09 Haziran 2021 01:00

Bir Olay: SADAT üzerine iddialar Bir Kavram: Paramiliter Örgüt

Bu haftaki "Bir Olay Bir Kavram" sayfamızda paramiliter örgütleri ve gündemi sarsan SADAT iddialarını tartıştık.

Paylaş

Bir Olay: SADAT üzerine iddialar

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, iktidarın farklı kanatlarının ve kendisinin de içinde bulunduğu suç teşkil eden eylemleri ve devlet, mafya, sermaye üçlüsünün birbirine nasıl bağımlı olduğunu teşhir eden videoları yayınlamaya devam ediyor. Yayınlanan sekizinci videoda ise Peker, Suriye’de El-Nusra’ya gönderilen silahlar ve sınırda yürütülen yasa dışı ticarete değindi. Peker’in iddia ettiği üzere, Suriye’ye gönderilen silahlar, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi’nin kurucusu olduğu Uluslararası Savunma ve Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ. ya da bilinen ismiyle SADAT üzerinden gönderildi.

2014’te Adana Ceyhan’dan Suriye’ye gönderilmek üzere yola çıkan ve daha sonrasında durdurulan MİT tırlarından yüzbinlerce silah ve savaş mühimmatı çıkmıştı. IŞİD’in ya da Orta Doğu’daki cihatçı çetelerin Türkiye tarafından “beslendiği” ortaya çıkınca uluslararası politikada sıkışma yaşayan iktidar, bu çeteleri güçlendirmekten de vazgeçmeyerek, iddiaya göre, bugün geldiğimiz durumda bu sorunu SADAT üzerinden çözüyor. SADAT’ın kuruluşuna dahi iktidarın Orta Doğu’da askeri ve politik bir güç olarak ortaya çıkma hedefinin doğrultusunda 2012’de gerçekleşiyor. SADAT, Peker’in iddialarıyla birlikte düşündüğümüzde, iktidarın paramiliter bir örgütü olarak iş görüyor.

Aynı zamanda Peker videosunda Suriye ve Libya’da kurulan çıkar ilişkilerini kastederek şu şekilde bir cümle kuruyor ve kendisinin de dahil olduğu mafya ve devletin sermayeyle olan ilişkisini de doğrudan ifşa ediyor: “Buradaki ihaleler neden hep aynı 5-10 aileye, şirkete veriliyor?​”.

Sedat Peker videoları, birincisinden sonuncusuna kadar, her fırsatta sermayenin, devletin, iktidarın ve mafyanın kirli çıkar anlaşmalarını ve çatışmalarını bizlere gösterdi. Hem Orta Doğu’da hem de dünyanın farklı alanlarında insanlık suçları işlemiş birden fazla örgüt iktidar tarafından “milli çıkar” adı altında finanse edildi ve edilmeye de devam ediyor.

Bir Kavram: Paramiliter Örgüt

Paramiliter güç ya da paramiliter örgüt, yarı askeri bir yapılanma olan gönüllü ve silahlandırılmış insanlardan oluşturulan yapılardır. Tarihin birçok döneminde paramiliter örgütler çeşitli biçimlerde ortaya çıkmışlardır. Genellikle devlet ve egemen sınıflar tarafından desteklenen bu kuvvetler çeşitli amaçları yerine getirmek adına kurulmuştur. Devletin kolluk kuvvetlerinin dışında kalan alanların boşluğunu doldurmak ya da yardımcı kuvvet olarak işlev görmek üzere hareket edebilirler. Devlet ve sermaye tarafından desteklenen aynı zamanda ülkemizde bulunan “geçici köy koruculuğu” ya da yeni adıyla “güvenlik koruculuğu” paramiliter kurum sayılmaktadır. Sadece devlet ve sermaye elinde değil, politik bir parti tarafından da kurulan paramiliter örgütler vardır. Nazi Almanyası’nda Nazi partisine bağlı olan Schutzstaffel (SS), Sturmabteilung (SA) gibi paramiliter örgütler, faşizmin yaymak ve ırk politikalarını zor yoluyla dayatmak, muhalifleri bastırmak için halkları katletmekten çekinmemişlerdir. Ülkemiz tarihinde Alparslan Türkeş tarafından kurulan Ülkü Ocakları’na bağlı “Ülkücü komando kampları” örnek gösterilebilir. Ülkücü komandolar özellikle 1970-80’li yıllarda pek çok cinayet ve katliamda aktif rol oynamıştır. Devlet ve sermaye tarafından üstü kapalı olarak desteklendiği bilinmektedir. Fakat her paramiliter örgüt sermaye tarafından desteklenmemiştir. Nazi Almanyası ve faşizme karşı savaşan Alman Komünist Partisi’ne bağlı “Parteiselbstschutz” bir paramiliter örgüt olarak halkın gönüllü birlikleriyle oluşturulmuştur. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından kurulan “Halkın Milisleri” de düzensiz askeri birlik olarak bir paramiliter güç sayılabilir. Özetle bir zor aracı olan paramiliter gücün halk yararına ya da halka karşı olarak işleyip işlemediği yaptığı üstlendiği görevler ve kimin tarafından oluşturduğu ile doğru orantılıdır.

ÖNCEKİ HABER

BM'den Dünya Okyanus Günü'nde "denizlerimiz plastik atıklarla boğuluyor" uyarısı

SONRAKİ HABER

Borç yapılandırmaları Resmi Gazete'de yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa