İklim değişikliği | Akdeniz dünyada en hızlı ısınan ve en tuzlu deniz haline geliyor!
Dünya Doğayı Koruma Vakfının raporuna göre iklim değişikliğinin Akdeniz’deki etkileri endişe verici boyutta.
Akdeniz’in İstilacı Türlerinden Sokar Balığı | Fotoğraf: Philipp Kanstinger/WWF
Dünya Doğayı Koruma Vakfının (WWF) “İklim Değişikliğinin Akdeniz’deki Etkileri” raporuna göre sıcaklıkların küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı arttığı Akdeniz, gezegenimizin en hızlı ısınan ve en tuzlu denizi haline geliyor.
EKOSİSTEMLER DEĞİŞİYOR, HALKIN GEÇİM KAYNAKLARI YOK OLUYOR
Rapora göre, önümüzdeki yıllarda da devam edecek bu artışla, 2100’e gelindiğinde deniz seviyesinin bir metreden fazla yükseleceği ve bölge nüfusunun üçte birinin bu durumdan etkileneceği tahmin ediliyor.
Yaklaşık bin yabancı tür, Akdeniz'in ısınan sularına göç ederek yerel türlerin yerini almış durumda.
Giderek daha da şiddetlenen aşırı hava olayları, kırılgan deniz çayırlarını ve mercan topluluklarını tahrip ediyor, şehirler ve kıyı şeridi için tehdit oluşturuyor.
Rapor, iklim değişikliğinin Akdeniz'in en önemli deniz ekosistemlerinden bazıları üzerindeki geri döndürülemez etkilerini ortaya koyuyor ve bu durumun balıkçılık, turizm gibi sektörleri, deniz ürünleriyle ilgili tüketim alışkanlıklarını değiştiren sonuçlarını da gösteriyor.
Çalışmada ayrıca sera gazı emisyonlarının etkilerini azaltmak ve ısınan deniz gerçeğine uyum sağlamak için acilen alınması gereken kapsayıcı önlemlere yer veriliyor.
Raporda WWF, aşırı avlanma, kirlilik, kıyılarda yapılaşma ve deniz taşımacılığı gibi Akdeniz’in ekolojik gücünü önemli ölçüde azaltan insan baskısıyla iklim değişikliğinin etkileri arasındaki tehlikeli ilişkiye de dikkat çekiyor.
YEREL YUMUŞAKÇALAR YÜZDE 90 ORANINDA AZALDI
Akdeniz havzasının tamamında habitatların değiştiği ve balık popülasyonları azaldığı belirtilen raporda, yerel yumuşakçaların İsrail sularında neredeyse yüzde 90 oranında azaldığı aktarıldı.
Akdeniz ve Ege kıyılarında aslan balığı, balon balığı ve sokar olmak üzere üç istilacı türün özellikle Doğu Akdeniz sularında son yıllarda artan yoğunlukta yayılım gösterdği ifade edildi.
Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi deniz alanında düzenli gözlemlenen sokar balığının, son yıllarda yerel balıkçılar tarafından yakalanan avın yüzde 80'ini oluşturmaya başladığı bilgisi verildi.
AKDENİZ'İN EN BÜYÜK ÇİFT KABUKLUSU TÜM BÖLGEDE AZALDI
Rapora göre artan sıcaklıklar ve fırtınalar deniz dibini de dönüştürüyor.
Endemik Posidonia deniz çayırları, gorgon mercanları ve Akdeniz’in en büyük çift kabuklusu Pinna nobilis tüm bölgede azaldı, bazı bölgelerde tamamen yok oldu.
Raporda bu türlerin kaybolmasının doğal yaşam ortamı sundukları birçok türün yanı sıra bölge ekonomisi için son derece olumsuz etkiler yaratacağı vurgulandı.
ASLI PASİNLİ: İNSAN BASKISINI AZALTMALIYIZ
WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Akdeniz artık eskisi gibi değil, giderek daha da tropikalleşiyor. İklim değişikliği kötü bir gelecek senaryosu ya da geleceğin meselesi değil aksine, bilim insanlarının, balıkçıların, yetiştiricilerin, dalgıçların, kıyı topluluklarının ve bölgeyi ziyaret eden turistlerin yaşamakta olduğu bugünün gerçeği" dedi.
Ekonomileri ve geçim kaynaklarını olumsuz etkileyebilecek büyük bir riskle karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Pasinli, "Mevcut eğilimi tersine çevirmek istiyorsak, insan baskısını azaltmalı, denizin ısınmaya karşı direncini artırmalıyız. Sağlıklı ekosistemler ve yaşayan biyoçeşitlilik, iklim değişikliğinin etkilerine karşı en güçlü doğal savunma araçlarımızdır" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)