Maden-İş, 15-16 Haziran'ın yıl dönümünde işçi yumruklattı: "Böyle sendikacılık olmaz"
Türkiye Maden İşçileri Sendikası, 15-16 Haziran buyük işçi direnişinin 51. yıl dönümünde Soma'da toplu sözleşme sürecinin işleyişine itiraz eden madenciyi yumruklattı.
Fotoğraf: Evrensel
Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş), 15-16 Haziran buyük işçi direnişinin 51. yıl dönümünde, Soma Katliamı davasında ödül gibi cezaların dağıtıldığı günden bir gün önce, toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinin işleyişine itiraz eden Somalı madenciyi yumruklattı. Darbedilen işçi "Böyle sendikacılık olmaz" diyerek isyan etti.
TİS SÜRECİNE DAİR AÇIKLAMA YAPAN SENDİKA İŞÇİLERİN TEPKİSİYLE KARŞILAŞTI
Maden-İş, TİS sürecine ve sendikalaşmanın önündeki engellere dair dün öğle saatlerinde Soma Hükümet Konağı önünde basın açıklaması düzenledi.
Açıklamaya sendikanın Genel Merkez yöneticilerinin yanı sıra Yatağan, Balıkesir, Tavşanlı, Kütahya, Hisarcık, Çayırhan şubeleri katıldı.
Kıdem tazminatları gasbedilen Uyar Maden işçileri de "Bakan söz verdi, Uyar işçisi inandı” pankartıyla alandaydı.
“Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz” sloganları atılan eylemde işçiler, yaşadıkları sorunları dile getirerek sendikaya tepki gösterdi.
Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) işçileri de eylemde “Maden İş, kendi TİS taslağına sahip çık”, “Skala düzenlenmeden toplu sözleşme olmaz” yazılı dövizler taşıdı.
SENDİKACI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMIŞ!
Açıklamada konuşan Maden-İş Genel Sekreteri Tamer Küçükgencay ise Uyar Maden işçileri hakkında kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını savunup görüştükleri grup başkan vekillerinin kendilerini ve Soma kamuoyunu hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
Maden işçilerinin TİS beklentisini bildiklerini savunan Küçükgencay, “Kamuda çalışan arkadaşlarımızın toplu iş sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Bu sürede anlaşma sağlanamadı. Şu anda arabulucu sürecindeyiz" bilgilerini verdi.
"SENEDE BİR KEZ GELEREK TİS'E GİRİLMEZ" DİYEN ELİ İŞÇİLERİ TOPLANTI İSTEDİ
Basın açıklaması sonrası ELİ Soma çalışanı işçiler, sendika yönetimine “İşçiye sormadan bu sözleşmeyi imzalamayın” diye seslendi.
“Senede bir sefer gelerek toplu sözleşmeye girilmez. Buradaki şube bile işyerlerinin yerini unutmuş vaziyette. Kamu kurumları içerisinde en kötü kurum vaziyetine geldik" diyerek toplantı talep etti.
"2014’te Soma kömürleri işçileri nasıl yalnız bırakıldıysa biz de öyle yalnız bırakılıyoruz” diyen işçilerin görüşme talebi kabul edildi.
SENDİKA BİNASINA ALINMAYAN İŞÇİ YUMRUKLANDI!
İşçilerin toplantı talebini kabul eden sendika, eylem alanından sendika binasına gelen işçileri içeri almadı.
Kapı önünde bekleyen ELİ işçilerinden biri, sendika yönetiminin taraftarı olduğu tahmin edilen bir şahıs tarafından yumruklandı.
"BÖYLE SENDİKACILIK OLMAZ!"
Yaşanan arbede sonrası ELİ işçileri görüşme olmadan bina önünden ayrılırken darbedilen ELİ işçisi, “Böyle sendikacılık olmaz” diyerek isyan etti.
15-16 HAZİRAN NE GÖSTERMİŞTİ?
Sendikalarını özgürce seçmelerine, istedikleri sendikadan özgürce ayrılmalarına engel olan; toplu sözleşme ve grev haklarını kısıtlayan; sendikalara yetki kotası uygulayan yasal düzenlemelerle bastırılmaya çalışılan işçi ve emekçiler, 15-16 Haziran 1970'te şanlı bir direniş gerçekleştirdi.
150 bin işçi, her türlü ayrımcılığa karşı tavır alarak sendika örgütlülüklerini ve haklarını sahiplendi, geri adım atmadan sömürü yasalarının geçmesini engelledi.
Bu büyük işçi direnişi, hakların sınırlarının meclis kulislerinde, masa başlarında değil, sokaklarda ve meydanlarda çizileceğini gösterdi.
15-16 Haziran, sendikal mücadelenin nasıl olması gerektiği noktasında da bir mihenk taşı oldu.
Direnişin 51. yılında yayımladığı açıklamada bunları hatırlatan İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİŞP), sınıf sendikacılığı vurgusu yaparak "Direnişi yaratanların ardılları olarak sınıf sendikacılığı çizgisinde kararlılık ve cesaretle mücadelemizi yükselteceğiz" dedi.
Buyük işçi direnişinin yıl dönümünde sendikacının işçi yumruklattığı Soma'da vicdanları yaralayan bir gelişme daha yaşandı. Soma Katliamı davasında kararını açıklayan mahkeme, 301 işçinin ölümünün sorumlusu patron Can Gürkan'a yalnızca 20 yıl hapis cezası verdi. Diğer sanıklara ödül gibi cezalar dağıtılırken bir sanık için de beraat kararı verildi. Karar onanırsa patron Can Gürkan sadece 6 ay cezaevinde kalacak. (Manisa/EVRENSEL)