20 Haziran 2021 12:34

CHP'li Gürer: Kuraklık arıcıları da vurdu

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan arıcılar, bu yıl etkisini gösteren kuraklığın arıcılığı da ciddi ölçüde olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Ömer Fethi Gürer ve arıcılar | Fotoğraf: Ömer Fethi Gürer

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklığın sadece tarım ve hayvancılığı değil arıcılığı da ciddi ölçüde olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Bu yıl bal üretimindeki verim kaybının yüzde 70’lere ulaşabileceğini belirten Gürer, köylerde önemli bir gelir kaynağı olan arıcılığın bu yılki kuraklığın neden olduğunu ve olumsuz olarak risk altına girdiğini belirtti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toros Dağları'nın Ulukışla ilçesi sınırlarında 1600 rakımlı yükseklikte arıcılık yapan vatandaşları ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan arıcılar, bu yıl etkisini gösteren kuraklığın arıcılığı da ciddi ölçüde olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Bu yıl kuraklık nedeniyle hem verim hem de kalite düşük olacak. Bal üretiminde en az yüzde 70 verim kaybı olmasını bekliyoruz” dedi.

ARICILIK RİSK ALTINDA

Her yıl mart ayında arıların gelişmeye başladığını ancak bu yıl kuraklık nedeniyle gelişim sürecinin 2 ay gecikerek mayıs ayına kadar sarktığını ifade eden arıcılar Mustafa Köker ve Bilal Şen, “Bu yıl kış mevsiminde tam kış olmadı, bahar yağmurları da yağmayınca gecikme oldu. Polen miktarındaki düşüklük ise arının gelişmesini de engelledi. Kolonilerde asker diye tabir edilen ve bal çeken arıların sayısının 15 bin civarında olması gerekirken bu yıl ne yazık ki bu rakam 5 bine kadar düştü. Bu nedenle arıcılık risk altına girdi. Böyle giderse arıcılık bu bölgede bitebilir. Bu arılar yeterince gelişmediği için de gelecek bahara kalmaz, çünkü kolonideki asker arı sayısı çok az. Bugünden önlem almak gerekir dediler.

KURAKLIK ARICILARI MAĞDUR ETTİ

Bölgedeki kiraz veriminin düşük olmasının da arıcılıkta yaşanan sorunlarla dolaylı bağlantılı olduğuna işaret eden bal üreticileri Mustafa Köker ve Bilal Şen, “Mevsimsel değişiklikler nedeni ile arılar gelişemedi. Arı olmadığı için çiçek zamanında tozlaşma da yeterinde olmadı. Tozlaşmayı sağlayan birinci rüzgar, ikinci arı, arı olmazsa tarımda zora girer. Arı olan yerlerde kiraz var, arıların az olduğu bölgelerde ise kiraz verimi düşük” ifadesini kullandı.

Gürer ise bölgede arıcılığın son yıllarda ciddi bir ivme kazandığını ancak kuraklığın etkisiyle yüzlerce arıcının bu yıl mağduriyet yaşadığını belirtti.

"ARICILIK DESTEKLENMELİ"

Kuraklığın yalnızca tarım alanlarını değil, arıların bal üretimini de olumsuz yönde etkilediğinin görüldüğüne dikkat çeken Gürer, “Bal üretimi bu yıl ciddi oranda kuraklıktan etkilendiği görülüyor. Bunun yanında mevcut arı kovanlarının, önümüzdeki bahar döneminde işlevselliğini yitireceğinden endişe ediliyor. Bu durumda arıcılara bir tarım yardımı yapılması gerekiyor. Bölgede arıcılık yapanların zayiatlarının karşılanıp onlara desteği arı olarak  yapılarak arıcılığın önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi sağlanabileceği ifade ediliyor. Tarım Bakanlığı bu yönde çalışmada bulunmalıdır” önerisinde bulundu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mülteci sanatçı Enzo İkah’ın 'Nani Papa' adlı klibi Dünya Mülteciler Günü'nde yayında

SONRAKİ HABER

Avrupa çobanları korumaya aldı, Türkiye bir Yörük çadırına sahip çıkamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa