23 Haziran 2021 01:00

Mezun olmak işsiz olmak demek

Bizlerin torpili, tanıdığı, akrabası yok ve bu yüzden de mağdur oluyoruz, işsiz kalıyoruz.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Leyla CİN

İnönü Üniversitesi                          

 

Bu sene İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldum. Uluslararası İlişkiler bölümü; oldukça geniş bir iş olanağına sahiptir. Evrensel bir içeriğe sahip olmasıyla beraber çeşitli devlet kurumlarında ve özel sektörde kariyer imkanına sahip olunsa da Türkiye’de mantar gibi çoğalan İİBF levhasının olması bu bölümü değersizleştiriyor. Mezun sayısının önüne geçmek için öğrenci alımına kota getirilmeli ve iş imkânı bulabilmemiz için staj uygulanmalıdır.

Üniversiteden yeni mezun biri olarak kafamı en çok kurcalayan şey ise işsiz kalma endişesi. Üniversiteyi kazanıyoruz, iyi veya kötü bir şekilde bitiyoruz. Sonrasında ise elimizdeki diplomayla oradan oraya iş kovalıyoruz. Kimisi ise bu duruma dayanamayıp yaşamına son veriyor.

Şu anki sistemden kaynaklı çoğu genç kaygılı ve umutsuz. En basit örnek olarak KPSS'den sonra yaşanan “atanma kaygısı” verilebilir. Bizlerin torpili, tanıdığı, akrabası yok ve bu yüzden de mağdur oluyoruz, işsiz kalıyoruz. Olmaması gereken insanlar olmaması gereken yerlerde, yıllardır dişiyle tırnağıyla eğitiminin hakkını vermiş insanlar ise işsiz durumda.

MÜCADELE VERMEDEN HAKKIMIZI ALAMAYIZ

Bir tanıdığım, ekonomi bölümünden 7 yıldır mezun ve girdiği birçok banka sınavında yeterli baraj puanını aldığı ve tüm şartları sağladığı halde mülakata dahi çağrılmadığını dile getirdi. Ekonomi ve finansla alakasız birçok kişinin sınava girmeden bu kurumlarda rahatlıkla işe gidebildiğine şahit olmuş ve bu durum canını epeyce sıkmış. İş alanlarındaki bu gibi adaletsizliklerin sona ermesi hakkımızı aramalıyız. Hak arama mücadelesi vermedikçe hakkımızı alamayız.

ÖNCEKİ HABER

Sosyalleşmek istiyoruz ama evden çıkmak bile 50 lira

SONRAKİ HABER

Bu düzen değişmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa