20 Haziran 2021 11:27

Taklit ürünler nedeniyle düşük gelirliler risk altında

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, pandemide beslenmenin önemini hatırlatırken sıcaklıklarla birlikte gıda tüketimine daha çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: DHA

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Kovid-19 pandemi kısıtlamalarının uzaması ve daha ne kadar süreceği tartışılırken birçok alanda olduğu gibi gıda alanında da insan hayatı tehdit ediliyor. Pandemi döneminde sağlıklı, güvenilir ve dengeli beslenmek daha çok önem kazanıyor. Bu süreci TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak ile konuştuk.

Üretim aşamasından depolanmasına ve tüketilmesine kadar geçen sürecin önemine dikkat çeken Toprak, “Gıda güvenliğine yönelik yoğun tartışmaların yaşandığı, her gün başka bir gıda zehirlenmesi ve gıda ürünlerinde taklit/tağşiş haberi ile karşılaştığımız bu günlerde, yaz aylarında sıcaklıkların artması ve azalan gelir düzeyi ile halk sağlığı açısından olumsuzlukların yaşanmaması için başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, üretici ve tüketicilere önemli görevler düşüyor” dedi.

DÜŞÜK GELİR GRUBU DAHA BÜYÜK RİSK ALTINDA

Özellikle alım gücü düşük olan kesime yönelik neredeyse ham madde fiyatına satılan ve merdiven altı veya kayıt dışı şekilde uygun olmayan koşullarda üretilen gıda maddelerinin halk sağlığı açısından risk teşkil ettiğine dikkat çeken Toprak, bu tür ürünlerin sokakta, kontrolsüz ortamlarda dökme veya ambalajsız şekilde satıldığını ve tüketicilere ulaştırıldığını söyledi.

Bu ürünlere itibar edilmemesi gerektiğini söyleyen Toprak, “Satın alınan gıdaların etiketlerinde Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığının kontrol edilmesi ile son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi, üretici firmanın adı ve adresi, içerik ve alerjen bilgilerinin incelenmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu.

‘SICAKLIĞIN ARTTIĞI DÖNEMDE DİKKAT ETMELİ’

Hava sıcaklığının arttığı bu dönemde özellikle bazı gıda ürünlerine daha da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Toprak, “Sabah erken saatlerde dükkanlar açılmadan kapı önüne, hem de yerle temas edecek şekilde bırakılan ve dükkan açılana kadar saatlerce bekleyen ürünleri ne yazık ki sıkça görmekteyiz. Süt ve ürünleri ile et ve ürünlerinin dağıtımında ve depolanmasında soğuk zincir kesinlikle kırılmamalıdır” dedi.

‘ET VE SÜT ÜRÜNLERİ DİKKATLİ TÜKETİLMELİ’

Besleyicilik açısından zengin olduğu kadar mikroorganizmalara karşı hassas olan et ve süt ürünlerinin dikkatli tüketiminin büyük önem taşıdığını söyleyen Toprak, “Bu ürünlerin soğuk zincirde satışa sunulduğundan emin olunmalıdır. Izgara et, tavuk, balık gibi ürünler iyi pişirilmeli, orta nokta sıcaklığının 72°C olmasına özen gösterilmelidir. Dondurucudan çıkarılan gıda buzdolabının +4ᵒC kısmında ya da mikrodalga fırında çözündürülmelidir. Böylelikle çözündürmenin kontrollü ve mikrobiyal bozulma açısından olabildiğince düşük riskli yapılması sağlanmış olur” dedi.

Reklam