9 Haziran 2021 11:26

İdil Eser'in Büyükada davasında tutuklu yargılanmasını AYM hak ihlali saydı

Hak savunucusu İdil Eser’in Büyükada davasında tutuklu yargılanmış olmasının hak ihlali olduğuna hükmeden AYM, 40 bin lira tazminata karar verdi.

İdil Eser'in Büyükada davasında tutuklu yargılanmasını AYM hak ihlali saydı

Fotoğraf: Evrensel

Anayasa Mahkemesi, Büyükada Davasında yargılanan hak savunucusu, eski Uluslararası Af Örgütü Direktörü İdil Eser’in başvurusunu karar bağladı.

Bianet’te yer alan habere göre, AYM, tutuklu yargılanmış olan Eser’in başvurusunda, “Tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine” ve Eser’e 40 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Eser’in avukatı Benan Molu karara ilişkin “İdil Eser'in Af Örgütü ve insan hakları faaliyetleri nedeniyle Büyükada davasında tutuklu yargılanmasıyla ilgili başvurumuzda ihlal kararı verdi. Dava Yargıtay'da, karara göre hiç tutuklanmamalıydı ve şimdi beraat etmeli” açıklamasını yaptı.

İdil Eser 5 Temmuz 2017’de gözaltına alınmış, 18 Temmuz 2017’de tutuklanmıştı. Yedi hak savunucusuyla birlikte 25 Ekim 2017’deki duruşmada tahliye edilmişti.

40 BİN LİRA TAZMİNAT

Büyükada Davasında yargılanan hak savunucusu Özlem Dalkıran’ın başvurusu da aynı şekilde sonuçlanmıştı.

AYM, Anayasa’nın 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, Başkan Zühtü Arslan, Başkanvekilleri Hasan Tahsin Gökcan, Kadir Özkaya, üyeler Engin Yıldırım, Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı, Muammer Topal’ın oybirliğiyle karar vererek Dalkıran’a 40 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Özlem Dalkıran da davanın halen Yargıtay aşamasında olduğunu belirterek “Sevindirici bir karar ama daha işimiz bitmedi” dedi. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et