17 Haziran 2021 05:58

BES Kocaeli: İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş hakkımız

Büro Emekçileri Sendikası Kocaeli Şubesi, ek zam talebiyle açıklama yaptı: İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş hakkımızdır.

Kocaeli | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Kocaeli Şubesi, ek zam talebiyle basın açıklaması düzenledi.

Kocaeli Vergi Dairesi önünde ek zam talebini haykıran emekçilere MMO, Tüm Bel-Sen ve Yapı-Yol Sen Şubeleri de destek verdi.

BES Kocaeli Şube Başkanı Yeliz Yılmaz Karstarlı, “’Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ söylemi ile iktidara gelen ve ülkeyi 19 yıldır yöneten siyasi iktidar, milyonlarca işçi ve emekçiyi hastalık, ölüm, yoksulluk ve işsizlikle karşı karşıya bırakarak sermayenin çıkarlarını korumak için çalışıyor” dedi.

Karstarlı, "Her krizi lehine çevirmekte ustalaşmış olan siyasi iktidar, yıllardır emekçilerin alın terleriyle oluşmuş kaynakların patronlara aktarılmasında, doğanın talan edilmesinde ve kamu kaynaklarının sermayeye peşkeş çekilmesinde salgın dönemini de fırsata çevirmiş durumdadır. AKP’nin ürettiği projelerle ülke adeta satılığa çıkarılmaktadır.  Ülkenin yer üstü ve yer altı kaynakları yani bu halkın malları sürekli değişen ihale kanunlarıyla, kararnamelerle, sözde uçuk çılgın projelerle, çetelere, vurgunculara, rantiyeye, emperyalist tekellere peşkeş çekilmektedir. Birileri servetlerine servet katarken, işçi ve emekçiler açlık sınırının altında asgari ücrete mahkum ediliyor. Kamu emekçileri de bu süreçten payına düşeni alıyor" ifadelerini kullandı.

“BU ÜLKE GERÇEKTEN BÜYÜDÜYSE HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Bu ağır koşullara mahkum olmadıklarını belirten Karstarlı, emekçilerin seçeneksiz olmadığını söyledi. Yaklaşan 2021 TİS dönemini şu sözlerle değerlendirdi: "Temel tüketim maddelerine, elektriğe, akaryakıta yağmur gibi yağan zamlar, eriyen ücretler, ağırlaşan çalışma koşulları, yüksek enflasyon, adaletsiz vergi dilimleri, çalışma hayatının kuralsızlaştırılması, kadro bekleyen sözleşmeliler, işe iadesini bekleyen ihraçlar, liyakatsiz atamalar, mobbing, kapatılan kreşler, yemekhaneler, kaldırılan servisler gibi daha sayabileceğimiz önemli kayıplarımızın olduğu bir dönemdeyiz. Eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı istiyoruz. İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş hakkımızdır diyoruz."

Karstarlı, güvenceli çalışma, grevli gerçek bir toplu sözleşme mücadelesinde taleplerini de şöyle sıraladı:

  • * Kamuda mülakat uygulamalarının son bulmasını, liyakatın esas alınmasını,
  • * Kamusal emeklilik sisteminin güçlendirilmesini,
  • * Bireysel Emeklilik dayatmasına son verilmesini,
  • * Her türlü ek ödemenin emekli maaşlarına dâhil edilmesini,
  • * Haksız ve hukuksuz bir şekilde keyfi olarak ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesini,
  • * Vergi diliminin yüzde 15’de sabitlenmesini, vergide adalet için Kamuda yoksulluk sınırı altında maaş uygulamasına son verilmesini istiyor ve TİS sürecinde bütün kamu emekçilerini, kayıplarımızın giderilmesi, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi ve grevli-toplu sözleşmeli sendika hakkı için işyerlerimizden başlayarak taleplerimiz etrafında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz. (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Zeki Tekiner ve Yavuz Yükselbaba, katledilişlerinin 41. yılında anılıyor

SONRAKİ HABER

35 yaş üstüne aşılama başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa