Çocuk işçiliğinin son bulması için meclis araştırması talebi
HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, çocuk işçiliğinin son bulması için meclis araştırma komisyonu kurulması talebiyle önerge verdi.
Fotoğraf: Volkan Pekal | Evrensel
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nde Meclis Başkanlığına çocuk işçiliğin son bulması ve tedbirler alınması için araştırma komisyonu kurulması talebiyle önerge verdi.
Önergenin gerekçesinde, derinleşen ekonomik kriz ile birlikte çocuk işçilerin ağır bir sömürü çarkının içinde tüm haklarından uzakta, gelişim ve eğitimlerini tamamlayamamış bir şekilde ağır şartlarda çalıştırıldığı ifade edildi. Mevsimlik tarım işçiliği, oto ve ağır sanayi gibi alanlarda her açıdan istismar edilen, sömürülen milyonları aşan çocuk işçiler noktasında Meclisin adım atmasını isteyen Sürücü, "Çocuk işçiliğinin son bulması için konuya ilişkin tedbirlerin alınması, çocuk işçilerin eğitim hayatı devam ettirilerek fiziksel ve bilişsel gelişimlerinin sağlıkla ilerlemesi için gerekli sosyal desteklerin sağlanması ve tüm unsurların tespiti için nitelikli kurullarında bulanacağı bir meclis araştırma komisyonu kurulması büyük önem arz etmektedir" denildi.
RAKAMLARLA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ
Önergede şu detaylara yer verildi:
"Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) açıkladığı verilere göre; dünya genelinde 5-14 yaşları arasında 152 milyon çocuk işçi, yaş aralığı 17 yaşa kadar genişletildiğinde ise 170 milyona yakın çocuk işçi bulunuyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre ise dünya üzerinde her 10 çocuktan 1’i çalışıyor; bunların yarıya yakını ise tehlikeli çalışma koşullarıyla karşı karşıya bulunuyor. Türkiye’de de durum küresel ölçekle karşılaştırıldığında daha iç açıcı değildir. Resmi olmayan rakamlara göre 2 milyon çocuk işçinin olduğu tahmin edildiği Türkiye’de, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2019 İş Cinayetleri Raporu'na göre, 14 yaş ve altı en az 29 çocuk işçi; 15-17 yaş arası en az 38 çocuk işçi hayatını kaybetmiştir.
Ağır şartlarda kayıt dışı bir şekilde sanayi, tarım, katı atık tesisleri gibi çocukların bulunmaması gereken tehlikeli alanlarda, bir de işçi olarak çalıştırılan 2 milyon civarında çocuk işçi bulunmaktadır. Çocuk işçiliği, çalışma yaşamının önemli sorunları olan güvencesizlik ve kayıt dışı çalışmayla bir araya gelmekle birlikte çocukların eğitim hakkının da bir engelleyicisidir. Pandemi sürecinde derinleşen yoksulluğun bir sonucu olarak EBA adlı uzak eğitim sistemine de erişemeyen yüzbinlerce çocuk çalışma alanlarına kanalize edildi. Hükümetin bu noktada kapsayıcı ve çözüm odaklı hiç bir çalışması olmadığı gibi EBA’ya bağlanmada son sırada olan fakat genç nüfus oranında ise ülkede 1'inci sırada olan Urfa bu konuda verilebilecek en çarpıcı örneklemdir." (Urfa/MA)