Sakarya’daki havai fişek patlamasının duruşması yarın görülecek
Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Sakarya’da havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin yarın görülecek 3'üncü duruşması için dayanışma çağrısında bulundu.
Fotoğraf: Evrensel
Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Sakarya'nın Hendek ilçesinde Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz 2020’de meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği, 120 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin açılan davanın 3’üncü duruşması öncesinde yazılı açıklama yayınladı. Patlama ile ilgili olarak hazırlanan iddianame ve bilirkişi raporunda, pek çok tedbirin alınmadığına dikkat çekilen açıklamada, en temel işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin de alınmadığına yer verildi.
BİLİRKİŞİ RAPORU
Risk değerlendirmesinde 110 kiloluk patlayıcı deposu için değerlendirme yapılmadığı, tespit öneri defterinde ve iş sağlığı ile güvenliği kurulu tutanaklarında sadece iş güvenliği uzmanının imzası olduğu belirtilen açıklamada, işverenin ve yönetimin konuya önem göstermediği kaydedildi. Bilirkişi raporunda ayrıca depolamanın depolama matrisine göre uygun fakat düzensiz ve aşırı olduğu, uygun raf sistemlerinin olmadığı, istifleme etiketlerinin görülmediği, depoların kapasitesine uygun şartlarda inşa edilmediği ve kapasite artışına göre güncelleme yapılmadığının tespit edildiği paylaşılan açıklamada, "Çalışan ifadelerinden ortalama kişi başı 30 kiloluk piroteknik ürün üretimi yapıldığı belirtilmiştir. Bilirkişi raporuna göre yapılan inceleme ve hesaplamalar sonucunda kişi başı yaklaşık 71 kiloluk piroteknik malzemenin işlenerek üretim yapıldığından günlük üretim miktarının yasal sınırların üzerinde olduğu kanaatine varılmıştır. Raporda, oluşturulan tablolar ile içeriği hakkında bilgi bulunan ürünler için yapılan hesaplamalar sonucunda depolama alanlarında m2 başına 20,35 kiloluk bir patlayıcı/kimyasal bulunduğu, her bir deponun 300 m2 olduğu düşünüldüğünde depo başına yaklaşık 6 ton patlayıcı/kimyasal içerik bulunduğu görülmüştür. İlgili mevzuata göre bu depoların 2 ton kapasiteli patlayıcı madde muhafaza yapıları olarak ele alınması gerekirdi" denildi.
Açıklamanın devamında “Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda yaşanan patlama ve sonrasındaki bilirkişi raporu, özetle iş güvenliği, yangın ve patlama tedbirlerinin yetersiz kaldığı veya bu tedbirlerin alınmadığını göstermiştir. Aynı fabrikanın 11 yıl içerisinde 6'ncı patlamayı yaşaması, denetim ve yaptırımların yetersiz olduğu, geçmiş patlamalardan da ders alınmadığını ortaya koymaktadır" ifadeleri yer aldı.
DURUŞMAYA ÇAĞRI
Açıklamada, önlemlerin alınmaması sonucu oluşan can kaybı ve yaralanmaların yargılanmada göz önünde bulundurulması gerektiği vurgusu yapılırken, yarın gerçekleşecek olan duruşmaya dayanışma çağrısı yapıldı. (HABER MERKEZİ)