23 Haziran 2021 06:45

ALÇEP: Asbestli NAe Sao Paulo gemisini istemiyoruz

Aliağa Çevre Platformu, asbestli NAe Sao Paulo gemisinin getirilmesine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a mektup gönderdi.

Fotoğraf: ALÇEP

Reklam

Aliağa gemi söküm tesislerine getirileceği belirtilen asbest ve tehlikeli atık içeren NAe Sao Paulo savaş uçak gemisine karşı Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a mektup gönderdi.

ALÇEP’in çağrısıyla Aliağa Postanesi önünde bir araya gelen Aliağalılar, NAe Sao Paulo gemisinin Aliağa’ya gelmesinden duydukları kaygıyı kamuoyuyla paylaştı. ALÇEP adına açıklama yapan Zeki Küçükakyüz, Aliağa ve çevresinde yaşayan halk olarak geleceklerine dair kaygılar taşıdıklarını söyledi.

DEVLETİN TARAF OLDUĞU ÇEVRE SÖZLEŞMELERİ HATIRLATILDI

Devletin taraf olduğu çevre sözleşmelerini hatırlatan Küçükakyüz, “Barselona Sözleşmesi’ne 2002 yılında (İzmir Protokolü), Rio Çevre ve Kalkınma Bildirgesine (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine) 2004 yılında ve Tehlikeli Atıkların Sınırlar ötesi Taşımının ve Bertarafının Kontrolüne ilişkin Basel Sözleşmesi’ne 1993 yılında imzalayarak taraf olduk. Fakat imzalanan uluslararası sözleşmelere rağmen 2006 yılında yüksek oranda asbest ve tehlikeli madde barındıran Otopan’ı, 2015 yılında da yüksek Kuito gemisini ve son 5 yılda 714 tehlikeli atık barındıran geminin sökümünü engelleyemedik” dedi.  “GEMİNİN ALİAĞA’DA SÖKÜLMESİNİ İSTEMİYORUZ”NAe Sao Paulo gemisinin 600 ton asbest ve tehlikeli kimyasal atık barındırdığını hatırlatan Küçükakyüz, “Söküm sırasında ortaya çıkacak onlarca ton tehlikeli atığı ile havamızı, denizimizi toprağımızı kirletecek olan, başka hiçbir ülkenin kabul etmediği bu uçak savaş gemisinin Aliağa’da sökülmesini istemiyoruz” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a gönderilen mektuplar da İzmir ve Aliağa halkı olarak çözüm istedikleri belirtildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam