09 Haziran 2021 01:00

Sağlıkta şiddet yasası istiyoruz!

Cerrahi branşlarda 36 saat nöbet, mobbing ve tatmin edici olmayan maaşlar geleceğin hekimlerini bir hayli endişelendirmektedir.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi

 

Yaşanılan kaçıncı olay bilemiyorum. Kafasında kaldırım taşı kırılan, muayene ederken çocuk ağladığı için saçlarından sürüklenen, yoğun bakım basan, parmakları kesilen kaçıncı hekim? Bir cerrahın ellerine zarar vermek onun hayatına, mesleğine, ameliyat yapabilme, insanları iyileştirebilme yetisine kastetmek, ondan faydalanacak onca hasta ve doktor adayının bu haklarını ellerinden almak hangi vicdana sığar bilemiyorum. Rapor yazmadı diye tatilini uzatamadığı gerekçesiyle daha kaç hekim sözlü, fiziksel zarara maruz kalmalı? İstediği ilacı yazmadı diye kaç hekim tehdit edilmeli, canından olmalı? Bir hekim maddi manevi olarak hiç kolay yetişmiyor. Her türlü özveri ve fedakarlıkla zorlu eğitimleri geçip ülkesine, insanlığa hizmet etmek için çalışıp didinirken, üstelik pandemi döneminde omuzlarına büyük yük alan sağlık çalışanlarından biri olurken bu kadar şiddeti bu kadar hakareti hak etmiyor.

SAĞLIKTA ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALI?

Halihazırda var olan politikalar gereği pek çok hekim adayı ülke dışında çalışmak için çeşitli girişimlerde bulunmaktadır. Özellikle cerrahi branşlarda 36 saat nöbet, mobbing ve tatmin edici olmayan maaşlar geleceğin hekimlerini bir hayli endişelendirmektedir.

Sağlıkta şiddeti önlemek için istenilen yasa tüm sağlık çalışanlarının haklarını koruyan, sözlü ya da fiziksel şiddet uygulayanları caydırıcı biçimde cezalandıran bir yasa olmalıdır. Şiddeti önlemek adına en çok risk altındaki grup saat ve yeri belirlemek, önlemek için eğitimler düzenlemek ve şiddet olayı olduğunda düzenli raporlar tutmak iyi bir çözüm olacaktır. Raporların üst birimlerce adaletli bir biçimde değerlendirilmesinin sağlanması, hastane güvenliklerinin artırılması da yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. Tüm bunlar hekim adaylarının adalete olan güvenlerini artıracak, sağlıkta şiddetin önlenmesi için uygun zemin oluşmasına büyük katkı sağlayacaktır.

ÖNCEKİ HABER

Her şey oldum, bir tek tıp öğrencisi olamadım

SONRAKİ HABER

Demirören'in Ziraat Bankası'na ipotek ettirdiği arazilerin imar planı iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa