Nöroloji Uzmanı Oğuzhan Onultan'tan müsilaj uyarısı: Felç riski var
Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, müsilajın denizdeki canlılara ve tüketilmeleri halinde insan beynine etkilerini değerlendirdi.
Yalova'daki müsilaj temizliği çalışması | Fotoğraf: Erhan Erdoğan/AA
Müsilajın denizdeki canlılara ve tüketilmeleri halinde insan beynine etkilerini değerlendiren Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmaların müsilajın sudaki ağır metalleri tutmaya eğilimli olduğunu ve bu nedenle sağlık riski doğurduğunu ifade etti. Denizdeki mikroorganizmaların üremek için fosfor ve azota ihtiyaç duyduğunu aktaran Nöroloji Uzmanı Onultan, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin bunu fazlasıyla sağladığını dile getirdi.
Dr. Onultan, müsilajın organik bir yapı olduğunu belirterek, “Hümin adı verilen yapıyı içeriyor. Daha önce Adriyatik Denizi’nde görüldüğü için İtalya’nın yaptığı araştırmalar var. İçinde amino asit, yağ ve karbonhidratın çeşitli formatları bulunuyor. Müsilajın içindeki yağ dokusu ağır metalleri kolayca tutuyor. Denizin dibine çökünce de tabandaki özellikle kabuklu canlıların gıdası haline geliyor” diye konuştu.
Müsilajın cıva, arsenik, kurşun ve lityum gibi zararlı ağır metalleri tutabildiğini söyleyen Onultan, “Bu maddeler yağda çözülebiliyor. Beyin omurilik bariyeri dediğimiz sıvıya geçebiliyorlar. Beyinde özellikle cıva ve kurşunun ciddi toksik etkileri bulunuyor. Beyinde sinir hücreleri arasındaki iletimi etkiliyor. Toksik etkiliyle olması gereken elektrolitlerin yerini değiştiriyor. Cıva beynin hafıza merkezini olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.
Midye, istiridye, ıstakoz gibi kabuklu canlılarının özellikle bu dönemde tüketilmelerinin riskli olduğunu söyleyen Onultan, “Yine İtalya’da 2014 yılında yapılan bir çalışmaya göre, lifli gıdalar beyindeki ağır metalleri azaltıyor. Yeşillik, sebze ve meyveyi bol bol tüketmek lazım, beyinde biriken cıva oranını düşürüyor” dedi. (İstanbul/DHA)