08 Haziran 2021 07:05

Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'u "deniz salyasını bitirecek" diyerek savundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, deniz salyası (müsilaj) sorununun çözümünün Kanal İstanbul projesi olduğunu savundu.

Adil Karaismailoğlu | Fotoğraf: Raşit Aydoğan

Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesiyle deniz salyasının önüne geçileceğini savundu.

Çamlıca Kulesi'nde 24 TV tarafından düzenlenen özel programa konuk olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj (Deniz salyası) ve Kanal İstanbul projesi hakkında açıklamalar yaptı.

Independent Türkçe'nin haberine göre Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un Marmara'daki deniz salyasını bitireceğini öne sürdü. Karaismailoğlu, “Karadeniz Marmara'ya göre çok daha temiz. Kanal İstanbul yapıldığında Karadeniz'e akan nehirlerin Marmara'ya karışması söz konusu. Bu da Marmara'daki su kalitesini artırıp deniz salyasını da bitirecek. Manipülasyonlar var; su kaynaklarının etkileneceği söyleniyor. Sazlıdere barajı İstanbul'un yüzde 2,8'ine denk geliyor. İstanbul'un su rezervine Kanal İstanbul ile Piriççik ve Kahramadere barajları ile daha fazla katkı sağlayacağız. Toplam maliyeti 15 milyar dolar. Üzerinde 6 köprü var; fiyata bunlar dahil, 5 yılda tamamlayacağız." ifadelerini kullandı. 

PROF. SAYDAM: KANAL İSTANBUL YAPILIRSA HAYAT BOYU MÜSİLAJ DEVAM EDER

Proje gündeme geldiği günden bu yana bilim insanlarının karşı çıktığı projeyi Bakan’ın çözüm diye sunması iktidarın bilime kulak asmamasının bir başka örneği oldu. Bakana, bilim insanlarının Kanal İstanbul’un Marmara Denizi’ni bitireceğine dair açıklamalarını hatırlatalım:  

20 yıl boyunca Marmara Denizi’nde araştırmalar yapan ve Kanal İstanbul’un sadece müsilaj sorununu tetiklemeyeceğini aynı zamanda Marmara Denizi’nin ölüm fermanı olacağını belirten TÜBİTAK eski başkan yardımcısı deniz bilimci Prof. Cemal Saydam: ‘"Marmara Denizi astımlı doğan çocuğa benzer, solunum rahatsızlığı çeker. İyileşmez, ama üzerine yük bindirdiğiniz zaman kötüye gider. Bunu zaten İstanbul, atıklarıyla yapıyor. Mevcut durumu kaldıramayan sisteme kanalı (Kanal İstanbul) açarsınız, Marmara'nın üzerine iki kat yük biner. Ondan sonra hidrojen sülfür kokusu çıkar, çürük yumurta kokusu. Lodos olduğu zaman tüm Marmara'da koklayacaksınız. Bu gaz dağılmaz ve de ilerler. Gelecek nesillere balık diyeceksiniz, ‘ne o pardon' diye cevap verecekler. Marmara'da balığı unutun. Siz Everest'in tepesinde yaşayabiliyor musunuz? Oksijen yok. Burada da yok. Şakası olmayan, korkunç sonuçları olacak bir projeye dönüşür. Kanal İstanbul yapılırsa tası tarağı toplayın, hayat boyu müsilaj devam eder.’’

KANAL İSTANBUL TABUTA SON ÇİVİ OLUR!

Marmara Denizi’nin kısmi olarak öldüğünü, kurtarmak için yapılması gerekenleri sıralayan Akademisyen Kubilay Kaptan Evrensel'e verdiği görüşte şunları söylemişti: “Marmara’ı kurtaracak işlerden biri, dolgudur, megadır, süperdir, hiperdir… Doğayı yok eden, denizi ölüme götüren bütün bu projelerden vazgeçilmesidir. Bunlardan en önemlisi sürekli olarak ‘Kazma vuracağız’ diye açıklanan Kanal İstanbul projesi. Diğer bütün etkilerini bir kenara bıraksak bile bunun hayata geçirilmesi Marmara için tabuta çakılan son çivi olur. Eğer Marmara’ya son öldürücü darbe vurulmak istenmiyorsa bu projeden bir an evvel vazgeçilmeli tabii. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Peker’in iddialarıyla ilgili ilk soruşturma, haber yapan Cumhuriyet’e açıldı

SONRAKİ HABER

Redd, izleyicileriyle bir buçuk yıl sonra Maçka Parkı'nda buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa