11 Haziran 2021 00:45

Gültepe halkı: Gültepe’yi ranta kurban etmeyeceğiz

İzmir Konak’a bağlı Gültepe semtinde 300 hektar alanı ve 14 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planlarına karşı dava açan Gültepe halkı; Gültepe’yi ranta kurban etmeyeceğiz" diyor.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

Tufan Can TEMEL
İzmir

İzmir Konak’a bağlı Gültepe semtinde 300 hektar alanı ve 14 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planlarının Konak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanması üzerine Gültepe halkı imar planlarına itiraz ederek 31 Aralık günü dava açmıştı.

İzmir 3’üncü İdare Mahkemesinde süren davaya İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyesi avukatları aracılığıyla savunmalarını mayıs ayında iletti. Konak Belediyesi savunmasında dava açan Gültepe halkının “Meşru, güncel ve kişisel menfaatleri bulunmadığından” davanın ehliyet yönünden reddi talep ederken, İzmir Büyükşehir Belediyesi ise dava açanların o mahallede yaşamadıklarını ileri sürdü.

İlçe ve Büyükşehir Belediyesinin savunmalarına tepki gösteren Gültepe halkı, açtıkları dava dosyasına tapularını ve gerekli tüm belgeleri sundukları söyledi. 

"6 BİN 317 DİLEKÇE GÖRMEZDEN GELİNİYOR"

Gültepe Semti Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Latif Aydoğdu

Konuyla ilgili görüştüğümüz Gültepe Semti Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Latif Aydoğdu, imar planları açıklandıktan sonra hukuki süreç için çalışmalar başlattıkları aktardı.

Belediyelerin savunmalarını eleştiren Aydoğdu, “Bize yanlış beyanda bulunuyorlar. Biz Gültepeli değilmişiz. Bizlere çıkarlardan, menfaatlerden bahsediyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi halk adına Kanal İstanbul projesine karşı imzalar toplayarak dava açabiliyor. Ancak Gültepe’de oturan bizlerin 6 bin 317 dilekçesi görmezden geliniyor” diyerek mahallede oturmadıkları iddia edilerek dava haklarının ellerinden alınmak istendiğini söyledi.

"AFET BÖLGESİNE 10 KAT İMAR HAKKI VERİLİR Mİ?"

Çıkarılan imar planlarında Gültepe halkıyla dalga geçildiğini belirten Aydoğdu, “Burayı afet bölgesi ilan ediyorsunuz, çıkıp 10 kat imar veriyorsunuz. Alay mı ediyorsunuz? Madem afet bölgesi neden 10 kat imar veriyorsunuz. Bu planları revize etmek bu olayı çözmez. Siz bu olayı revize etmeyeceksiniz, kanunun ölçüleri içerisinde bunu iptal edeceksiniz. Biz haklarımızı hukuki ölçüler içerisinde para babalarına karşı savunuyoruz” diye konuştu.

“Gültepe halkı gerçekten modern hayatı istiyor. Modern hayatı istemek evini peşkeş çekmek anlamına gelmez. Sosyal bir sorundur. Hakkını vererek, evini barkını vererek gelecek zamanda modern hayata entegre olmak eğilimi vardır. Ama kalkıp da ‘Ben sizin yüzde 45 evinizi, barkınızı sosyal donatıya kesiyorum’ diyemezsiniz” diyen Aydoğdu yürütülen sürece tepki gösterdi.

"SERMAYENİN GÜLTEPE’NİN ÜSTÜNE OYUN OYNAMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Aydoğdu, “Kişilerin evini, dükkanını yok sayıyorsunuz. Oturma planı vermiyorsunuz. Arsaların bedelini kime sordunuz? Nasıl bir çalışma yürüttünüz? Evimizi bizden alırken yarı fiyatına düşürüyorsunuz satarken çift fiyatına satacaksınız. Bunlar kabul edilir şeyler değildir. Şehir plancılarıyla, hukukçularla beraber tartışıp mütalaa etsek, imar planlarını askıya çıkarsanız kimsenin bir itirazı olmaz. Gültepe’yi rantsal gidişe kurban etmeyeceğiz. Çıkar gruplarının burada cirit atmasına, halkın malının mülkünün üstünde hayal kurmasına engel olacağız. Biz mahalleler birliği üyesi olarak konu hakkında birikimi bilinci olan bir kurumun bir parçası ve üyesiyiz. Ne belediye başkanı ne bir başka sermaye sınıfının Gültepe’nin üstüne oyun oynamasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gökhan Bulut isimli erkek eşini taciz eden komşuları tarafından öldürüldü

SONRAKİ HABER

Metal işçisi yazdı: Sürece dahil olursak iyi bir zam alırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa