24 Haziran 2021 10:35

Çineliler feldspat madenine karşı çıktı, ÇED halkın katılım toplantısını yaptırmadı

Yakınında üç tane maden bulunan Çine Seferler köyünde de feldspat madenciliği yapılmak isteniyor. Maden için yapılmak istenen ÇED halkın katılımı toplantısı köylülerin tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Fotoğraf: Murat Yüksel

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Çine’ye bağlı Seferler köyü yakınlarında feldspat madeni işletebilmek için yapılmak istenen ÇED halkın katılımı toplantısı köylülerin tepkisi nedeniyle yapılamadı. ÇED toplantısı için köye giden şirket, Bakanlık ve çevre il müdürlüğü yetkilileri köylülerin yoğun tepkisi üzerine tutanak bile tutamadan köyü terk etti. 

SÜREKLİ BÜYÜYEN MADEN HEP ÇED’DEN MUAF TUTULMUŞ

Alinda Madencilik San. ve Tic. AŞ tarafından Muğla Milas ve Aydın Çine ilçesi sınırları içerisinde bulunan Feldspat Madeni Ocağında kapasite artışı gerçekleştirilmesi için maden işletmesi yakınlarındaki Seferler köyünde ÇED halkı bilgilendirme toplantısı yapılmak istendi. 2009 yılında iki farklı maden sahasının birleştirilmesi ile oluşturulan 150 hektarlık ruhsat alanında faaliyete başlayan işletmeye bu tarihte “ÇED kapsam dışı” raporu verildi. 2011 yılında yapılan ilk kapasite artışına giden şirkete 20 hektarlık alanda 750 bin ton/yıl üretim için ÇED gerekli değildir belgesi verildi. İkinci kapasite artışında alana 24 hektarlık yeni bir alan ilave edilerek üretim miktarı 3 milyon  ton/yıla çıkarılırken bu alan için de ÇED gerekli değildir kararı verildiği görülüyor. Önceki gün Seferler köyünde halkı bilgilendirme toplantısı ile duyurulan kapasite artışında ise mevcut ÇED alanlarının genişletilerek 150 hektar büyüklüğündeki işletme ruhsatı ve işletme izin alanının ÇED alanı olarak belirlenmesi planlanmış. Projeye göre ÇED alanı içerisinde 102 hektar büyüklüğünde açık ocak işletmesi, toplam 45 hektar büyüklüğünde 2 adet pasa alanı, 2.7 hektar büyüklüğünde şantiye alanı yapılacak.

SİLİKOZİS HASTASI İŞÇİLER DE KÖYLÜLERE DESTEK VERDİ

Patlatma yöntemiyle yapılacak olan bu madencilik faaliyetine karşı çıkan köylüler halkı bilgilendirme toplantısı yapılmak istenen kahvenin önünde toplanarak projeye yönelik tepkilerini ortaya koydu. Köylülere komşu köylerden Ancın (Sağlık), Soğukoluk, Hasanlar, Kadılar köyü muhtarları, Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) üyeleri, Çine Eğitim-Sen ve Genel Maden İş Çine Temsilciliği de destek verdi. ÇİYAP’lılar arasında kuars ve feldspat maden işletmelerinde çalışırken silikozis hastalığına yakalanan ve işten çıkarılan maden işçilerinin de bulunması dikkat çekti. 

"MADEN GELİRSE KUŞ DEĞİL DİNAMİT SESLERİYLE UYANACAKSINIZ"

Kahvedeki köylülere seslenen ÇİYAP Sözcüsü Ahmet Uslu, “Ankara’da proje hazırlayan birileri gelip sizden dağınızı maden ocağı yapacağız diyecekler. Bu dağın arkasındaki maden alanlarını gördünüz mü bilmiyorum. Mahvettiler Çine’nin her yanını! Yarın bu maden buraya gelirse kuş sesi değil dinamit sesleri ile uyanacaksınız. Dağınızı verecek misiniz bunlara?​” diye sordu. 

"MADENCİNİN YANINDA DURAN DEVLET BİZİM DEVLETİMİZ DEĞİLDİR"

Çevre İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile maden yetkililerinin gelmesinden sonra heyetin köyde proje ile ilgili bilgi vermek istemesine karşı çıkan köylüler “Köylü istemediği için toplantı yapılamadı diye tutanak tutup gidin bu köyden” dediler. Heyet başkanının “Devletin kuralları var, buna uymamız lazım” sözüne de tepki gösteren köyüler, “Eğer devlet bizden, köylüden yana değil madenciden yanaysa o devlet bizim devletimiz değildir” dediler. 

Ellerinde “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Kanser olmak istemiyoruz” yazılı dövizler taşıyan köylülerin tepkisinin sürmesi üzerine ÇED heyeti alkış ve ıslıkları arasında tutanak dahi tutmadan köyü terk etti. 

BÖLGEDE KAYA RESİMLERİ OLAN MAĞARA VE TARİHİ KALINTILAR VAR

Maden projesi hakkında görüştüğümüz Seferler köylülerinden Talip Kurt, köy halkı olarak yaşam alanlarında madencilik yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Zaten köyümüze çok yakın bir mesafede üç tane şirket madencilik yapıyor. Bunların zararlarını görüyoruz yıllardır. Madencilik yapılmak istenen yerlerde tarihi kalıntılar var. Bunlar henüz tescil edilmiş değil. Madencilik yapılırsa bunlar da yok olacak” dedi. Köylüler, maden alanlarına kuş uçuşu 5-600 metre alanda tarih öncesi devirlerden kalan mağara resimleri olduğunu, bu resimlerin Kültür Bakanlığına bildirildiğini aktarırlarken, şirketin ÇED raporunda ise proje alanına en yakın korunan alanın kuş uçuşu yaklaşık 14 kilometre doğu yönünde yer alan 2. derece doğal sit alanı olduğu ileri sürülüyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tüm Bel Sen İzmir 2 No’lu Şube: Karşıyaka Belediyesindeki mağduriyetler giderilsin

SONRAKİ HABER

Afganistan’a giden yol kimin yoludur?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa