14 Aralık 2012 12:10

Emek Gençliği’nin İstanbul Taksim’de düzenlediği yürüyüşe Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, EMEP yönetici ve üyeleri de katıldı. “Erdal Eren ölümsüzdür” sloganlarıyla Taksim Meydanına yürüyen kitle burada basın açıklaması yaptı. EMEP İl Başkanı Güven Gerçek, darbeci generallere unutmak istedikleri Erdal Eren’i hatırladıklarını ve hatırlatmaya da devam edeceklerini söyledi. Gerçek, “Bugün AKP darbecileri sözümona yargılıyor. Darbeciler konforlu yataklarında telekonferans yöntemiyle yargılanıyorlar. Pişman değiller” diyerek, yapılanın bir “hesaplaşma” olmadığını belirtti.

Emek Gençliği adına konuşan Derya Sever de, Erdal Eren’in 12 Eylül zulmüne karşı direnişin sembolü olduğuna vurgu yaptı. Dün onu asan Kenan Evren’in bugün Erdal’ı tanımadığını söyleyen Sever, “Kenan Paşa unutadursun biz hatırlatırız! Darbecilerle birlikte işbirlikçi sermaye temsilcileri ve tüm karanlık odaklar yargı önünde çıkmadıkları sürece gerçek anlamda adil bir 12 Eylül yargılanmasından söz edilemez” diye konuştu.

Kocaeli’nde Belediye İş Hanı önünde bir araya gelen gençler, “Darbeciler halka hesap verecek” sloganları ile yürüdü. Basın açıklamasını okuyan Anıl Alkan “Erdal, her milliyetten Türkiye halkının ve gençliğinin mücadele simgesidir” dedi. 12 Eylül düzeninin AKP eliyle devam ettiğini vurgulayan Alkan, “Dün Erdal’lar, Sinan Sümer’ler bugün ise bizler... Bundan 32 yıl önce ‘Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi’ diyen bizler bugün de aynı şekilde ‘Patriot füzelerine hayır, Emperyalizme uşak olmayacağız’ diyerek alanlara çıkıyoruz” şeklinde konuştu.

Edirne Emek Gençliği, Erdal Eren posterleri ve meşalelerle birlikte Tahmis Meydanından Saraçlar Caddesine yürüdü. PTT önünde toplanan gençler adına konuşan Gizem Beysi, Erdal’ı asan paşaların ‘sözde’ yargılandığını, 12 Eylül zihniyetinin bugünde devam ettiğini söyledi.

GENÇLER NATO'YA YÜRÜDÜ

Emek Gençliği üyesi İbrahim Özen Ulutürk, NATO Karargahı önünde, Erdal Eren’in idam edilmeden önce ailesine yazdığı mektubu okudu. Ardından konuşan Pınar Çetinkaya ise, hala 600’den fazla öğrencinin parasız eğitim istemek, puşi takmak gibi suçlamalarla hapiste tutulduğunu ve AKP Hükümeti’nin bir savaş hükümeti gibi davranması sonucu gençlerin ölmeye devam ettiğini belirtti. Darbenin başındaki paşaların konforlu yataklarında telekonferans yöntemiyle sözde yargılandıklarını belirten Çetinkaya, “Gençlik olarak bu tiyatroyu kabul etmiyoruz. Bu 12 Eylül’ün aklanmasıdır” dedi. Suriye’yi ve tüm Ortadoğu’yu kana bulayan ABD ve AKP işbirliği ile halka sorulmadan ülke topraklarına yerleştirilmeye çalışıldığını belirten Çetinkaya, “İzmir’imizi bu savaşa alet etmeyeceğiz. İzmir barışın ve kardeşliğin yaşatıldığı, AKP gericiliği ve ABD emperyalizminin denize döküldüğü yer olacaktır” dedi.

