Suriyeli mülteci işçi: Bütün hayallerimiz arkamızda kaldı
Savaşın ve sınırların hayatını, hayallerini parçaladığı Tarım İşçisi Suriyeli Hasan için sınırın bu tarafı güvencesizlik ve eşitsizlik demek. Hasan tüm hayallerini arkada bıraktığını söylüyor.
Fotoğraf: Volkan Pekal
Volkan PEKAL
Tuğba EROĞLU
Adana
Suriye’de tıp okurken ülkesini terk etmek zorunda kalan Halil Hasan, kendisi Türkiye’ye, sevgilisi Irak’a gidince geleceğe dair hayalleri de tümüyle sınırların ardında kalmış. Savaşın ve sınırların hayatını, hayallerini parçaladığı Hasan için sınırın bu tarafı ise güvencesizlik ve eşitsizlik demek.
"GEÇİM DERDİNDEN OKUMAYA FIRSAT BULAMADIM"
Halil Hasan ülkesinde çıkarılan ve emperyalist devletlerin körüklediği savaşın bedelini ülkesinden ve hayallerinden uzakta mülteci olarak ödüyor. Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Karagöçer köyü civarında karpuz toplarken konuştuğumuz Hasan, Türkiye’de eğitime devam etmek istediğini ancak günlük 70 ile 100 lira arasında bir ücretle bunun mümkün olmadığını anlattı.
“Hayallerin neler?” sorusuna “Hayallerimiz yıkıldı. Bütün hayaller arkamızda kaldı” diye cevap veren Hasan, “Tıp okuyorduk hayatımız mahvoldu. Buraya gelmek zorunda kaldık. Okuma imkanım olsaydı okurdum. Suriye’de okuyorduk. Evde bir kişinin çalışması yetiyordu. Burada maddi zorluk çektiğimiz için okumadım. Okumak için çalışıyorum ama borçlardan fırsat bulamıyorum. 18 bin lira borcumuz var. Ödüyorsun, yeniden birikiyor. Evde 6 kişi var. Evde sadece ben çalışıyorum. Bu yüzden okumaya fırsat bulamadım. Ev kirası, su, elektrik faturası yüksek. Ev kiraları bize yüksek. Bize kimse yardımda bulunmuyor. Kimse bize bakmıyor. Sadece gelip burada çalışıyoruz” dedi. Hayatının 10 yılda nasıl değiştiğini sorduğumuz Hasan, “Biraz derin. Sevgilim vardı ama o da geride kaldı. İkimiz de aynı bölümde okuyorduk. Ama ben buraya geldim, o Irak’a gitti. Ayrı kaldık. Ben burada o orada olmuyordu. 3 yıl önce ayrıldık. O yüzden hayallerim orada kaldı. İnsanlar görmedikleri şeylere yorum yapıyor ama kimse ne yaşadığımızı bilmiyor” dedi.
"DEVLET EL ATSA OKUYACAĞIM"
Geleceğe dair plan yapmakta da zorluk çeken Hasan, “Bize sigorta vermiyorlar, sigortalı işlerde çalışamıyoruz. ‘Sigortamızı yap’ dediğimizde ‘Para ver’ diyorlar. Sigorta primini onlar yatırması gerekirken bizden istiyorlar. O yüzden bize sigortalı işler verilmiyor o yüzden biz de tarla işleri yapıyoruz. Burada bu sezon alacağım 5-6 bin lira. Borçların yarısını kapatacak, yarısı kalacak. Gerçek hayallerim vardı ama onları da galiba koruyamayacağım. Evlenmek istiyordum. O da olmadı. ‘Neden?’ Mesleğimiz yok. Sigortalı çalışamıyoruz, ben mesleği nereden getireceğim? Altın pahalı, onu da alamıyoruz, bizi zor durumda bırakıyorlar. Devlet el atsa, borçlarımızı kapatsak okula gideceğim ama ailem için çalışmam gerekiyor. Devlet destek vermese yine okuyamayacağım” dedi.