Bakan Kurum: Tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz
Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu ilk toplantısını yaptı. Bakan Kurum, "Tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz" dedi.
![Bakan Kurum: Tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz](https://www.evrensel.net/upload/dosya/187292.jpg)
Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER
![Müsilaj Planı Koordinasyonu kuruldu: Marmara sermayeye feda ediliyor](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/186967.jpg)
Müsilaj Planı Koordinasyonu kuruldu: Marmara sermayeye feda ediliyor
![Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Kahraman: Asıl sorun müsilaj değil bu zihniyet](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/187106.jpg)
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Kahraman: Asıl sorun müsilaj değil bu zihniyet
![Hidrobiyolog Levent Artüz: Marmara Denizi'ne yapılan tüm deşarjlar acilen durmalı](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/187013.jpg)
Hidrobiyolog Levent Artüz: Marmara Denizi'ne yapılan tüm deşarjlar acilen durmalı
![Nöroloji Uzmanı Oğuzhan Onultan'tan müsilaj uyarısı: Felç riski var](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/186993.jpg)
Nöroloji Uzmanı Oğuzhan Onultan'tan müsilaj uyarısı: Felç riski var
![Dr. Kubilay Kaptan: Marmara Denizi'nin altı ölü, yüzeyi temizlemek bir işe yaramaz](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/186917.jpg)
Dr. Kubilay Kaptan: Marmara Denizi'nin altı ölü, yüzeyi temizlemek bir işe yaramaz
Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu'nun ilk toplantısı sonlandı. Beşiktaş'ta bulunan Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'ndeki toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başkanlık etti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve 3 saat süren toplantıda, müsilaj temizliğinde gelinen son durum değerlendirilerek, izlenecek yol haritası hakkında istişarede bulunuldu.
KURUM'DAN AÇIKLAMA
Bakan Kurum daha sonra bir basın toplantısı düzenleyerek, "Bu noktada şu iyi haberi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Müsilajın tehlikeli atık olup olmadığını gösteren 5 metal elementi var. Müsilaj örneklerini, her birinin üzerinden ayrı ayrı testlerini üniversitelerimizle yaptık. Yaptığımız ilk çalışmalar neticesinde; bugün itibariyle müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediğini tespit ettik. Bu çalışmalar ilk test sonuçlarımız" dedi.
Kurum, "Şunu çok rahat söyleyebilirim ki; yaptığımız bu çalışmalarla Marmara Denizimiz bugün, dünden, bir hafta öncesinden çok daha temiz durumda" dedi. Bakan Kurum, "Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için, tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz" diye konuştu.
Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu'nun ilk toplantısı Beşiktaş'ta basına kapalı olarak başladı. Toplantıya, Bakan Kurum'un yanı sıra Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu'nda bulunan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Tarım Ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Selim Dursun, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Balıkesir Valisi Hasan Şılda, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Yalova Valisi Muammer Erol, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Marmara Belediyeler Birliği Ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Ulaş Akhan, TÜBİTAK-MAM Başkanı Dr. Osman Okur, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, İTÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Melek İşinibilir Okyar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükçü, Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Eyyüp Karahan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran katıldı.
TMMOB'a Çevre Mühendisleri Odası ise kurulda yer almıyor. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, kurulla ilgili Evrensel'e “Müsilaj sonuçtur. Çevre mühendisliğini dışarıda tutan bir yaklaşımla çözümün yaratılamayacağı açıktır. Marmara’da bu bakış açısı ile genelde diğer çevre sorunları gibi siyasi kararlara ve sermayeye feda edilmiştir” değerlendirmesinde bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et