18 Haziran 2021 00:12

Prof. Dr. Sarp Üner: Delta varyantı hakim oluyor

Delta varyantı nedeniyle Türkiye’den üç kat fazla aşılama yapan İngiltere’nin önlemleri kaldırmayı ertelediğini belirten Prof. Dr. Üner, “Bizde de benzer bir risk olabilir” dedi.

İngiltere'de karantinada kalan bir kadın | Fotoğraf: Hedgehog Digital

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner, bulaştırıcılığı daha fazla olan Delta varyantının hakim olmaya başladığı uyarasında bulundu. Türkiye’de aşılama hızının artmasına bağlı olarak salgının kontrol altına alındığı gibi bir yaklaşım olduğunu belirten Üner “Ama İngiltere bizden 3 kat fazla aşılama yapmasına rağmen Delta varyantı nedeniyle önlemleri kaldırmayı erteledi. Varyanta bağlı vaka artışı bizim de benzer bir risk altında olduğumuzu gösteriyor” diyerek aşılama hızlansa da toplumsal bağışıklığa hâlâ uzak olduğumuza dikkat çekti.

Son günlerde vaka sayılarının 5 bin 500- 6 bin 500 arasında bir bantta sıkıştığını belirten Üner “Virüs bulaştırma katsayısı da mayısta 0.52 iken bu rakam 0.96’ya kadar yükseldi. Bu koşullarda önlemlerin daha da azaltılması vakaları artırabilir” değerlendirmesinde bulundu. Kasım ayındaki pikten sonra ocak ayında vakaların yine 5 binlere indiğini ama mart ayında önlemler gevşetildiğinde 70 binlere çıktığını hatırlatan Üner, önlemlerin gevşetilmesiyle vakaların yine artabileceğini söyledi. Yaz aylarında insanların daha fazla açık havada bulunması ve aşılamadaki artışın olumlu etkisinin olacağını belirten Üner, “Ancak bunun etkisi de 1-1.5 ay sonra görülecektir. Eğer aşılama bu hızla devam edebilirse olumlu yansıması olacaktır bize” dedi.

"VARYANT HAKİM DURUMA GEÇİYOR"

Varyantların daha hakim duruma geçtiğine dikkat çeken Üner, “Yeni Delta varyantının bulaştırıcılığının daha fazla olması da olumsuz bir etki yaratacaktır. Biz şu anda gen sekanslarından hangi varyanttan ne kadar olduğunu bakanlık paylaşmadığı için bilemiyoruz. Türkiye’de aşılama hızının artmasına bağlı salgın kontrol altına alındı gibi bir yaklaşım da var ama İngiltere çok daha fazla kişiyi aşılamasına rağmen Delta varyantı ile karşı karşıya ve önlemleri kaldırmayı erteledi. Vaka sayıları da bizi geçmiş durumda hemen hemen. Aşılama oranı Türkiye’de 16.5 iken İngiltere’de bunun üç katı. Biz nüfusumuzun 3’te 1’ini aşılarken onlar yüzde 60’ını aşıladı. Buna rağmen varyanta bağlı vaka sayıları artışı bizim de benzer bir risk altında olduğumuzu gösteriyor. Bu yüzden önlemleri daha fazla gevşetmemeliyiz. Özellikle kişisel uyulması gereken önlemlere harfiyen uygulanması gerekiyor bu süreçte” ifadelerini kullandı.

"TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞA UZAĞIZ"

Toplumsal bağışıklık için ne kadar aşılama yapılacağının Wuhan’da çıkan virüsün türüne göre hesaplandığını dile getiren Üner, “Virüsün bulaştırıcılığı arttıkça bizim aşılamayla toplumsal bağışıklığa ulaşmak için yapmamız gereken aşı miktarı artacak. İlk başta toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 60’ının aşılanması yeterli derken şimdi bu varyantlar nedeniyle yüzde 75’inin aşılanması gerekecek” dedi. Ayrıca yeni bir varyant çıkıp daha da bulaştırıcı hale gelebileceği olasılığına da işaret eden Üner “O zaman daha da ileri oranda aşılamamız gerekecek. Bizim böyle hedefler yerine mümkün olduğunca herkesi çok hızlı aşılamamız lazım. Toplumsal bağışıklığa hâlâ çok uzağız. Bağışıklık için 60 milyon kişi desek 120 milyon doz aşı yapmamız lazım. Ama henüz 14 milyon kişiyi iki doz aşılamış durumdayız. En iyi ihtimalle bugün yaptığımızın 5 katı daha aşı yapacağız toplumsal bağışıklığı sağlamak için. Toplumsal bağışıklığı düşünmek için daha çok zamanımız var ve bu hedef hep değişebilir” dedi.

SAĞLIKÇILARA 3. DOZ YAPILMALI

Türkiye’de aşılamanın ocak ayında sağlık emekçileriyle başladığını, sağlıkçılar ve 65 yaş üstü nüfusun Sinovac aşısıyla aşılandığını hatırlatan Prof. Dr. Sarp Üner, “Sinovac’ın etkisinin 6 ay olduğu kabul ediliyor. Bence temmuz ortasından itibaren sağlık emekçileri başta olmak üzere hızla 3. doz aşılamaları Biontech ile yapılmalı. Yerli aşının beklenmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Çünkü yerli aşı en iyi ihtimalle 2022 başında çıkabilir. Bu kadar süre beklenirse sağlıkçılar gerçekten virüsün açık bir hedefi olurlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP İzmir binasına saldıran Onur Gencer'in profilinde silahlı fotoğrafları yer alıyor

SONRAKİ HABER

EMEP: Provokasyon iklimini yaratanlar HDP’ye saldırının sorumlusudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa