25 Haziran 2021 08:59
Son Güncellenme Tarihi: 25 Haziran 2021 19:01

Kobanê Davası’nda 4 kişi hakkında daha tahliye kararı verildi

Kobanê Davası’nda ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Zeki Çelik, İbrahim Binici, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün’ün tahliyesine karar verdi. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

IŞİD'in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişi hakkında açılan davanın üçüncü duruşmasının beşinci oturumu, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuklu yargılanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP eski Sözcüsü Günay Kubilay, RTÜK üyesi Ali Ürküt, eski milletvekilleri Emine Beyza Üstün ve İbrahim Binici, TJA aktivisti Ayla Akat Ata, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, Meryem Adıbelli, eski parti saymanı Zeki Çelik, eski MYK üyeleri Pervin Oduncu, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Bülent Parmaksız, İsmail Şengül, Dilek Yağlı ve Sibel Akdeniz ile yazar Nezir Çakan duruşma salonunda hazır edildi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, DBP eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna ve HDP eski MYK üyesi Zeynep Ölbeci tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Tahliye edilen eski MYK üyeleri Can Memiş, Berfin Özgü Köse ve Cihan Erdal ise İstanbul’dan SEGBİS ile duruşmaya bağlandı.

Tutuklu yargılanan eski milletvekilleri Gülser Yıldırım ve Aysel Tuğluk ile tutuksuz yargılanan İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Türk, Gülfer Akkaya ve Altan Tan mazeret bildirdi. HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş savunmasına hazırlandığı, tahliye edilen yerine kayyum atanan Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ise sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılmadı.

"KADINLAR İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİM"

HDP eski MYK üyesi Zeynep Ölbeci, tutukluluk incelemesine dair beyanlarını iletmek üzere söz aldı. HDP İzmir İl Örgütü’ne yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ı anarak konuşmasına başlayan Ölbeci, esasa ilişkin savunmasını yüz yüze vereceğini belirtti. HDP’de daha çok kadın alanında çalışma yürüttüğünü kaydeden Ölbeci, “Kadınlar için mücadele ettim ve etmeye devam edeceğim. Şimdiye kadar elde ettiğimiz kazanımlar erkek zihniyetine karşı verdiğimiz mücadelenin sonucudur” dedi. 

Ölbeci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Kürt kadınlarını hedef gösterdiğini ve bunun üzerine aralarında Rosa Kadın Derneği’nin de bulunduğu pek çok kadın kurumuna operasyon düzenlendiğini anımsattı. Belediyelere kayyum atamalarına da değinen Ölbeci, kayyum politikalarının aynı zamanda kadın iradesine yönelik bir saldırı olduğunu vurguladı. Ölbeci, “Bugün temsili demokrasiyi bile mumla arıyoruz. Kayyum saldırılarında kadın düşmanlığının ne kadar derin olduğunu anladık ve gördük. Aynı zamanda mücadelemizin doğruluğunu gördük” diye konuştu.

"IŞİD’TEN KAÇANLARA YÜREKLERİNİ AÇTILAR"

Kürtlere yönelik saldırılarla “devletin düşmanca tutumunun” deşifre olduğunu söyleyen Ölbeci, şunları söyledi: “AİHM kararları uygulanmıyor, hukuk ayaklar altına alınıyor. Ben Adıyamanlıyım. IŞİD Kobanê’ye saldırdığında Adıyaman’da büyük bir korku ve panik yaşandı. İnsanlar gelecekleri için kaygılandılar. Özellikle Aleviler bu korkuyu daha derinden yaşadı. Bu korku iki yönlüydü. Birincisi kendileri içindi, ikincisi ise Şengal’de yaşanan katliamın Kobanê’de yaşanma ihtimaliydi. Bu nedenle insanlar sokağa çıktı. Bu aynı zamanda insan olmanın gereğiydi. Bir yandan IŞİD’i protesto ediyorlardı, öte yandan IŞİD’ten kaçanlara yüreklerini açtılar. Bunu yapanlar sadece HDP’li ya da bileşenleri değildi. AKP’liler, CHP’liler bütün halk Kobanê halkına gönlünü açtı.”

"YÜZYILLIK YAŞANANLARIN TEKRARI"

IŞİD'de karşı yapılan eylemlerin suç olarak gösterildiğini kaydeden Ölbeci, “Bu dönemde Sayın Öcalan ile devlet arasında barış görüşmeleri yapılıyordu. Türkiye’de yaşanan bütün halklar için barış, eşitlik ve özgürlük içinde yaşama hayali yaşanıyordu. Bu zamanlar özgür bir yaşamın hayali olmuştu. Bu nedenle herkes hassas davranıyordu. HDP, BDP ve HDK çalışanları hassasiyet gösteriyordu. Bu dosyanın açılması ve kabul edilmesi yüzyıllık yaşananların tekrar edilmesidir. Bir avuç faşistin geleceği için halkların geleceğiyle oynanıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Bu coğrafyada yaşayan halklar, bu tür dosyalara çok şahitlik ettiler. Diğerleri nasıl tarihte kara bir leke olarak yer aldıysa bu da öyle olacak” ifadelerini kullandı.

