22 Haziran 2021 00:05

Carrefour işçileri: Yeni TİS’le hak kaybı yaşadık

Carrefour işçileri imzalanan sözleşme sonrası hak kayıpları yaşadıklarını ifade ederken, Tez Koop-İş ise "Dereyi kurutmamamız lazım" dedi.

Fotoğraf: Twenty20

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Tez-Koop-İş’in örgütlü olduğu Carrefour’da işçiler sendikalarının onaylarını almadan toplu sözleşme imzalandığını, bu sözleşmeyle hak kayıpları yaşadıklarını ifade etti. Tez Koop-İş Genel Merkezi tarafından gazetemize yapılan açıklamada ise pandemi koşullarında iyi bir sözleşme imzalandığı savunularak, “Dereyi kurutmamamız lazım ki balık yakalayabilelim” dendi.

Tez-Koop-İş’in Carrefour ile imzaladığı toplu iş sözleşmesi Carrefour işçileri arasında tartışılır durumda. Gazetemize ulaşan işçiler “Yüzde 15 zam alındığı söylendi ancak bu zam 2020 asgari ücretinin üzerine ekleniyor. Biz en azından bize haber verilmeden imzalanan bu sözleşmede haklarımızın korunmuş olmasını isterdik ancak elimizdeki hakları da bu sözleşmeyle kaybetmiş olduk. Yılda bir aldığımız, nakit olarak verilen yakacak ve izin paramız vardı, bu paraları mağaza kartlarına çevirdiler. İhtiyaçlarımızı giderdiğimiz bu nakit paraları da mağaza içerisinde harcamamızı zorunlu kıldılar. Önceden de bu nakit destekleri karta çevirmeye çalışmışlardı, o dönem tepki gösterebilmiştik ve geri çekmişlerdi ama şimdi bizden habersiz imzalanan toplu sözleşmede araya sıkıştırdılar” dedi.

Sendikacılarla görüştüklerinde “Durum belli, pandemi ortada, bu şartlarda bu sözleşme iyi bir sözleşmedir. Daha geri bir sözleşme yapabilirdik” yanıtını aldıklarını ifade eden işçiler şöyle devam etti: “Biz büyük mağazalarda sözleşmenin geri çekilmesi için imzalar toplamaya başladık. Herkes hele ki böyle bir süreçte ücretlerimiz erimişken daha iyi sözleşmeler bekliyordu, öyle olmayınca tepkiler arttı. Sözleşmenin geri çekilmesi için topladığımız imzalara katılım fazla ama imzalanan sözleşmeyi geri çekerler mi bilmiyoruz” diye konuştu.

"DEREYİ KURUTMAMAK LAZIM!"

İşçilerin örgütlü olduğu Tez Koop-İş İstanbul 1 No’lu Şubeye ulaşamayınca görüştüğümüz Tez Koop-İş Genel Merkezi ise “Carrefour işvereni bu dönem ciddi ekonomik kriz, mağaza satışı ve zarar içerisinde olduğu için yüzde 70 olan fazla çalışma maddesini ve İş Kanunu’na göre daha uzun olan izin sürelerini İş Kanunu’ndaki sürelere döndürme, yani yüzde 70 fazla çalışma ücreti yerine yüzde 50 fazla çalışma ücreti, misal 26 gün izin yerine 16 gün izin gibi teklifleri vardı. Çünkü gerekçeleri de vardı. Doğu’da Güneydoğu’da 34 tane mağazayı devrettiler. Bize, ‘Çok zarardayız, tamamını kapatmaya doğru gidiyoruz, parça parça bu işi bitireceğiz. Siz daha da zorlarsanız daha hızlı bitmemiz gündemde’ diye geldiler. Bunun için bize göre iyi bir sözleşme yapıldı” dendi.

İşçilerin nakit desteklerinin karta dönüştürülmesine dair ise “Karta dönüşen bu ücretlerden sigorta primi ve vergi gibi kesintiler yapılmadığı için işçi yüzde 14 daha fazla alıyor. Carrefour alışverişlerinde yüzde 5 daha indirim yapılıyor” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada, “Dereyi kurutmamamız lazım ki balık yakalayabilelim. Balık az da olsa önce dereyi kurutmamak lazım. Perakende sektöründe BİM, A101 gibi sendikasız yerlerde günde 11-12 saat asgari ücrete çok ağır şartlarda çalıştırılıyor işçiler. Carrefour gibi firmalar bunlarla rekabet konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar” dendi.

ÖNCEKİ HABER

AB heyeti, HDP İzmir İl Örgütü'ne dayanışma ziyaretinde bulundu

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: İhtiyaç fazlası imam hatipler Anadolu liselerine dönüştürülsün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa