7 Haziran 2021 21:34

KESK ve Kocaeli Tabip Odası: Müsilaja karşı önlem alınmalı, harekete geçilmeli

İzmit sahilinde KESK Kocaeli Şubeler Platformu ve Kocaeli Tabip Odası Marmara Denizi için acil önlem alınması talebi ile ekosistemi korumak, doğanın talanına ve türlerin kıyımına dur demek adına basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada ilk söüz alan KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ethem Kartal "Marmara'nın ve Türkiye'nin gündeminde olan deniz salyası diye tabir edilen müsilaj konusunda birçok mağduriyet yaşanmaktadır. Özellikle sahil kesiminde oturan halk ve geçimini denizden sağlayan kesim müsilaj sebebiyle birçok sıkıntı yaşamaktadır. Müsilaj bir günlük bir olay değildir, bugüne kadar ki sermayeye tanılan imkanlar vurdum duymazlıklar bu sorunların başlıca kaynaklarıdır. Kuralsız kentleşme, sanayileşme bu sürecin tetikleyen başka faktörlerdendir'' diye konuştu.

"MARMARA SANAYİYE DOYMUŞ DURUMDA"

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Ahmet Alp Aker ise konunun halk sağlığını ilgilendiren kısmına ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi. Denizdeki kirlilik fazlalığının müsilaja yol açtığını söyleyen Aker '' Müsilajın su içinde deniz canlılarına olumsuz etkisinin olduğunu biliyoruz, dolayısıyla beslenme zincirini olumsuz etkiliyor balıkların ölümüne yol açarak. Müsilaj denize girme gibi halkın yaptığı basit aktiviteleri bile engelleyebilecek bir noktaya gelebilir. Burada müsilaj denizdeki kirliliği işaret ediyor burada bizim halk sağlığına odaklanmamız lazım. Nüfus ve sanayileşme açısından Marmara ve Kocaeli çok yoğun, burası artık sanayiye, limanlara, fabrikalara doymuş durumda. Sanayi bölgelerinin atıkları yeterince arıtılmıyor, birçoğu sadece ön arıtılmaya tabii tutuluyor ve denize boca ediliyor, burada denizler bir kanalizasyona çevrilmiş durumda, alınan önlemler bölgenin ihtiyaçlarına cevap vermiyor'' diyerek düşüncelerini ifade etti.

"DAHA YEŞİL BİR KAPİTALİZM YOK"

Basın açıklamasında Emek Partisi Körfez İlçe Başkanı Adem Korkmaz'da söz aldı. Marmara denizinin kirletilmemesi gerektiğini, bu şehrin artık sanayiye doyduğunu söyleyen Korkmaz ''Parti olarak denizlerimizin kirletilmemesi yönünde açıklamalar, çağrılar yapmıştık, Marmara denizi etrafında 25 milyon insan yaşıyor ve Türkiye endüstrisinin yüzde 50’si de burada yer alıyor. Yağma ve talanla hareket eden bir kapitalizm olduğun da doğanın talan edilmesi ve denizlerimizin kirlenmemesi kaçınılmaz oluyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şöyle diyor, ''Biz Marmara bölgesini fosseptik çukuru gibi kullandık' diyor. 19 yıldır iktidardalar bu bilinçsizle söylenen bir söz değildir, bu bir günah çıkarmadır. Bu münferit bir olay değil yağmanın sonucudur, kapitalizmde daha fazla temiz deniz yok, daha yeşil bir kapitalizm yok. Burada bir yaşam hakkı mücadelesi söz konusu, sadece deniz canlıları açısından değil, sadece doğa açısından değil, bu insanlığın bir sorunudur ve buna karşı mücadele etmelidir, burada yaşananlar daha başlangıçtır bunun ileri de daha kötü sonuçlara yol açmaması için şimdiden harekete geçmeliyiz'' diyerek konuşmasını sonlandırdı. (Kocaeli/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et