Önlemler alınmadı, liseliler umursanmadı
“Bu sürecin nasıl yönetilmesi gerektiğini ben de bilmiyorum. Tek bir bildiğim var o da cidden iyi yönetilmediği. Eğer iyi yönetilseydi bu kadar stresle başa çıkmak zorunda kalmazdım.”
Fotoğraf,. Pngtree
Berra İNAN
Yenimahalle
Üniversite sınavına sayılı günler kala Yenimahalleli sınava hazırlanan arkadaşlarımızla; sınava hazırlanma süreçlerinin nasıl geçtiğini, bir gün açılan bir gün kapanan okulların çalışma düzenlerini nasıl etkilediğini, bu süreçte aldıkları eğitimin istedikleri bölümü kazanmalarına yetecek düzeyde olup olmadığını, yaygın bir eğilim olarak gözlemlediğimiz mezuna kalma isteğinin onlarda ne düzeyde olduğunu ve bu sürecin onlara göre nasıl yönetilmesi gerektiğini düşündüklerini sorduk.
PLANSIZ POLİTİKALAR BIKKINLIK YARATTI
Umay arkadaşımızla konuşmaya başlıyoruz. “Sınav süreci zor bir süreç olarak geçti, geçiyor. Gerçekten kendi kendimizi idare etmek zorunda kaldık ve bir taraftan koronavirüsün getirdiği sorunlarla uğraştık. Özel okula gitmeme rağmen özel okulun bile yararını göremedim. Başka bir hayatımız yokmuş gibi ders çalıştık stresli ve zor bir seneydi” diyerek söze başlıyor. “Bu sene aldığınız eğitimle istediğiniz bölümleri kazanabileceğimi düşünmüyorum. İstediğim daha yüksek bölümlerdi muhtemelen olmayacak çünkü sadece kendim çabaladım, sıkıntılı süreçler yani ve eğer mezuna kalırsam, pandemi süreci devam ederse bu sürecin değişeceğini çok da düşünmüyorum” diyor. Bu dönemin karasızlıklarla dolu olduğunu, devletin ne yapacağını bilmeden sürekli bir şeyleri değiştirdiğini ve bu durumun onda fazlasıyla bıkkınlık yarattığını aktarıyor.
Berfin ise sınav sürecine dair “Sınav süreci çok zordu özellikle açılıp kapanmalar çok etkiledi beni. Çok zorlandım. Bir düzene alışıyoruz, bozuluyor sonrasında diğerine tam alıştık derken yine değişiklik oluyordu. Eğitimin online dönemlerinde hiçbir şey anlamıyordum. O yönden zorlandım, kazanırsam eğer kendi çabamla olur” diyor.
Zeynep Begüm de diğer arkadaşlarımızın dediğini doğrularcasına “Açılıp kapanmada tamamen çalışma şeklim, dengem alt üst oldu. O yüzden çok zorlandım. İstediğim bölümü kazanabileceğimi düşünmüyorum. Mezuna kaldığım durumda da asla gitmem evden tekrar hazırlanırım” şeklinde düşüncelerini aktarıyor.
SÜREÇ İYİ YÖNETİLMEDİ
Özel bir liseye giden bir başka arkadaşımızsa “İlk başta inanılmaz zorlandım. Okula yüz yüzeyken gitmeyi ihmal etmiyordum. Özel okulda olduğum için okulumuz başlamıştı ve bize okulun devam edeceği üzerine sözlü bir güvence verdiler ama maalesef dedikleri gibi olmadı ve okul yıl boyunca sürekli açılıp kapandı. Kendi başıma çalıştığımda bile belirli platformlardan video bile izleyemiyordum. Çünkü anlamıyordum online süreçte bu yüzden derse katılmayı denedim ancak anlamadığım için bir süre sonra bıraktım. Okul tekrardan açıldığında okula gitmedim çünkü eve alışmıştım ve mutluydum. Okula verdiğimiz para da boşuna gitti. Çok stresli bir süreçti benim için. İlk 6 ayda çok zorlandığım için istediğim bölümü yapamayacağımı düşünüp hedefimi çok düşürmüştüm. Maalesef bizi at yarışındaymışız gibi sınava sokuyorlar. Bu sınava giren herkes kendi hedefini yavaş yavaş düşürüyor. Sonrasında artık bir açılan bir kapanan okulu çok da takmayınca evde kendim hazırlanınca bir şeylerin iyi gittiğini hissettim. Bu sürecin nasıl yönetilmesi gerektiğini ben de bilmiyorum. Tek bir bildiğim var o da cidden iyi yönetilmediği. Eğer iyi yönetilseydi bu kadar stresle başa çıkmak zorunda kalmazdım. Belirsizlikle dolu bir yıl geçirdik. Bu belirsizliği ortadan kaldırsalardı her şey daha iyi olabilirdi.”
GEREKLİ ÖNLEMLER ALINSAYDI HER ŞEY DAHA İYİ OLURDU
Sohbetimize İdil’le devam ediyoruz. İdil “Ben zaten okula gitmedim. Dilekçe verdim ve dershaneye devam ettim. Dershanem sokağa çıkma yasaklarında bile izin alıyordu hafta sonları da dersimiz devam ediyordu. Bu yüzden çok fazla sorun yaşamadım. Ama online sürece geçtiğimiz zaman odaklanma sıkıntısı çektim o dönemde çok fazla stres oldum. İlk baştaki hedefim yüksekti ama sonrasında bir şeyleri yapamadığımı çok fazla odaklanamadığımı görünce hedefimi düşürdüm” dedi. Sınava bir daha hazırlanmayı asla düşünmediğini çünkü bu saçma sürecin böyle devam edeceğini düşündüğünü belirttikten sonra “Gerekli önlemler alınabilseydi ve yüz yüze eğitim tamamen devam etseydi bence her şey daha iyi olabilirdi. Eğer yüz yüze eğitimde olamıyorsa tamamen online devam etmeliydi bir şeylerde kararlı olsalardı şu anki durumum eminim ki daha iyi olurdu” diyerek aslında diğer bütün arkadaşlarımızın da belirttiği gibi belirsizliklerin sınav stresini artırdığını ve onu çok zorladığını da ekliyor ve sohbetimizi sonlandırıyoruz.