Diyarbakır’da Sümerpark Cep Sinemasında gerçekleştirilen “17’nin Ötesi Erdal Eren Davası” belgeseli gösterimine gençler ilgi gösterdi. Etkinlikte Emek Gençliği konuşma yapan Kübra Kırımlı, Kürt gençliği için Erdal Eren’i anmanın, mücadele içinde yaşatmanın anlamının anadilde eğitim ve Kürt halkının özerklik talebi için mücadele etmek olduğunu söyledi. Kırımlı, “Erdal Eren’i anmak, Diyarbakır’da katledilen DÜ öğrencisi Aydın Erdem’i savunmaktır. Erdal Eren’in yoldaşlarına bıraktığı mirası en iyi şekilde savunmak, NATO’ya ve emperyalizme karşı mücadele etmektir. Patriotların Diyarbakır’a Malatya’ya yerleştirlmesine karşı mücadele etmektir. Erdal’ı savunmak Batı Kürdistan halkıyla dayanışmayı büyütmek demektir’ dedi.

VAN VE ADIYAMAN

Emek Partisi Van İl Örgütü ve Van Emek Gençliği de Sanat Sokağı’nda toplanarak Kürtçe ve Türkçe sloganlarla Telekom binasına kadar yürüyüş yaptı. Eyleme İHD ve TUYAD-DER de katıldı. Emek Gençliği konuşan Nedim Rojhat Yeşilçınar, “Cunta, bugün AKP eli ile binlerce Kürt siyasetçisinin, gazetecilerin, öğrencilerin, belediye başkanlarının, milletvekillerinin cezaevine konulması ile devam ediyor” dedi. Yeşilçınar, İşçi, işsiz, öğrenci, Kürt, Türk, her milliyetten Türkiye gençliğini iş, barış, özgürlük mücadelesine çağırdı.

Adıyaman Emek Gençliği ise Emek Partisi Adıyaman İl Binasında bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı yapan Emek Gençliği yöneticisi İbrahim Halil Deprem, “Darbecilerle birlikte başta ABD, NATO, işbirlikçi sermaye temsilcileri ve tüm karanlık odaklar yargı önüne çıkarılmadan da, gerçek anlamda adil bir 12 Eylül yargılamasından söz edilemez” dedi.

BİLİM YUVASINDA ERDAL'A YASAK

Erdal Eren’i anmak için Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler dersliğinde yapılmak istenen Memik Horuz’un “17’nin Ötesi Erdal Eren Davası” belgesel gösterimine Rektörlük yasak getirdi. Gösterim saatinde özel güvenlik görevlileri derslik önüne gelip öğrenciledi engelledi. Günler öncesinden izin alınan gösterime yapılan müdahale üzerine öğrenciler, fakülte önünde yaptıkları eylemde üniversite yönetimini protesto etti. Öğrenci Serkan Zor, kitap, gazete, dergi yakan tüm siyasi fikirleri idam ve baskılarla engelleyen 12 Eylül zihniyetinin üniversite yönetimi tarafından sürdürüldüğünü vurguladı.

Alanya İlçesi’nde de Emek Gençliği’nin Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlendiği etkinliğe yaklaşık 200 kişi katıldı. Etkinlikte Eğitimci-yazar Hasan Kıyafet ve Av. Uğur Bülbül birer konuma yaptı.

SENDİKALARLA BİRLİKTE ANDILAR

Balıkesir'in Edremit İlçesinde KESK'e bağlı sendikalar, sendika binasında anma düzenledi. SES ve Eğitim Sen üyelerinin yanısıra EMEP yöneticilerinin de katıldığı etkinlikte Erdal'ın hayatı ve mücadelesi konuşuldu. Altınoluk’ta da Güney Marmara Çevre Derneği’nin gerçekleştirdiği etkinlikte konuşan lise öğrencisi Bilgin Metin Yadırgı ise, Erdal'ın son mektubunu okudu. Ardından ‘Oğlunuz Erdal’ belgeseli izlendi. (HABER MERKEZİ)