13 Haziran 2021 11:19

Erdoğan Biden görüşmesinde masada kabarık dosyalar var

Erdoğan ve Biden'in ilk yüz yüze görüşmesinde S-400’lerin satın alınması, Fethullah Gülen’in iadesi, Suriye’deki YPG’ye destek gibi konular yer alacak. 

Erdoğan fotoğrafı: DHA, Biden fotoğrafı: jlhervàs/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile 14 Haziran’da ilk kez bir görüşme yapacak. 8 aydır ABD’de başkanlık yapan Biden, Eski Başkan Donald Trump döneminin aksine Türkiye ile ilişkilerinde gerilimli bir politika yürütüyor. 

Özellikle Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’de jeopolitik ve siyasi olarak farklı görüş ve çıkarlara sahip iki liderin sözcüleri görüşme öncesi ılımlı mesajlar verdi. Ancak, 8 aydır ilk kez yüz yüze görüşme yapılacak olması ve bu görüşmenin Türkiye ve ABD tarafında değil de Brüksel’de olması ikili ilişkilerin geleceği konusunda sinyal veriyor. 

TÜRKİYE VE ABD’NİN MASASINDA HANGİ DOSYALAR VAR?

ABD’nin Erdoğan hükümetine dair en büyük gerilimi Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri konusunda. İki liderin görüşme masasında öncelikli konulardan birinin Türkiye’nin F-35 programından çıkması ve S-400’leri satın alması.

Washington’da Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay “Erdoğan, S-400’leri ABD-Türkiye ortak gözetimine alacak. Bu bir NATO tesisinde olacak. ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi sonrası Kabil Havaalanının kontrolü Türkiye’ye verilecek. Böylece koalisyon ülkelerinin elçiliklerinin güvenliği sağlanmış olacak. Buna karşılık Biden, S-400’lere yönelik yaptırımlardan vazgeçecek” demiş bu sözler ABD tarafı yumuşuyor mu sorusunu gündeme getirmişti. Ancak henüz nisan ayında bakan S-400 konusunda bir ısrar durumu olursa ABD’nin yeni yaptırımlar uygulayacağının işaretini vermişti. 

SURİYE’DE KÜRT GÜÇLERİNE VERİLEN DESTEK

İkili görüşmenin diğer kritik bir başlığı da Suriye’de ABD’nin desteklediği Kürt güçleri. ABD başta YPG olmak üzere Suriye’de Kürt güçlerine dönük stratejisinden vazgeçmiyor. 

ERMENİ SOYKIRIMI’NIN TANINMASI

ABD’nin geçtiğimiz nisan ayında 1915’de yapılan Ermeni Soykırımı’nı tanıması Türkiye’de epey yankı buldu. Amerikan Dışişleri Bakanı Blinken ise Joe Biden’ın resmi olarak “Ermeni Soykırımı’nı” tanıyacağını ilk önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bildirdiğini ifade etmiş, “Anlaşmazlıklarımızı açık, doğrudan, dürüst bir şekilde ifade ederek Türkiye’ye saygı göstermeliyiz ve aynısını Türkiye’den de bekliyoruz” diye konuşmuştu. Bakan ayrıca Ermeni meselesinin Biden’ın Erdoğan ile görüşeceği konular arasında olacağını da söylemişti. ABD Başkanı Biden yönetiminde kullanılan “soykırım” ifadesi ilk kez resmi olarak tam da günü olan 24 Nisan’da dile gelmişti. İkilinin gündemine bu meselenin de gelmesi bekleniyor. 

FETHULLAH GÜLEN’İN İADESİ

2015 yılında Türkiye’de yapılmak istenen 15 Temuuz darbesinin mimarı olduğu öne sürülen ve ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fettullah Gülen Türkiye ABD arasındaki önemli krizlerden biri. 2016’da Türkiye’ye ABD Başkan Yardımcısı olarak ziyarette bulunan Joe Biden, Gülen’in iadesi için çalıştıklarını dile getirmişti. Fakat geçen 5 yıllık süreçte bu konuda bir adım atılmadı. Türkiye ısrarla Gülen’in iadesini istiyor. Ancak bu konunun da yakın bir zamanda karşılık bulması beklenmiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Keşan’a yapılacak biyokütle enerji santrali imar planı itirazına ret cevabı

SONRAKİ HABER

Yomra Belediye Başkanı'na saldırıyla ilgili gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa