Sivas Katliamı sanığının 2008’den beri İBB’de çalıştığı ortaya çıktı
Sivas Katliamı davasında firari olduğu yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışan İhsan Çakmak’ın 2008 yılında yeniden belediyeye girdiği ve hâlâ İSPARK'ta çalıştığı ortaya çıktı.
Fotoğraf: Evrensel
Volkan PEKAL
Adana
Sivas Katliamı davasında uygulanan cezasızlık politikası, yakınlarını kaybedenlerin ve toplumun yüreğinin soğumasına izin vermiyor. Zaman aşınıma uğratılan Sivas Katliamı davasında firari olduğu yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışan İhsan Çakmak’ın 2008 yılında belediyeye yeniden girdiği ve hâlâ İBB bünyesinde çalıştığı ortaya çıktı.
Sivas Katliamı’nda kardeşi Gülsüm Karababa’yı kaybeden Hüseyin Karababa, Yargıtayın "Terör eylemidir" diye onadığı bir davada yargılananların kamu kurumlarında çalışıyor olmasına tepki gösterdi. Karababa 9 Haziran’da Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde firari sanıkların yargılandığı davaya çağrı yaptı.
"FİRARİ OLDUĞU DÖNEMDE EVLENMİŞ, EHLİYET ALMIŞ KAMU KURUMUNDA ÇALIŞMIŞTI"
Uzatılan dava süreci ile zaman aşımına uğratılması sonucu ceza almadığı gibi kamu kurumlarında iş verilerek ödüllendirilen İhsan Çakmak, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde İSPARK İstanbul Otopark İşletmeleri Tic. AŞ’de çalışmaya devam ediyor.
Evrensel'e ulaşan bir belgeye göre Çakmak, 2008’den beri İstanbul Büyükşehir Belediyesinde otopark personeli olarak çalışıyor.
Çakmak, 1996’da tutuklandı, ancak tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. O yıldan sonra duruşmalara hiç katılmayan Çakmak, aranırken başka bir suçtan yakalanarak 3 Mayıs 2007’de cezaevine girdi. Sivas davasının 8’inci duruşmasının yapıldığı 16 Ağustos 2007’de ifade verdi, arandığı yıllarda 27 Temmuz 1999’da Sivas Altınyayla Belediyesinde evlendiğini, 22 Mayıs 1997’de askere gittiğini, çocuğunu nüfusa kaydettirdiğini, emniyete başvurarak ehliyet aldığını anlattı. Aramasının olduğu süre zarfında Çakmak’ın İstanbul Belediyesi Ulaşım AŞ’ye bağlı Güngören Yavuz Sultan Selim Mahallesi metro durağında gişe memuru olarak çalıştığı da ortaya çıkmıştı. Metro AŞ’de çalışırken gösterilen tepkiler üzerine iş akdi sona erdirildiğini ifade edilmişti. Çakmak mahkeme tarafından o dönem tutuksuz yargılanmasına karar verilip yeniden serbest bırakılmıştı. Sanıkların bulunmaması, bozulan kararlarla uzayan yargı süreci sonunda İhsan Çakmak, davanın 2 Temmuz 2008’de zaman aşımına uğraması ile ceza almaktan kurtuldu.
"FİRARİ SANIKLARIN DOSYASINI AİHM’YE KADAR GÖTÜRECEĞİZ"
O dönem ailelerle birlikte Kadir Topbaş’ı istifaya davet etmek için İstanbul’a gittiklerini anlatan Hüseyin Karababa, “İhsan Çakmak’la ilgili o yıllarda çok mücadele verdik. Tarih 2007. İçişleri Bakanlığına bildirdim. Soruşturmaya izin verilmedi. O günden bugüne mücadelemiz devam ediyor. Bugün kamu kurumlarında çalışması tam bir skandal” dedi.
Firari 3 sanıkla ilgili davayı “soykırım davası” diye tanımlayan Karababa, duruşmanın 9 Haziran’da olduğunu hatırlatarak “Bu dava da 2023’te zaman aşımına uğrayacak. Bu şekilde sonuçlanması durumunda iç hukuk yolları tüketildikten sonra dosyayı AİHM’ye ‘soykırım’ olarak götüreceğiz. Koçgiri’den başlayıp Maraş, Çorum, Sivas, Malatya, Gazi’ye periyodik olarak ailevi soykırımının yapıldığına dair, Madımak’ın da soykırımın net bir görüntüsü olduğuna dair AİHM’ye soykırım olarak götüreceğiz. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmuyor ve geriye dönük yargılamayı içeriyor. AİHM’den talebimiz geriye dönük yargılamanın yeniden yapılması. Bunlar hiç içeriye girmeden zaman aşımına uğradı” dedi.
"SANIKLAR TMK KAPSAMINDA DEĞİLMİŞ"
Zaman aşımına uğrayan davadan dosyaları ayrılarak yargılamalarına Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilen Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş da hâlâ firari.
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Sivas Katliamı’nın insanlığa karşı işlenmiş örgütlü terör suçu kapsamına girdiğini belirterek hâlâ firari olan 3 katliam sanığının zaman aşımının 2023’te tamamlanacağına dikkat çekerek bir soru önergesi verdi.
İçişleri Bakanlığı, “Terörden Arananlar Listesi”nde 3 firari sanığın neden yer almadığını sorduğu soru önergesine sanıkların Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olmadıklarını ima eden üstü kapalı bir cevap verdi.
İçileri Bakanı Süleyman Soylu’nun 11 Kasım 2020’de verdiği cevapta “Soru önergesinde bahsi geçen konulara ilişkin iş ve işlemler 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 19. maddesine dayanılarak hazırlanan 05.11.2019 tarihli ve 30939 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan terör suçlarının ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesine ya da suç faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara verilecek ödül hakkında yönetmelik kapsamında yerine getirilmektedir” ifadelerine yer verildi.
Söz konusu yönetmelikte ödülün verilmesi için suçun “Terörle Mücadele Kanunu” kapsamında olması gerektiği belirtiliyor. Soylu bu cevapla yıllardır yakalanmayan Sivas firarisi sanıklarının terör suçu işlemediğini belirtmiş oldu.