Alaçatı Sulak Alanı'nda port inşaatları devam ediyor
Sulak alanlardaki inşaatlar uyarılara rağmen yükselmeye devam ediyor. Bunlardan biri de İzmir Çeşme’ye bağlı Alaçatı Port mevkiindeki inşaatlar...
Alaçatı Port mevkii Karşıyaka Azmağı’nda devam inşaat | Fotoğraf: ŞPO
Ramis SAĞLAM
İzmir
Sulak alanlardaki inşaatlar uyarılara rağmen yükselmeye devam ediyor. Uzmanların iklim değişikliği ve su kıtlığına dikkat çekmesine rağmen kısıtlı sulak alanlardaki yağma her bölgede kendini gösteriyor. Bunlardan biri de İzmir’in Çeşme ilçesindeki Alaçatı Port mevkii Karşıyaka Azmağı’nda devam inşaat projeleri.
Alaçatı Sulak Alanı'nda yaşanan kıyı yağması, kıyı kenar çizgisi belirlenmeden su kotunun derinleştirilerek kanal ve bina inşaatlarına devam ediliyor. Bu inşaatlardan biri de Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından Alaçatı Koyu’nda 2 bin 304 konutluk lüks konut projesi 14 Ekim 2020 tarihinde başlatıldı. Projenin birinci etabında 27 bin 500 metrekare alan üzerine ultra lüks villalar, butik otel, restoran, marina açık ve kapalı yüzme havuzları yapılmıştı.
ŞPO TEPKİLİ
Geçtiğimiz günlerde Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, yaptığı açıklama ile yapılan inşaatlara dikkat çekmişti. Hukuka aykırı olarak süren inşaatların takipçisi olacaklarını belirttikleri alanda, Alaçatı Sulak Alanı'nda kıyı kenar çizgisi belirlenmeden su kotunun derinleştirilerek kanal ve bina inşaatlarına devam edildiğine dikkat çekmişlerdi. ŞPO yöneticilerinden edindiğimiz bilgiye göre bir dizi girişim çerçevesinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi’ne başvuru yaparak tehlikeye dikkat çektiklerini fakat henüz bir sonuç alamadıklarını belirtti.
MÜSİLAJ, ASBEST, İNŞAATLAR..
Marmara Denizi’nden başlayıp, Kuzey Ege’ye doğru yayılan müsilajın gittikçe daha fazla kıyı şeridini tehdit ettiği biliniyor. Aliağa’da tehlikeli (asbestli) atık gemi söküm tesisleri ise Ege Denizi’ni tehdit ederken Çeşme Alaçatı’daki sulak alanlarda yükselen binalar yeni tehlike çanlarının çalmasına neden oldu.
DOĞAL YAŞAM İÇİN TEHLİKE BÜYÜYOR
Çeşme Alaçatı’da Sulak Alanı’nda yaşayan 150’nin üzerindeki kuş türü, alana özgü olarak varlığı tespit edilen su yılanı ve yine bilimsel çalışmalarla tespiti yapılan endemik/endemik olmayan flora ve fauna içinde tehlike büyüyor. ŞPO yönetimi yaşanan tehlike için, “Alaçatı Sulak Alanı'nda da geri dönülmesi mümkün olmayan zararların ortaya çıkmaması için alana ilişkin bütün inşaat faaliyetlerinin acilen durdurulması” çağrısı yaptı.