Verilen arada, Karadeniz Bölgesi’nden gelenler HDP milletvekillerinin katılımıyla duruşma salonu önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan  HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “HDP’ye yönelik Kobanê kumpas  davasının bugünkü rengi Karadeniz. Biz HDP olarak Anadolu Mezopotamya coğrafyasındaki tüm renklerin, kültürlerin ve etnik yapıların ortak mücadelesiyle bu ülkenin  doğasını, geleceğini, ortak yaşamını birlikte kuracağız. Aramızda bulundukları için Karadeniz halkımıza yürekten teşekkür ediyoruz. Hep birlikte bu mücadeleyi başaracağımıza inanıyoruz. Bu ülkede çocuklarımızın geleceğe dair hayaller kurmasını bizler sağlayacağız. İçerideki arkadaşlarımızı özgürleştirene kadar bu ülkeyi demokratikleştirene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Açıklama, “HDP halktır halk burada” sloganları ile sona erdi.

DURUŞMA EKİM’E ERTELENSİN TALEBİ

Açıklamanın ardından kitle duruşma salonuna geçti. Duruşma, avukatların savunması ile başladı. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın avukatı Cahit Kırkazak duruşmanın işleyişine dair taleplerini söyledi. Müvekkillerinin kendilerine gönderilen ek klasörleri incelemeleri için bir sonraki duruşmanın Ekim ayına ertelenmesini isteyen Kırkazak, iki haftalık duruşma periyodunun da kötü muameleye dönüştüğünü, bu nedenle periyotların 5 gün ile sınırlandırılması talebinde bulundu.

ARA KARAR AÇIKLANDI

Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, HDP eski milletvekili ve İmralı heyeti üyesi Sırrı Süreyya hakkında ‘adli kontrol şartı’ taleplerinin kaldırılmasına,  HDP Mardin eski Milletvekili Gülser Yıldırım hakkında, “konut terk etmeme” yönündeki kararın kaldırılmasına, Ayhan Bilgen hakkında, 2014 tarihinde Adana’da milletvekilli adayı olup olmadığına Kars Cumhuriyet Savcılığına müzakkere yazılmasına, HDP eski MYK üyesi Can Memiş’in baz istasyonlarında “kropların” istenmesine,  HDP MYK üyelerinin listesinin istenmesine, resmi twitter hesaplarının tespitine, Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, DAİŞ’in eylemlerinin “kronolojik” tarihlerinin bildirilmesi için müzekkere yazılmasına, HDP eski Sözcüsü Günay Kubilay’ın paylaşımı ile ilgili Evrensel gazetesinin bir örneğinin istenmesine, dijital materyallerinin incelenmesi ve imajı alınarak sahiplerine verilmesine, Eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’den cep telefonunun Kars Belediyesine ait olup olmadığına, AYM’den kapatma davasının bir örneğinin istenmesine, DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Sibel Akdeniz’in Sincan Kadın Kapalı Cezaevine alınması için müzekkere yazılmasına, HDP eski MYK üyesi  Ayşe Yağcı’nın cep telefonunun incelenmesi için Emniyete müzekkere yazılmasına ve “Kandile”  gidip gitmediğinin tespitinin istenmesine, Sırrı Süreyya Önder'in vareste tutulma talebinin kabulüne, hukuka aykırı deliller toplanması, HDP eski milletvekili Nazmi Gür’ün şikayetlerinin iletilmesi yönünde Sincan Cezaevine müzakere yazılmasına, tutuklu siyasetçilerin  odalarına bilgisayar konulup konulmadığını uygun olup olmadığını sorulmasına, uygun olması halinde gereğinin yapılmasına,HDP genel merkezinde yapılan MYK’ karar defterlerinin istenmesine işlem yapmayanlar hakkında işlem yapılacağı yönünde ihtarının yapılmasına,Tutuklu sanıklarına SEGBİS kayıtlarını tebliğine, Emniyet GM’ye müzekkere yazılarak, PKK  ve DAİŞ’in Türkiye’deki eylemlerinin listesinin istenmesine, Sahte tutanak tutulduğuna yönelik itirazlara yönelik suç duyurusunda bulunabileceklerine ihtarına, Ahmet Altun’un nasıl atandığına ilişkin HSK’ya sorulmasına, Mecliste grubu bulunan partilere müzakere yazılarak PYD tarafından mailin atılıp atılmadığını tespitine birleşen dosyalarla ilgili incelenerek gereğinin yapılmasına” karar verdi.

4 İSİM TAHLİYE OLDU

Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, HDP eski Saymanı Zeki Çelik, HDP eski milletvekilleri İbrahim Binici ve Emine Beyza Üstün ve DBP Eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, adli kontrol şartı uygulayarak, yurt dışı yasağı ve haftada iki gün imza vermeleri şartıyla tahliyesine karar verdi. 

Bir sonraki duruşma 20 Eylül’e ertelendi.  20 Eylül’de başlayacak olan davanın 4'üncü duruşması Çarşamba günleri hariç iki hafta sürecek. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin pandemi gerçeği: Fazladan ölümler, kaçınılmaz pikler

SONRAKİ HABER

"Katarlı gençlere sınavsız tıp eğitimi hakkı verildi" denilen anlaşma ne içeriyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa