Genç işçiler çalışıyor ama aşılanmıyor
“Bize okul sigorta yapıyor iş yeri değil. Aşı olabiliyor muyuz bilmiyorum” diyerek arkadaşından E-Nabız uygulamasına bakmasını istiyor. Uygulama da 18 yaşından küçüklerin aşı olamayacağını görüyoruz."
OSTİM | Fotoğraf: Sinancem Alikoç/Evrensel
Ali ALTUN
OSTİM
Türkiye’de de artık yaygın aşılama sürecine girildi. İnsanlara belirli kategorilere göre aşı yapılmaya başlandı. Bununla birlikte sigortalı herkese de aşı yapılmaya başlandı. Bir yılı geçmesiyle birlikte sıkça tartışılan önlemler ve kapanmalara ek olarak aşılama süreci de tartışılıyor. Bu kapsam içerisinde aşılama sürecine dair OSTİM’ de çalışan gençlerle konuştuk.
DEVLET KİMİ DÜŞÜNÜYOR?
İlk olarak 24 yaşında bir senedir OSTİM’de çalışan bir arkadaşımızla konuşuyoruz. Metal işi yapan arkadaşımız “Ben artık çok sıkıldım. Sosyal hayatım kalmadı. Ne kafede oturabiliyorum ne kendime vakit ayırabiliyorum. Bazen diyorum bu nasıl hayat bu nasıl bir yaşam? Bir seneden fazla her türlü toplu taşımayı kullandım. Koronavirüs kaptık mı ne oldu kimse umursamadı. Devlet dediğin insanını korumalı. Ama devlet bizi düşünmüyor. Halkını düşünmeli. Aşı meselesi de atölyede birinin ailesi hastalığa yakalandı öyle konuşuldu” diyor.
Sonra sohbetimize öğle molalarına denk geldiğimiz iki arkadaş ile devam ediyoruz. İkisi de aynı atölyede çırak. Aralarına oturup sohbete başlıyoruz. Biri 17, diğeri 16 yaşında. İlk önce söze büyük başlıyor. Aşı olmayacağını söylüyor. “Ben aşı olmayı düşünmüyorum. Mesele bana göre yok ‘Alman aşısı’ yok ‘Çin aşısı’ olmasından değil…” sözü burada kesiyor. Ancak niye olmamak istediğini sorduğumuz da “Ben zaten uzun zamandır metroya bindim, her türlü insanla temas ettim. Bulaşmadı. Bu zamana kadar herkese yasak vardı bir bize yoktu” diyor. Diğer arkadaşı söze giriyor “Yakalansak da biraz istirahat etsem. Bana bulaşmıyor galiba” gibi kendine göre bir espriyle söze başlıyor. “Sigortalı olanlara aşı yapılacak dendi. Ama biz çıraklık okuyoruz aynı zamanda. Bize okul sigorta yapıyor iş yeri değil. O yüzden aşı olabiliyor muyuz bilmiyorum” diyerek yanındaki arkadaşından E-Nabız uygulamasına bakmasını istiyor. Uygulama da 18 yaşından küçüklerin aşı olamayacağını görüyoruz. Tekrar büyük olan “Yani her zaman geldik buraya şimdi de yaş meselesi girdi. Pandemide herkes yasakta evinde oturdu. Biz ise burada iş yaptık. Tehlike o zaman da vardı. Şimdi de devam ediyor” dedi. Mola saatlerinin bitmesine yakın yanlarından ayrıldık.
DAHA NİTELİKLİ BİR YAŞAM VE GELECEK İÇİN
18 yaşından küçük çıraklık öğrencileri ve stajyerler bu dönem aşı uygulamasından muaf durumda. Ancak onlar her dönem işlerini aksatmadan atölyesinde işlerinin başına geçti. Kapitalist sistemde egemen sınıfın genç işçiler üzerinden yürüttüğü politika değişmemiş durumda. Genç işçilerin ucuz işgücü olarak görülmeleri ve pandemi sürelerinde hiç durmandan çalışmalarına karşılık bugün aşı olamamaları ise bunun en çarpıcı örneği. OSTİM’li gençlerin hakları ve geleceğiyle birlikte daha nitelikli bir yaşam ve sağlık için mücadele etmeleri, bir makinanın çarkları dişlileri kadar önemlidir.