Gamze Taşçıer: Bu komisyonun bir çözüm üretmeyeceğini gördük ve çekildik

CHP, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu’ndan çekildi. Bugüne kadar komisyonda neler yaşandığını ve çekilme kararlarını Milletvekili Gamze Taşçıer anlattı.

23 Haziran 2021 13:05
Son Güncellenme Tarihi: 23 Haziran 2021 17:39
Paylaş

CHP, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu’ndan çekildi.

Komisyonda bugüne kadar neler yaşandığını ve çekilme kararlarını CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer Gündem Özel'de anlattı.

Taşçıer'in değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye hemen hemen her güne bir kadın cinayeti, kadına yönelik şiddet görüntüleriyle uyanıyor. 2020 yılında en az 500 kadın erkekler tarafından katledildi. İstanbul Sözleşmesi varken, yasalar bu anlamda gerekli duyarlılığı gösteriyor. Ama neden kadına yönelik şiddet engellenemiyor. Belli ki bu yasanın uygulanmasında çok ciddi sorunlar var. Her fırsatta ‘sebepleri araştıralım, uygulamadaki eksikliği giderelim’ dedik. Ne zaman öneri versek Cumhur İttifakının oylarıyla reddedildi. En sonunda Cumhur İttifakı böyle bir komisyon önerdiğinde biz de oy verdik. Çünkü kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılmasını istiyoruz. Ama iki üç gün sonra uyandık ki tek bir kişinin kararıyla, Meclis iradesi yok sayılarak, hukuksuz bir şekilde İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmışız. AKP’nin bu araştırma komisyonunu kurma sebebi İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararındaki bu hukuksuzluğu gölgelemek olduğunu o zaman biz fark ettik. Ama yine de komisyonun faydalı olabileceğini düşündük.

Komisyon Başkanı’nın tutumu, ortak aklı önemsemeyen davranışları olmasına rağmen bir umutla çalışmaya devam ettik. Sürelerimiz kısıtlandı. Karşılıklı müzakere ortamı yapılması komisyon başkanı tarafından engellenmeye çalışıldı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇIKILMASINI MEŞRULAŞTIRAN BİR EYLEM

15 yaş altındaki kız çocuklarının evlendirilmesi, çok eşlilik gibi suç olan, medeni kanuna aykırı olan söylemlerde bulunan kişilerin, kadın ve erkeğin eşitliğine inanmayan kişilerin bu komisyona çağrılıyor olması amacından ne kadar uzak olduğunu ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını meşrulaştırmaya çalışan bir eylem olduğunu gösterdi.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılınca farklı bir yere evirileceğini fark ettik ama maalesef bir tiyatro oyununun ortasında kendimizi bulduk. Buna da daha fazla figüran olmak istemedik.

Kadını bir birey olarak değil, sadece aile içerisinde toplumsal rollerin içerisine sıkıştırmaya çalışan bir anlayışla karşı karşıya geldik. Şiddetin arabuluculuğu olmaz. Ama ‘ufak tefek şiddetlerle bu aileler parçalanıyor’ gibi insan hakkına aykırı söylemlerin olduğu bir yerde biz zaten kadına yönelik şiddetin önüne geçemeyiz.

Bu komisyonun kadına yönelik şiddete çözüm üretmeyeceğini ve zihniyetin hâlâ 19 yıl önceki noktada olduğunu gördük. Şiddeti önlemeye karşı bir araya geldik ama biz adeta komisyon üyeleri olarak şiddete maruz kaldık. Sözlerimiz kesildi vs.

Biz dün çekilme kararını verdik, bugün de İYİ Parti komisyondan çekilme kararını yazılı olarak bildirdi. Tüm muhalefet partileri çekilse de Cumhur İttifakında değişen bir şey olmayacak. Onlar ‘nasıl olsa sayı çoğunluğu bizde’ anlayışıyla devam ediyor. Bu komisyon demokrasi anlamında fiili olarak devam etmemeli."

(Evrensel WEBTV)

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi yazdı: Anket vererek işçilerin talepleri öğrenilemez

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin yargı süreci mercek altında: Bir bütün olarak sorunlu işliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa