8 Haziran 2021 22:35

BM'den Dünya Okyanus Günü'nde "denizlerimiz plastik atıklarla boğuluyor" uyarısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 8 Haziran Dünya Okyanus Günü'nde, "okyanusların plastik atıklarla boğulduğuna" dikkat çekti.

BM'den Dünya Okyanus Günü'nde "denizlerimiz plastik atıklarla boğuluyor" uyarısı

Fotoğraf: Muntaka Chasant/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 8 Haziran Dünya Okyanus Günü'nde, "okyanusların plastik atıklarla boğulduğuna" dikkati çekerek uyarıda bulundu.

Guterres, Dünya Okyanus Günü'nde yayımladığı mesajında, insanlığın okyanuslara, denizlere ve deniz kaynaklarına saldırısının devam ettiğini vurguladı.

Dünyanın en uzak köşelerindeki mercan adalarından en derin okyanus diplerine kadar "okyanusların plastiklerle boğulduğunu" belirten Guterres, aşırı avlanmanın ise yıllık 90 milyar dolar net kayba sebep olduğunu ifade etti.

Karbon emisyonlarının, okyanusların ısınmasını ve asitlenmesini tetiklediğine, biyolojik çeşitliliği yok ettiğine ve deniz seviyelerinin yükselmesine neden olduğuna işaret eden Guterres, okyanusların büyük çoğunluğunun gelişmekte olan ülkelerdeki 3 milyardan fazla insanın geçim kaynağı olduğunu belirtti.

Okyanusların toplumların hayatta kalabilmesinde önemine vurgu yapan Guterres, insanlığın doğayla sürdürdüğü savaşa son vermesi çağrısında bulundu.

- Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen'den "mavi gezegenimizi" koruyalım'' çağrısı

Geçen yıl BM Kalkınma Programı Türkiye Sudaki Yaşam Savunucusu seçilen Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen de seslendirdiği video mesajında, "varoluşumuz için de muhtaç olduğumuz" okyanus ve denizleri korumak için harekete geçmeye çağırdı.

Ercümen, kirlilik, atıklar, aşırı avlanma, istilacı yabancı türler ve iklim değişikliği sebebiyle okyanuslar ve denizlerin her geçen gün oksijen kaybettiğini belirterek, "İyisiyle ve kötüsüyle insan çağında gezegeni bizler şekillendiriyoruz. Bu Çevre Günü ve Okyanus Günü'nde herkesi denizlerimizden başlayarak mavi gezegenimizi korumak için harekete geçmeye çağırıyorum." mesajı verdi.

Ercümen, ayrıca insan kaynaklı, suyun altındaki yaşam için büyük tehdit oluşturan sorunlara, plastik kirliliğine ve Marmara Denizi'ndeki deniz salyası olarak da bilinen müsilaj oluşumu gibi güncel problemlere dikkati çekti. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et