Hakları için greve çıkan Nedex Kimya işçileri: Lüks değil insanca yaşam istiyoruz!

Hakları için greve çıkan Petrol-İş üyesi Nedex Kimya işçileri, ekonomik durumlarını, neler yaşadıklarını ve greve giden süreci anlattı. Kararlı olduklarını vurgulayan işçiler destek çağrısı yaptı.

18 Haziran 2021 23:30
Paylaş

Kocaeli Dilovası'nda kurulu Nedex Kimya fabrikasında çalışan Petrol-İş üyesi işçiler, hakları için çıktıkları grevde 2'nci günü geride bıraktı.

Patronun toplu iş sözleşmesi masasında düşük zam teklifine karşılık insanca yaşanabilecek ücret talebiyle greve çıkan Nedex işçileri, ekonomik durumlarını, neler yaşadıklarını ve greve giden süreci anlattı.

İşçiler, mücadelelerinde kararlı olduklarını vurgulayarken herkese grevlerine destek verme çağrısı yaptı.

"TENCEREMİZ BOŞ KAYNIYOR"

Fabrikada Petrol-İş sendikası 3. temsilcisi olan Eser Çağatar adlı işçi, çocuklarının masraflarını karşılamakta zorlandığını belirterek "Tenceremiz boş kaynıyor. 8 yaşında okula giden çocuğum, pandemi sürecind evde bilgisayar ve internet olmadığı için derslere giremedi. Ücretsiz tablet ve internet için başvuruda bulunmamıza rağmen olumlu bir geri dönüş de olmadı" dedi.

"MEYVE YERKEN 'ÇOCUĞUMA KALMAZSA' DİYE DÜŞÜNMEK İSTEMİYORUM"

Yaklaşık 3 buçuk yıldır Nedex'te çalışan Yasin Balcı adlı işçi ise pandemide koşulların iyice zorlaştığını belirterek şunları söyledi:

"Salgın yasakları bizi çok etkilemedi çünkü para yetmediği biz zaten hep evle iş arasındaydık. Eve tıkılı olmamız resmileşti sadece o kadar. Aldığımız meyvenin hesabını yapıyoruz. Ekonomik olarak çok sıkıntıdayız. Çocuğuma meyve alırken ben de yemek istiyorum. Ben yersem kalmaz, o az yer diye düşünmek istemiyorum. Biz lüks değil insanca yaşayalım istiyoruz. Telefonuma bankadan ha bire 'borcunuzu ödeyin' mesajı geliyor. Sermaye bizi kendine muhtaç etmeye çalışıyor. Bizler insanca yaşamak için, şartlarımızı düzeltmek için grevdeyiz.

"BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR, TÜM İŞÇİLER SENDİKALI OLMALI"

10 yıllık Nedex işçisi olan Ozan Yoleri de mücadelelerinde kararlı olduklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Ay sonunu getiremiyoruz, hep içerden harcıyoruz. Evim kira, iki çocuğum var. Kendimize özel hiçbir şey yapamıyoruz. Eşim 'Biraz gezelim' diyor, neyle gezelim? En son tatile evlendiğimizde gitmiştik. Cumhurbaşkanı'nın sözlerine katılmıyorum, memleketin yarısından çoğu aç. Düzgün bir market alışverişi için 1000 lira lazım ama onu harcarsak kira, fatura kalır. O yüzden hep eksik kalıyor. İstediklerimiz patrona çok geliyor olabilir ama biz bu yoldan dönmeyeceğiz. Taleplerimizin arkasındayız. Diğer işçilere de birlik olma çağrısı yapıyorum. Birlikten güç doğar. Tüm işçiler sendikalı olmalı, sendikalı olmak özgürlük demektir." (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Merkel: Türkiye ile belirli konuları şekillendirmek istiyorsak birbirimize bağımlıyız

SONRAKİ HABER

EURO 2020 | Almanya Portekiz'i 4-2 mağlup etti, Fransa liderliği korudu (19 Haziran)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa