13 Haziran 2021 04:50

Fişek Entitüsü çocuk işçi öykülerini bir kitapta topladı

Fişek Enstitüsü, çalışan çocuklar konulu öykü yarışmasındaki 24 öyküyü bir kitapta topladı; "Milyonlarca çocuğun yaşamak için çalışmak zorunda olması insanlık suçudur"

Borçlu Olduklarımız Umutları, Gelecekleri Çalınan İşçi Çocukların Öyküleri kitap kapağı

Paylaş

Fişek Enstitüsü, çalışan çocuklar konulu öykü yarışmasındaki 24 öyküyü bir kitapta topladı. 12 Haziran Çocuk İşçiliği Ile Mücadele Gününde kitabı paylaşarak bir açıklama yapan Fişek Ensititüsü, “Çocuk işçilik, çocukların sağlığını bozduğu gibi toplumsal olarak da var olan eşitsizliklerin yeniden üretilmesine yol açmaktadır” denildi.

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı’nın bu yıl ilk kez düzenlediği çalışan çocuklar konulu öykü yarışmasına 425 öykü katıldı. Yarışmada, Seçici Kurulun yaptığı değerlendirme sonucunda Figen Koşar’ın “Mecburiyet’te Kaç Mevsim” öyküsü birincilik, Bayram Sevinç’in “Küçük Ev” öyküsü ikincilik ve Nurdan Atay’ın “Gölgeler Sessizdir” öyküsü üçüncülük ödülüne değer bulundu. 425 başvurunun 56’sını ortaokul ve lise öğrencilerinin öykülerinin oluşturduğu yarışmada, çocuk emeğinin farklı yüzlerini yansıtan 24 öykü bir kitapta toplandı.

Fişek Enstitüsü kitabın paylaşıldığı 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Gününde yaptığı açıklamada, “Bugün dünyada milyonlarca çocuk temel gereksinimlerini karşılamak için çalışmak zorunda. Üretici güçlerin bu denli geliştiği bir çağda, milyonlarca çocuğun yaşamak için çalışmak zorunda olması insanlık suçudur. Ne yazık ki Türkiye de bu suça ortak olan ülkelerden birisidir” denildi.

TÜİK’E GÖRE BİLE 720 BİN ÇOCUK İŞÇİ VAR

TÜİK verilerine göre Türkiye’de çalışan çocuk sayısınn 720 bin olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu verinin gerçeği yansıtmaktan çok uzak olduğu ifade edildi. Resmi verilerin sopnbahar-kış döneminde yapılan çocuk işgücü anketlerine dayandığı kaydedilen açıklamada, anketler çocuk emeği kullanımının yaygın olduğu yaz aylarında yapılsa çocuk işçi sayısının çok yüksek çıkacağı belirtildi. Yüzbinlerce çocuğun beden ve ruh sağlığına uygun olmayan işlerde, kayıtdışı, ağır koşullarda, çok uzun sürelerde çalıştığı belirtilen açıklamada, “Çocuk işçilik sınıfsal bir sorundur. Yapısal eşitsizliklerin, kaynak dağılımındaki adaletsizliklerin ve bunların yansıması olan yoksulluğun bir ürünüdür. Yoksul aileler, ailenin geçimine katkıda bulunnması için çocuklarını çalışmaya göndermek zorunda kalmaktadır. Çocuk işçilik, çocukların sağlığını bozduğu gibi toplumsal olarak da var olan eşitsizliklerin yeniden üretilmesine yol açmaktadır” denildi.

"EKOMOMİK TEMELİ YOK EDİLMEDEN ÖNÜNE GEÇEMEYİZ"

Çocuk işçilik sorununun etkili, kapsamlı sosyal politika önlemleri ile çözülebileceği belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Bugün çocuk emeği hala sürüyorsa, onun varlık nedenini oluşturan ekonomik ve sosyal temeli sürüyor demektir.Çocuk emeği varsa, sosyal adalet, sosyal politika, sosyal hekimlik yok demektir. Prof. Dr. Gürhan Fişek’in belirttiği gibi ‘Ekonomik ve sosyal politikalar ile çocuk emeğinin ekonomik ve sosyal temeli yok edilmeden bu insanlık suçunun önüne geçemeyiz." (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fahrettin Koca: Son 24 saat içinde 449 bin 684 doz aşı yapıldı

SONRAKİ HABER

Müsilaj Planı Koordinasyonu kuruldu: Marmara sermayeye feda ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa