16 Haziran 2021 21:47

Zeki Tekiner ve Yavuz Yükselbaba, katledilişlerinin 41. yılında anılıyor

41 yıl önce öldürülen Mehmet Zeki Tekiner ve Yavuz Yükselbaba, online etkinlikle anılacak.

Anma programı afişi

Paylaş

CHP Nevşehir İl Başkanlığı ve milletvekilliği yapan Mehmet Zeki Tekiner ile CHP üyesi Yavuz Yükselbaba, 17 Haziran 1980’de gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. 12 Eylül’e giden yolun kilometre taşlarından biri olan Tekiner cinayeti sonrası, cenaze töreninde de saldırılar devam etmiş; kalabalığın üzerine açılan ateş sonucunda Tekiner’in tabutuna 13 kurşun isabet etmişti. Tekiner ve Yükselbaba’yı öldüren katillere cinayetlerin emrini verenler ise aradan geçen 41 yıla rağmen hâlâ bulunmadı.

Tekiner ve Yükselbaba anısına düzenlenecek ve moderatörlüğünü Ünsal ünlü’nün yapacağı etkinlik bugün saat 20.00’de online olarak yayımlanacak. Etkinlikte, Ekrem Murat Çelikkan, Özgür Sevgi Göral,  Mustafa Yükselbaba ve Bülent Tekiner konuşmacı olarak yer alacak.

Zeki Tekiner’in kızı, sanatçı, yazar ve insan hakları savunucusu Aylin Tekiner, yıl dönümü vasıtasıyla yayımladağı yazıda, “1990’lı yıllarda işlenen siyasi cinayetlerin ve kitlesel cenaze törenlerinin ardından dile pelesenk olan üç beş kalıp cümle, hayatımıza anma sloganları olarak yerleşti. Devlet ise adeta bu sloganlar daha da yerleşsin, yaygınlaşsın dercesine canhıraş çalıştı. Anma törenlerinde ön sırada saf tutan ve söyleyecek samimi ve dönüştürücü bir sözü varmışçasına söz alan protokol mensubu ‘Yıllar önce bugün, karanlık güçlerce…’ diye başladığı konuşmasını yılmadan ve ezber bozmadan hep bu klişelerden biriyle noktaladı: ‘Unutmadık, unutturmayacağız!’ Kalabalık ise kendi sloganıyla devam etti: ‘Unutursak kalbimiz kurusun!’ Sonra? Sonra güne devam.” İfadelerini kullandı. 

Sedat Peker’in videolarıyla bir kez daha gündeme gelen devlet-mafya ilişkilerini hatırlatan Tekiner, “İçinden geçmekte olduğu tünelin karanlığı gittikçe derinleşen memleket, iştahla bu şahsın bir sonraki videosunu beklerken, hatta bundan medet umarken, biz, 41 yıl önce öldürülen babam Av. Zeki Tekiner’i ve babamın yaşam hakkını savunurken kendisi de kurşunlara hedef olan Yavuz Yükselbaba’yı anacağız bugün. Böylesi bir siyasal atmosferde, geçmişten ziyade tam da bugünü konuşacağız. 41 yıl önce bugün işlenmiş ve faili meçhul bırakılmış bir cinayetten bugüne bakacağız. Cezasızlıktan, failden, devletten ya da derin iş birliklerinden ziyade bugün biz, makas değiştirmek için unutmayı tercih edenleri hatırlatacağız” dedi.

Zeki Tekiner’in öldürülmesine dair davada hüküm giyen Ömer Ay’ın İYİ pArti’nin Nevşehir İl Başkanı olması ve CHP’nin bu konuda tutum sergilememesini eleştiren Aylin Tekiner, CHP’ye yönelik eleştirilerini de şöyle sıraladı: “Bu yıl ilk defa Cumhuriyet Halk Partisi babamın anmasında yanımızda olmayacak.  Çünkü babamın ve babam gibi öldürülen yüzlerce CHP’linin isimlerini dahi bilmeyenlere, anılarını yok sayanlara öfkeliyiz. Ve öfkemiz dünkü kadar taze, büyük. 

CHP yönetimine öfkeliyiz çünkü kendi Nevşehir İl Başkanlarının katillerini cinayete azmettiren, bu nedenle idamla yargılanan faşistin geçtiğimiz yıl temmuz ayında ittifak ortakları İyi Parti Nevşehir İl Başkanı seçilmesine itiraz etmediler. Öfkeliyiz çünkü ‘’kutsal’’ ittifaklarına zeval gelmesin diye bu utanç karşısında örgütlü biçimde sessiz kaldılar. Bu şahıs İbrahim Şahin’in komiser yardımcısı olduğu Nevşehir Emniyet Müdürlüğü’nde, Abdullah Çatlı, Mehmet Ali Ağca ve kendisi için sahte pasaport düzenlediği iddiasıyla yargılanan biri. Sahte pasaportla kaçtığı Almanya’dan cinayetteki rolü nedeniyle yargılanmak üzere idam edilmemek koşuluyla Türkiye’ye iade edilen, müebbet hapis cezasına mahkûm olan, ancak kısa sürede şaibeli bir şekilde tahliye edilen biri.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EURO 2020'de bugün | Belçika ve Hollanda son 16 turunu garantiledi (17 Haziran 2021)

SONRAKİ HABER

BES Kocaeli: İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş hakkımız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa