALARDA TUTUKLAMA VAR

Toplumun Musa Orhan’a tepki göstermesine karşı maruz kaldıkları yaptırımlara dikkat çeken Tarım, “Toplum bizi Musa Orhan gibilerine karşı koruyan bir mekanizma yok serzenişinde bulunuyor. Bunun karşılığında ise toplumu susturmaya, Musa Orhan’a tecavüzcü dediği için çeşitli yaptırımlara maruz kalan insanlar var. Tutuklama bir koruma tedbiri, dava kesinleşmeyene kadar tutuklama yapmayabilirler. Ama ‘cumhurbaşkanına hakaret’ gibi alt sınırı bir yıldan başlayan dosyalarda insanlar tutuklanırken, ifade hürriyeti kapsamında olan bazı beyanlardan dolayı insanlar cezaevlerine konulurken, alt haddi 12 yıl olan ve dahası ölüme sebebiyet vermekten kaynaklı daha farklı soruşturmalar yürütülürken, toplumda bu kadar ciddi yaralamaya neden olmuş hadisede Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmış olmasını anlamış değiliz. Toplum her ne kadar baskılanıyorsa da bunun mücadelesi verilmeli. Adalet eninde sonunda tecelli edecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Denizli’de çiftçiler endişeli: Kuraklık için acil eylem planı oluşturulmalı

SONRAKİ HABER

Maltepe'de iki grup arasında kalaşnikoflu çatışma: 1'i ağır, 2 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa