Demokrasi ve Barış Konferansı yarın toplanıyor
Demokrasi Konferansı yarın İstanbul’da toplanıyor. Konferansta ekmek, adalet ve özgürlük çatısı altında birliktelik hedefleniyor.
Demokrasi Konferansı yarın İstanbul’da toplanıyor. Büyük Demokrasi Konferansının, giderek halk desteği azalan iktidarın baskı politikalarına karşı, halkı ekmek, adalet ve özgürlük talepleri etrafında birleştiren ve ülkede demokrasi ve barış havasının sağlanmasında katkı yapması hedefleniyor.
Demokrasi Konferansı yolculuğu, 2021 başında Rıza Türmen’in 25 Ocak 2021’de “Demokrasi Konferansı” adlı yazısında yaptığı çağrı üzerine Demokrasi İçin Birlik’in kolaylaştırıcılığında yapılan çevrim içi toplantıyla başladı. Çağrı metninde, özgürlük, eşitlik, demokrasi talepleri ile işsizliğin, yoksulluğun görülmemiş boyutlara geldiği, eşitsizliklerin kabul edilemez bir düzeye ulaştığı ülkemizde ezilen kesimlerin hak taleplerini “ekmek”, “adalet” ve “özgürlük” başlığı altında birleştirecek ve eş güdüm halinde birlikte hareket etmelerine zemin hazırlayacak bir konferans amaçlandığı belirtiliyordu.
Ayrıca konferansın demokrasi mücadelesini bir ileri aşamaya taşıması, halka umut verecek bir ortaklaşmanın yansıması olması, her alanda yaşanan hak ihlallerine, baskı ve hukuksuzluğa karşı güçlü bir itiraz sesi yükseltmesi, özetle güçlü bir ortaklaşma ile yazılacak sonuç bildirgesiyle de ülkedeki demokrasi ve barış rüzgarı estirmesi bekleniyor.
ÇALIŞMALAR KAMUOYU İLE PAYLAŞILDI
Emek verenlerin birlikte çalışarak ördüğü süreç, bileşenlerin yüzleri geçmesi nedeniyle süreci hızlandıracak, alan çalışmalarını koordine eden 11 kişilik sekretarya oluşturuldu. Nisan ve mayıs aylarında belirlenen mücadele alanları kendi içlerinde kendi metinleriyle çağrılarını yaparak en geniş kesimlere ulaşılmaya çalışıldı. Her mücadele alanında anlık iletişim grubu kuruldu. Çalışma alanları, kendi içlerinde toplantılar yapıldı. 13 Nisan’da “Ülkenin geleceğinde bizim de sözümüz var” diyerek, Konferans, çağrıcılarının katıldığı basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. Sonraki süreçte Konferans bileşenlerinin haftalık toplantılarında Konferans hazırlık sürecine hak arayan kesimlerin ve mücadele dinamiklerinin en geniş temsille, yaygın biçimde katılması için temel hak ve mücadele alanları belirlendi. 25 Mayıs’ta yapılan basın açıklamasıyla kadın, çocuk, ekoloji, engelliler, mülteciler, halklar ve inançlar emek, bilim& akademi, sağlık, LGBTİ, kültür & sanat, hak ve özgürlükler, hukuk & adalet, eğitim, KHK’liler, gençlik, ekonomi, basın alanındaki talepler ve çalışmalar bir kez daha dile getirildi.
KONFERANSIN ÇAĞRICILARI
Konferans çağrıcıları arasında ise şu isimler yer alıyor: Ahmet Türk, Canan Arın, Celal Fırat, İhsan Eliaçık, Genco Erkal, Melda Onur, Murathan Mungan, Nejla Kurul, Öztürk Türkdoğan, Rıza Türmen, Şebnem Korur Fincancı, Tarık Ziya Ekinci ve Zülfü Livaneli. (İstanbulEVRENSEL)