Eğitim emekçileri anketinde TİS için sendikaların ortak mücadelesi talebi öne çıktı
Eğitim Sen Adana Şubesi, 2021 yılı toplu iş sözleşmesine dair yaptığı basın açıklamasında Adana’daki eğitim emekçileriyle TİS taleplerine yönelik yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen Adana Şubesi, 2021 yılı toplu iş sözleşmesine dair yaptığı basın açıklamasında Adana’daki eğitim emekçileriyle TİS taleplerine yönelik yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Farklı sendikalara üye olan ve sendika üyesi olmayan eğitim emekçilerinin katıldığı ankete göre, emekçilerin çoğunluğu farklı konfederasyondan sendikaların ortak talep belirleyip ortak hareket etmesini, ortak grevler yapılmasını, TİS’in emekçilerin onayı olmadan imzalanmamasını istiyor.
“SENDİKALARA ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI YAPILDI”
Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, 2021 TİS sürecinden eğitim emekçilerin beklentisinin, taleplerinin ve sorunlarının ortaklaştırılması olduğunu belirterek “Bütün sendikalar ortak taleplerle masaya oturmalıdır” diyen emekçilerin oranının yüzde 76, sendikaların yapacağı ortak eyleme katılırım diyenlerin oranının yüzde 89.2 olduğunu paylaştı. Ortaklaştırılan bu taleplerin, oluşturulan bir TİS taslağıyla, hükümetin karşısına bütün sendikaların birlikte çıkmasının istendiğini ifade eden Kaya, “Eğitim emekçileri, ortak talepler çerçevesinde oluşturulan böyle bir TİS taslağının yaşam bulması için birlikte hareket etmeye, grev dahil her eyleme destek vermeye hazır olduklarını da ifade etmektedirler” dedi. KESK’in ortak mücadeleye hazır olduğunu dile getiren Kaya, diğer sendikaların da eğitim emekçilerinin talebine bağlı kalarak birleşik, ortak bir mücadeleyi örgütlemesini beklediklerini söyledi.
“TÜM EMEKÇİLER 3600 EK GÖSTERGE BEKLİYOR”
Ankete göre;
- “3600 ek gösterge hayata geçirilmelidir.” Diyenlerin oranı yüzde 99,6.
- Ücretsiz kamu kreşi isteyenlerin oranı yüzde 81,4.
- Artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilmesini isteyenlerin oranı yüzde 94,2.
- “Eğitim hayatının planlanmasında öğretmenler de söz sahibi olmalıdır.” Diyenlerin oranı yüzde 89,9
- Yüzde 92, “Bir önceki sözleşmeden kaynaklı kayıplarımızın karşılanması için maaşlara yüzde 25 ek zam yapılmalıdır” Eğitim ödeneği en az bir maaş tutarında olmalıdır”
- Yüzde 64,2 “Pandemi sürecinde iyice artan esnek çalışma uygulamalarına son verilmelidir”
- Yüzde 93,8, “Bütçeden eğitime ayırılan pay artırılmalıdır.” diyor.
- “Eğitim iş kolunda ücretli, sözleşmeli, taşeron gibi her türlü güvencesiz çalıştırma uygulamasına son verilmelidir” diyen emekçilerin oranı yüzde 89,8.
“YÜZDE 91,2, TİS EMEKÇİLERİN ONAYI OLMADAN İMZALANMAMALI”
- Toplu sözleşme eğitim çalışanlarının onayı olmadan imzalanmamalıdır” diyen emekçilerin oranı yüzde 91,2.
- TİS süreci Ekim ayında yapılmalıdır diyenlerin oranı yüzde 81 olurken, Ağıstosta olmalıdır diyenler yüzde 19’da kalıyor.
- Maaşların en az 10.000 olmasını isteyenlerin oranı yüzde 41.6, iken en az 9.000 isteyener yüzde 28.8, en az 8.000 diyenler %18.1.
- Bütün sendikalar ortak taleplerle masaya oturmalıdır diyen yüzde 76, sendikaların yapacağı ortak eyleme katılırım diyenler yüzde 89.2, katılmam diyenler yüzde 10.8
- ’’Uzaktan eğitim’’ pandemi sonrası devam etmemeli diyenler yüzde 79.2, uzaktan eğitim devam etmeli diyenlerin oranı 20.8 olarak gerçekleşti.
“İŞYERLERİNDE TAM EŞİTLİK”
Ankette öne çıkan diğer bir konu da kadınların “Cinsiyetçi yaklaşımların son bulması, kadınların işyerlerinde tam eşitlik hakkına sahip olması” talebi ile birlikte “Cinsiyet eşitsizliği her alanda yok edilmelidir”, “Çocuk bakımı ve eğitimiyle ilgili ücretsiz kreş, anaokulu zorunlu olmalıdır” “Her okulda kadın idareci zorunluluğu getirilmelidir.”, “Kadınların sosyal, kültürel ve sanatsal yeteneklerinin geliştirilmesi için ortamlar hazırlanmalıdır”, İstanbul Sözleşmesi uygulanmalıdır” talepleri öne çıktı. (Adana/EVRENSEL)