17 Haziran 2021 06:10

Yenişehir Belediyesine asbest hassasiyeti için plaket

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e asbeste karşı verdikleri mücadele nedeniyle plaketi verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Merve KARATAŞ
Mersin

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’i ziyaret ederek, kansere neden olabilen asbest maddesine karşı verdikleri mücadele nedeniyle teşekkür plaketi takdim etti.

‘’HALK SAĞLIĞINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ’’

Yenişehir Belediyesi geçtiğimiz aylarda Eğriçam Mahallesinde yıkılması planlanan bir binada yaptırdığı kontrollerde tespit edilen 20 ton asbestli malzemenin sökümünü ve bertaraf edilmesini sağlamıştı. Binaların yıkımı öncesinde asbeste karşı güvenlik önlemlerinin alınması konusunda çalışmalar yürüten Asbest Söküm Uzmanları Derneği, bu süreçte Yenişehir Belediyesine destek vermişti. ASUD’a teşekkür eden Başkan Özyiğit, kansere neden olabilen asbest maddesine karşı mücadele etmeye ve halk sağlığını korumaya devam edeceklerini söyledi. ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari ise Yenişehir Belediyesinin asbest konusunda harekete geçen az sayıda belediyeden biri olduğunu ifade etti. Başkan Abdullah Özyiğit ve Başkan Yardımcısı Berna Dİnç’e teşekkür plaketi takdim eden Ensari, plaketi “ülkemiz adına” verdiklerini belirtti.

KANUNEN YASAK AMA ÜRETİM VE KULLANIMA DEVAM

Plaket takdiminin ardından gazetemize konuşan Ensari,  asbest maddesinin tehlike boyutunu bir kez daha hatırlattı.  Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uluslararası Kanser Araştırma Merkezinin ‘Kanserojen Maddeler’ listesinde yer alan asbestin ülkemizde 2010 yılından itibaren üretim ve kullanımının kanunen yasaklandığını fakat denetlenmediği için fiilen devam ettiğini söyledi. Asbestin ticari adı olan amyantın hala üretildiğini ve üretimde kullanıldığını ifade eden Ensari, ‘’Bu maddeyle çalışan herkes istisnasız ölümü soluyor. Ticari adı farklı gösterilerek üretim ve kullanım göz ardı ediliyor. 2010 yılından bu yana bırakın yasaklamasını denetleme bile söz konusu değil. Neredeyse 3000’den fazla üretim alanında olan bir madde bu.’’ diyerek halk sağlığının önemsenmediğini vurguladı.

Adana ve Mersin’de de incelemelerde bulunduklarını yaptıkları çağrılara bölgede sadece Yenişehir Belediye’sinin kulak verdiğini belirten Ensari, bu farkındalığın artması ve asbestle mücadele edilmesi gerektiğini savundu. Adana Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin asbest borularını değiştirirken herhangi birinin kendilerine ulaşmadığını, sürecin nasıl işlediğini ve sökülen boruların ise nerede tutulduğunun muamma olduğunu ve bölgede yıkımların asbest tespiti yapılmadan devam ettiğini söyleyen Ensari, ‘’ Maalesef Adana ve Mersin’de sökülen asbestler Ankara’ya depolama tesisine gönderiliyor. Birçok kişinin bunu maliyetli görmesinden dolayı rapor alınmadan kaçak yollarla sökülüp gelişigüzel parçalanıp moloz döküm alanlarına boş arazilere atılıyor. Ama asbest yok olmuyor, çevreye yayılıyor.’’ diyerek belediyeler başta olmak üzere yönetimlerin halkına ölümü solutmaması gerektiğini, sürecin uzman yetkililerce yürütülmesi ve denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

ASBESTLE MÜCADELE TARİHİ BİR SORUMLULUKTUR

Asbestin önlenememesi halinde kitlesel maruziyetin ve buna bağlı olarak hastalık ve ölümlerin hızla artacağını belirten Ensari, asbestle mücadelenin tarihi bir sorumluluk olduğunu söyleyerek çağrılarını yineledi: ‘’Halkımıza ölümü solutmak istemiyorsak, bakanlıkların ve yerel yönetimlerin acilen harekete geçmesi gerekiyor. Bu mücadele sadece ASUD’un vermesi gereken bir mücadele değildir. Biz her zaman hazırız, siz yeter ki görevlerinizi yerine getirin. İşin ciddiyetini anlayıp toplumsal farkındalık yaratmak ve denetlemenin sıkılaştırılması şarttır. Çünkü asbest sessiz bir katildir ve geri dönüşü yoktur.’’

ÖNCEKİ HABER

“Y”

SONRAKİ HABER

Nedex Kimya işçileri greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa