Mercedes ilk on beşte, işçisi borç içinde!
İstanbul Sanayi Odası'nın 2020'nin büyüme oranları listesinde 15. sırada yer alan Mercedes işçileri, borçla geçindiklerini ifade ediyor.
Fotoğraf Mercedes Benz Türk tanıtım videosundan alınmıştır.
Eren ERGİNE
Levent GÖKÇEK
İstanbul
İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan 2020’nin büyüme oranları listesinde MESS kapsamındaki Mercedes ilk 500 şirket arasında 15. sırada yer aldı. “Mercedes ilk on beşte, işçiler krizde” diyen Mercedes işçileri toplu iş sözleşmesinde açlığa mahkum edilmek istemiyor. Fabrikada örgütlü Türk Metal, TİS öncesi taslak oluşturmak için anketler yaparken işçiler ise “Ankette sormuşlar, yüzde kaç zam istersiniz, yüzde 15’ten başlatıp yüzde 30 üzeri diye sınırlamışlar. Yazsana kardeşim oraya yüzde 50, yüzde 100, İşçiler istediğini işaretlesin neden sınırlandırıyorsun” diyerek tepki gösteriyor.
"ANKETİN BOŞ SAYFALARINA TALEPLERİMİZİ YAZDIK"
Fabrikanın genelinin yüzde 30 ve üzerini işaretlediğini belirten bir Mercedes işçisi şunları söyledi: “Boş olan anket sayfasına taleplerimizi yazdık. Bizi yüzde 20, yüzde 30’lara mahkum etmek istiyorlar. Neden bu ankette yüzde 50 veya yüzde 100 yok. 6 aylık yüzde 20, yıllık yüzde 30 demişler. Anketin boş saylarına taleplerimizi, şikayetlerimizi yazdık. Fabrikanın geneli böyle yaptı. Anket yapılıyor sonuç ne, muamma, ulaşamıyoruz. Geçen sözleşme döneminde de anket yaptılar, ortalama alınmış, işçiler sözde yüzde 20 zam istemiş, sendikacılar da övünüyor bununla. ‘Siz yüzde 20 istediniz biz yüzde 26 zam aldık’ diyerek kendilerini onurlandırıyorlar.”
ANKET BİLE İŞÇİLERLE HAZIRLANMALIYDI
Anketin sorularına ve şıklarına bile işçilerle karar verilmesi gerektiğini ifade eden işçi, “Anket hazırlarken hangi işçiye sordunuz, kimin sorununu dinlediniz? Orada yazılan maddeler bizim taleplerimizi karşılamıyor. ‘Yüzyılın sözleşmesini yaptık yüzde 26 zam aldık’ diye sendikacılar zafer kutlaması yapıyordu. Bana yüzde 18 yansıdı, kıdem farkından dolayı. Kese kese maaşlar eridi. İşçiler arasında uçurum artmasın diyorlar, uçurumun artmasını istemiyorsanız işe giren işçinin taban ücretini 4 bin, 5 bin yapın o zaman. Benim emeğim var, yıllarca çalışmışım, makas açılmasın diyerek emeğimizi gasbediyorlar” dedi.
"SÖZLEŞME TARTIŞMAYA AÇILMASIN, 1 YILLIK İMZALANSIN"
Açıklanan enflasyona değinen başka bir Mercedes işçisi de “Millet pazarı, marketi biliyor. 2 sene önce sıvı yağ 20 liraydı, şimdi oldu 85 lira, iki sene önce zeytin 10 liraydı şimdi 45 lira. Yaşamamız için temel ihtiyaçlar bunlar. Normalde şu an yüzde 100’e imza atmalı ki, işçi önünü görsün. ’90’larda Mercedes’e girdiğimde iyi ücretler alıyorduk. Aldığım avansa bakıyordum, maaşımı ekliyordum topluyordum gerçekten iyiydi. İlk girdiğim tarihte aldığım maaşa bakarak bir hesap çıkarıyorum, maaşımın şu an 20 bin liranın üzerinde olması lazım. Ama şu an her şey içinde 5 bin lira aylık alıyorum. Maaşımız her sözleşmede her enflasyonda eridi. O yüzden sözleşme tartışmaya açılmasın, 1 yıllık imzalansın. Mercedes işçisi markete pazara giderken alacağı temel tüketim maddelerinin hesabını yapar oldu. Mercedes ilk on beşte işçi krizde. Ekonomi büyüyor ben daha elime maaşımı almadan vergi kesiliyor, harcarken dünyanın vergisini veriyorum. Ev vergisi, araba vergisi, elektrik su vergisi 100 bin lira para kazanıyorsun senede, bunun 60 bin lirası devlete vergi olarak gidiyor” diye konuştu.
"BÜYÜYEN EKONOMİDEN PAYIMIZI İSTİYORUZ"
TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü. Emekçiler ise “Büyüyen ekonomiden pay alamıyoruz” diyerek sitem ediyor. Mercedes işçisi, “Milyonlarca işçi var, kaynak da var, ekonomi büyüyor ama bu para bize yansımıyor. Geçinemiyoruz deyip sözleşmeden yüzde 150 zam isteyen arkadaşlarımız bile oldu. Ocak ayında doğal gaza yüzde 1 zam geliyor, şubatta yüzde 1, yıl sonuna kadar en az yüzde 12 zam geliyor. Benim sözleşmemse aynı yerinde duruyor” dedi.
“Mercedes’in bir forsu kalmadı, ağır iş koluyuz ama küçümsemek için söylemiyorum bir belediye işçisiyle aynı ücreti alıyoruz” diyen başka bir işçi de şöyle devam etti: “Taban ücretinin en az 5 bin lira olması gerekiyor. 3 bin 500 lira ile işe başlatıyorlar. İkramiye, yan haklar falan çıkınca zaten asgari ücrete denk geliyor. Geçinebilecek maaş istiyoruz deyince ‘Size erzak veriyoruz, sosyal haklarınız var’ diyorlar. Bizim ücretimizi yükseltin biz erzakı alırız zaten. 6 ayda bir erzak veriyorlardı, dağıtım fabrikada oluyordu, şimdi pandemiden dolayı yasakladılar. Alışveriş çeki vermeye başladılar, geçen sene koli halinde bize verilen gıda maddelerini tek tek hesaplıyorum, bugün o koliyi 1500 liradan aşağıya alamıyoruz, bize verilen çek 1100 lira. En az yüzde 45 ücret zammı alınmalı, yüz yılın sözleşmesi diyorlardı eridi gitti, her şeye zam geldi.
"MERCEDES İŞÇİLERİ BORÇLANARAK YAŞIYOR"
Mercedes işçilerinin borçlanarak yaşadığını belirten bir işçi de “Çevremizde konuşuyorlar, Mercedes rahattır, güzeldir, maaşı iyidir diye ama öyle değil. Yaklaşık 10 yıldır çalışıyorum, 4 bin 400 lira maaş alıyorum. Geçinemediğimiz için ek iş yapıyoruz, Mercedes işçilerinin büyük kısmı ek iş yapıyor” dedi.
Her sözleşme döneminde anketlerin yapıldığını hatırlatan işçi, “İşçiler tepkili, itiraz ediyoruz, yüksek rakamlara imza atalım diye. Sendikacılar başka illerde çalışan fabrikalardaki işçileri öne sürerek ‘Siz bu kadar istiyorsunuz ama bu ücretler Aksaray’daki işçiye ya da Kocaeli’deki işçiye fazla gelebilir, oradaki koşullarla buradaki bir mi’ diyor. ‘Onların ortalamasını alıyoruz’ diyorlar, hangi işçi düşük maaşla çalışmak ister? Kısa çalışma sürecinde maddi sıkıntılar çekiyoruz, sendika aidatlarını bir süre almayın diye talep ettik, değerlendirmeye alırız dediler, aylar geçti hâlâ sonuç yok” diye konuştu.