24 Haziran 2021 04:32

Hong Kong'da Apple Daily gazetesi son nüshasını bastı

Apple Daily gazetesinin yayın hayatına son verildi. Çalışanları son kez binada toplandı. Yurttaşlar destek vermek için bina çevresinde topladı.

Apple Daily gazetesini destekleyen yurttaşların da bina çevresinde toplandığı görüldü | Fotoğraf: Miguel Candela/AA

Paylaş

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yayın yapan muhalif Apple Daily gazetesinin, yayın hayatına son verildi. Apple Daily yetkililerinin, bugün gazetenin son nüshasının basılacağını belirtmesinin ardından çalışanlar, son kez gazete binasında toplandı. Gazeteyi destekleyen yurttaşlar da bina çevresinde toplanarak gazetecilere destek verdi. Bazı çalışanlar, gazetenin son baskısını ücretsiz olarak dağıttı.

EDİTÖRÜ VE 4 YÖNETİCİSİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Ulusal Güvenlik Yasası kapsamında, Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi, "dış güçlerle gizli anlaşma yapmak" suçlamasıyla 17 Haziran’da gözaltına alınmıştı. Gazete ile bağlantılı 3 şirketin 2,3 milyon dolar değerindeki mal varlığı dondurulmuştu.

Gözaltına alınan gazete yetkililerinin kefaletle serbest bırakılma talebi, 19 Haziran’da çıktıkları mahkemede reddedilmişti.

YENİ GÜVENLİK YASASI

Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birliğiyle kabul edilen yasa, Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da imzalamıştı.

Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayı sonrasında Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak Haziran 2019'da suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar yoğun kitle protestolarıyla sürdürülen hükümet karşıtı protesto hareketini hedef alıyor.

Yasa ile Çin medyasınca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş insanları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken; bu kapsamda yasaklanan suçları işleyenlere 3 yıldan müebbete kadar hapis cezası verileceği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Resmi Gazete'de yayımlandı: TBMM'nin çalışma süresi uzatıldı

SONRAKİ HABER

Brezilya'da bir hastanın 218 gündür Kovid-19'u neden atlatamadığı araştırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa