14 Haziran 2021 13:09

Memur Sen’den KESK’in yanıtına "nezaketsizlik" tepkisi

Memur Sen, diğer konfederasyonlara toplu sözleşmede birlikte hareket etme çağrısının ardından KESK'in açıklamasını nezaketsizlik olarak değerlendirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Milyonlarca kamu emekçisini kapsayan 2021-2022 yılları toplu sözleşmesinde konfederasyonlar arasında “birlikte hareket etme” tartışması sürüyor. Daha önce diğer konfederasyonları masada istemeyen Memur Sen’in bu yıl diğer konfederasyonlara çağrıda bulunmasına Kamu Sen’den olumlu, KESK’ten ise mesafeli yanıt geldi. KESK’in Memur Sen’in bugüne kadar yaptıklarını hatırlatan yanıtına tepki gösteren Memur Sen, açıklamayı nezaketsizlik olarak değerlendirdi.

Memur Sen tarafından diğer konfederasyonlara toplu sözleşmede birlikte hareket etme çağrısının ardından Kamu Sen ve Memur Sen arasında ilk görüşme geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Memur Sen’in çağrısını “geç de olsa olumlu” olarak nitelendiren Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, toplu sözleşmede taleplerin ortak belirlenmesi gerektiğini söylemişti.

KESK’TEN MESAFELİ YANIT

KESK yönetimi tarafından verilen yanıtta ise Memur Sen’in geçmişteki tutumu eleştirildi. Memur Sen’in 5 dönemdir tek yetkili konfederasyon olarak imzaladığı toplu sözleşmelerin  kamu emekçilerinin hiçbir sorununun çözülmediği belirtilen açıklamada, “Daha bundan bir iki ay önce ‘Kamu Sen ve KESK masaya gelmesin’ diyen Sayın Ali Yalçın’ın fikrini ne değiştirdi de böyle bir çağrı yaptı bilemiyoruz. Tabii Covid-19 pandemisi ile birlikte derinleşen ekonomik kriz, kamu emekçilerinin alım gücünün iyice düşmesi, gerçek enflasyon karşısında ücretlerinin erimesi, uzaktan çalışma ile birçok ek ödemenin kesilmesi, sözleşmeli çalışmanın yaygınlaşması, torpilin, kayırmacılığın fevkalade artışı gibi devasa sorunlar karşımızda dururken bir dönem daha yüzde 3-4’ler ile bağıtlanacak bir sözleşmenin sorumluluğunu tek başına üstlenmeyi kimse istemez herhalde” denildi.

"YALÇIN, ORTAK MÜCADELE ZEMİNİ OLUŞTURMAYA ÇAĞIRMADI

Kamu emekçilerinin haklarının ancak birlikte mücadele ile kazanılabileceği belirtilen açıklamada, “Her ne kadar mektubunda Sayın Yalçın, ortak mücadele zemini oluşturmaya değil, Memur Sen ile birlikte hareket etmeye çağırmış olsa da tüm kamu emekçilerinin sesi olma ilkemizden asla ödün vermeden yürüttüğümüz mücadelenin gereği olarak iş yerlerinde yapılacak çalışmalarla kamu emekçilerinin ortak taleplerinin oluşturulması, bu talepler etrafında bir mutabakat veya protokol yapılması, görüşmelere giderken bu talepler etrafında ortak mücadele kararlılığımızı ortaya koyacak uyarı grevi dahil olmak üzere en temel mücadele araçlarının kullanılması, taleplerimiz karşılanana kadar üretimden gelen gücümüzü kullanarak kazanım sağlanması için ortak bir mücadele yürütmek üzere hazır olduğumuzu da ifade etmek isteriz” ifadeleri yer aldı.

MEMUR-SEN’DEN ‘NEZAKETSİZLİK’ TEPKİ

Memur-Sen, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik’in Haziran’da yapılacak Genel Kurul’da değerlendirileceğini söylemesine rağmen açıklama yapıldığını belirterek, KESK’in açıklamasını nezaketsizlik olarak nitelendirdi. Açıklamada, “KESK bu tutumuyla, ‘Türkiye’yi esas alma, Türkiye için düşünme, kamu görevlilerini ve emeklerini önceleme, kamu görevlilerinin hak ve hukuku için ter dökme, ideolojik aparat olma vasfını terk etme’ fırsat ve imkanını bilerek ve isteyerek kullanmayacağını bir kez daha gösterdi. Söz konusu açıklamanın içeriğinde yer verdiği değerlendirmelerle 6. Dönem Toplu Sözleşmede kamu işvereni lehine gerekçe üretmeye yeltenen ve işveren danışmanı rolünü üstlenen KESK’in, bu tavır ve yaklaşımlarıyla 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde kamu görevlileri lehine yapılacak çalışmalarda yer almamasının hem kamu görevlileri hem de kamu görevlileri sendikacılığı açısından daha yararlı olacağı yönündeki karar ve değerlendirmemizi kamu görevlilerinin ve kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bodrum Kent Konseyi ve MUÇEP: Yaşam hakkımızı için mücadele edeceğiz

SONRAKİ HABER

Tarım işçisi kadınlar: İş yükümüz her yerde fazla, emeğimizin karşılığını alamıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa