24 Haziran 2021 00:37

SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu: Aşı yapanlar makine değil, şartlar düzeltilmeli

Aşılamanın hızlanmasında sağlık emekçilerinin emeğinin göz ardı edildiğine dikkat çeken SES MYK Üyesi Eroğlu: Arkadaşlarımız gece yarılarına kadar çalışıyor. Dinlenme aralıkları yok.

Eylem Kaya Eroğlu | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, aşılamayı yapan sağlık emekçilerinin makine olmadığı gerçeğinin göz ardı edildiğine dikkat çekerek “Arkadaşlarımız aşılama çalışmalarında saat 12’ye kadar aralıksız vardiya ya da nöbet şeklinde çalışıyor. Aşı odalarının koşullarının da yetersiz olduğunu ve dinlenme aralıklarının az olduğu söylüyorlar. Sağlık emekçilerinin hem normal iş yükleri hem de aşılama ile birlikte ekstra yükleri arttı” diyerek sendika olarak Sağlık Bakanlığından çalışma koşullarının düzenlenmesini talep etti.

"DİNLENME ARALIKLARI AZ"

Sağlık emekçilerinin çabalarıyla aşılamanın yaygınlaştığını belirten Eroğlu, “Sağlık emekçileri, çalıştığı birimlerden alınarak açılan aşı odalarında çalıştırılarak yaygın bir şekilde aşılama yapılıyor. Yalnız bu aşılamayı yapanların insan olduğu, makine olmadığı gerçeği göz ardı ediliyor. Çünkü arkadaşlarımız aşılama çalışmalarında gece saat 12’ye kadar aralıksız vardiya ya da nöbet şeklinde çalışıyor. Aşı odalarının koşullarının yetersiz olduğunu ve dinlenme aralıklarının az olduğu söylüyorlar. Sağlık emekçilerinin hem normal iş yükleri hem de aşılama ile birlikte ekstra yükleri arttı” dedi. Sağlık Bakanlığına elektif vakaların ertelenmesi, 2-3 haftalık bir seferberlik ilan edilerek kamunun ve sağlık kurumlarının tüm olanakları kullanılarak ve acil olmayan bütün sağlık hizmetlerinin durdurularak aşlama çalışmasında görev alabilecek bütün sağlık emekçilerinin bu amaç uğruna çalışmasını önerdiklerini anlatan Eroğlu “Fakat gelinen noktada poliklinikler normal seyrine dönmüş vaziyette. Bir gün yoğun bakımda nöbet tuttuktan sonra ertesi günler aşılamada çalışmaktasınız. Yani burada insanüstü bir gayret var ama sağlık emekçileri salgının başından beri hak ettikleri değeri göremiyor. Meslek riskleri, yıpranma payları ve de çalışma koşullarının düzeltilmesi ile ilgili hiçbir düzenlemeyi elde edemiyorlar. Biz Sağlık Bakanlığının görevini yapması ve çalışma koşullarının düzenlemesini talep ediyoruz” diye konuştu.

"ASM ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME YOK"

Sağlık emekçilerine aşılama kapsamında ek ödeme yapılmasının önerildiğini söyleyen Eroğlu, “Özel hastaneler, üniversite hastanelerinde yapıldığı gibi 1. basamak sağlık hizmetlerinde de aşılama çalışmaları yapılıyor. Fakat burada çalışan arkadaşlarımız sağlık çalışanı değilmiş gibi, aşılama yapmıyormuş gibi bu haklardan faydalanamamakta. Bu bir seferberlik ve olağanüstü bir durumdur. Çabası ve emeği geçen herkesin, meslek ayrımı yapılmadan karşılığı verilmelidir. Aşılama odalarının fiziksel yetersizliği ile ilgili sıkıntılarımız var. Havalandırılması yetersiz olan küçük odalarda bir günde 1500- 2 bin aşılama  yapılıyor. O açıdan bu koşulların da Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanması gerekiyor” dedi. Aşılama kuyruklarında bekleyen halkın da sağlığı düşünülerek tedbirlerin bu zamana kadar alınmış olması gerektiğini dile getiren Eroğlu “Özellikle 1. basamak sağlık hizmetlerinin yükü artmış vaziyette. Aynı zamanda gebe takipleri, yaşlı takipleri devam ederken yine aşılama yapmaları bekleniyor. Yapılmadığı takdirde de almış olduğu ücretlerde kesintiler meydana geliyor. Bu koşullarda hiçbir sağlık emekçisinin maddi bir kayba uğramaması hatta ödüllendirilmesi gerekir” dedi.

HATIRLATMA DOZU YAPILMALI

Sağlık emekçilerinin Sinovac aşısı ile aşılandığını hatırlatan Eroğlu, “Bizler Sinovac aşısı olduğumuz için  birçok ülkeye girişimiz yasaklanmış vaziyette. Bu da özellikle akademisyen ve bilim insanı olan doktorlarımızın Avrupa’daki çeşitli kongrelere, sempozyumlara katılması noktasında engel teşkil ediyor. Ayrıca bu aşıda 6 ay sonra tekrar antikor seviyeleri düşmesinden dolayı üçüncü hatırlatma dozuna ihtiyaç var. Sağlık Bakanlığı daha önce Biontech’in taleplerini reddetmeseydi, vaka ve ölüm oranlarında bu kadar artış olmayacaktı. 400’ü aşkın sağlık emekçisini kaybetmemiş olacaktık” ifadelerini kullandı. 

"DELTA VARYANTIYLA İLGİLİ BİLGİ VERİLMİYOR"

5-6 bin seviyelerindeki günlük vakalara rağmen yaz döneminde turizm nedeniyle normalleşme adımlarının atıldığını ve her şey yolundaymış gibi düzenlemelere gidildiğini belirten Eroğlu, “Normalleşme adımları yaygın aşılamayla birlikte atılmalıydı. Ayrıca vaka sayıları açısından tereddütlerimiz var. Özellikle bilim insanları Delta varyantı konusunda uyarılarda bulunuyor. Türkiye’deki bilim insanları da bu durum karşısında bizim de tedbirli olmamız gerektiğini önermekte. Delta varyantıyla birlikte 4. bir pik yaşanabilir endişesi var eylül- ekim aylarında. Bu konuyla ilgili yapılan uyarıların dikkate alınması gerekiyor. Tedbirlerin çok hızlı bir şekilde kaldırılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

Öte yandan sağlık emekçilerine Delta varyantı ile ilgili bilgi verilmediğini belirten Eroğlu, varyantlı hastanın olup olmadığıyla ilgili çalışmalar konusunda kamuoyunun bilgilendirilmediğini söyleyerek aşılama hızlansa da 2 doz aşı olanların oranının yüzde 17 civarında olduğunu hatırlattı. 

ÖNCEKİ HABER

Tozkoparan Mahallesi sakinleri sabaha kadar nöbet tutacak

SONRAKİ HABER

Van Gölü’nde kirlilik alarm veriyor | Yapılan arıtma tesisi çalışmıyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa