17 Haziran 2021 00:38

Hakan Plastik grevi: Pandemide rekor kıran patron işçiye enflasyon dayatıyor

Lastik-İş'in örgütlü olduğu Hakan Plastik'te toplu sözleşmeden anlaşma sağlanamaması üzerine başlatılan grev kararlılıkla devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Hüseyin TANRIKULU
Çerkezköy

DİSK’e bağlı Lastik-İş’in örgütlü olduğu Hakan Plastik’in Çerkezköy’deki fabrikasında 340, Urfa’daki fabrikasında 100 işçinin başlattığı grev kararlılıkla devam ediyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde İsviçre sermayeli Hakan Plastik patronunun ücret artışında yüzde 17’lik resmi enflasyonu aşmayan teklifinde diretmesi üzerine geçen cuma günü greve çıkan işçiler ise ücretlere yüzde 30, sosyal haklara yüzde 60 zam istiyor. İSO verilerine göre Türkiye’de ilk 500 firma arasında olan Hakan Plastik, pandemi dönemini fırsata çevirip üretim ve kâr rekoru kırdı.

‘HAKKIMIZI ALANA KADAR GREVE DEVAM’

Ortalama ücretin 3 bin 800-4 bin lira olduğu Hakan Plastik fabrikasının Çerkezköy fabrikasında cuma günü başlayan grev, bütün işçilerin katılımı ile devam ediyor. Her gün işe gelir gibi sabah fabrika önünde toplanan işçiler akşam 18.00’e kadar fabrika önünde bekliyor. Davul-zurna eşliğinde halaylar çeken işçilere çevre fabrikaların işçileri de işe giriş-çıkışlarda destek veriyor. Yemekhane ve güvenlik gibi bölümlerde çalışan işçileri bile sendika üyesi yaptıklarını belirten İşyeri Baştemsilcisi Mahmut Coruk, “Üyelerimizin tamamı greve çıktı. İçeride üretim tamamen durdu” dedi.

‘PATRON RESMİ ENFLASYONUN ARKASINA SIĞINIYOR’

Greve çıkıldığı günden beri hiçbir görüşmenin olmadığını belirten Coruk, “İşveren resmi enflasyonu baz alıyor. Bize yüzde 17 zam öneriyor. Biz biliyoruz ki enflasyon açıklananın çok üzerinde. Bir çocuğu bile markete göndersen enflasyonu sana söyler. Bunlar bizi sadece köle gibi çalıştırmayı biliyor. Yozlaşmış yabancı sermaye bütün yükü işçinin sırtına yüklemeye çalışıyor. Biz hakkımız olan yüzde 30’u alacağız. Hakkımızı alana kadar greve devam edeceğiz” diye konuştu.

PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Alt ve üstyapı boruları üreten Hakan Plastik, 2013 yılında el değiştirerek İsviçreli sermayeye gittikten sonra da büyümeye devam etti. 2020 yılında da İSO verilerine göre ilk 500 firma arasına giren Hakan Plastik pandemi döneminde üretim ve kâr rekoru kırdı. Pandemi döneminde gece-gündüz, yeri geldiğinde 12 saat çalıştıklarını belirten işçilerden Halit Birbilir, “Resmi enflasyonun arkasına sığınıyorlar. Biz çalıştık fabrika iyi yerlere geldi. Biz hastalanma riskine rağmen gece gündüz çalıştık. Fabrika CEO’su bile 2020 yılında üretim ve kâr rekoru kırıldığını açıkladı. Şimdi biz hakkımızı istiyoruz” dedi.

Baş Temsilci Mahmut Coruk da “Pandemide hastalanan ve karantinaya ayrılan arkadaşların yerine de çalıştık. Yeri geldi 12 saat çalıştık, yeri geldi pazar günü de çalıştık. Üretim rekorları kırdık. Kriz ve dövizdeki oynamalardan dolayı kapanan merdiven altı işyerlerinin işleri de bize geldi. Patron pandemiyi fırsata çevirdi” dedi.

‘HAKAN PLASTİK GREVİ ÇERKEZKÖY’E ÖRNEK OLMALI’

Ev, araba hayallerinin olmadığını, sadece geçim derdine düştüklerini aktaran Coruk, “Çerkezköy işçi merkezi. İşçiler birleşip mücadele etmeden hiçbir hakkını alamaz. Hakan Plastik grevinin Çerkezköy işçilerini uyandırmasını diliyorum. Hakan Plastik grevi Çerkezköy işçilerine örnek olmalı. Dayanışmayı büyütmek, mücadeleyi büyütmek için biz elimizden geleni yapacağız ve hep birlikte mücadele edip kazanacağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bozzetto işçileri: İşimize dönene kadar pes etmeyeceğiz!

SONRAKİ HABER

Narlıdere'de kadınlardan İstanbul Sözleşmesi eylemine çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa