Kod 46 ile işten atılan Angel Halı işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı
Kod 46 ile işten atılan ve DİSK Tekstil Sendikasıyla birlikte direniş başlatan 63 Angel Halı işçisi kıdem ve ihbar tazminatlarını aldı. Avukat ve ara bulucu masraflarını da patron ödeyecek.
Fotoğraf: Evrensel
Antep’te 28 Nisan’da telefonlarını fabrika girişinde teslim etmedikleri için Kod 46 ile işten atılan ve DİSK Tekstil Sendikası ile birlikte fabrika önünde direniş başlatan 63 Angel Halı işçisinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı.
Patronun hiçbir haklarını vermeyeceğini söyleyerek tehdit ettiği işçiler, yaptıkları eylemlerin sonucunda, mahkeme öncesi ara bulucu sürecinde kıdem ve ihbar tazminatlarını alırken, patron; avukat ve ara bulucu masraflarını ödemeyi de kabul etti.
Evrensel’e konuşan işçiler, sendikanın öncülüğüne ve işçilerin birliğine dikkat çekerken, DİSK Tekstil Bölge Temsilciliği yaptığı açıklamada birliğin ve kazanılan hakların korunmasının yolunun sendika çatısı altında birleşmekten geçtiğini vurguladı.
"İŞÇİLER BİRLİK OLURSA YAPAMAYACAĞI ŞEY YOK"
Evrensel’e konuşan Angel Halı direnişçisi bir işçi, kıdem tazminatının yüzde 85’ini, ihbar tazminatının yüzde yüzünü kazandıklarını belirtti.
Ara buluculuk ve avukat masraflarını da patronun karşılayacağını söyleyen işçi, Kod 46’nın da iptal edileceğini ve işçilere işsizlik maaşının bağlanacağını ifade etti.
Direniş yapılmasaydı işçilerin senelerce mahkeme kapılarında bekleyeceğini vurgulayan işçi, “Bu noktaya sendikanın desteğiyle, işçilerin orada eylem yapmasıyla geldik. Yoksa bu iş kolay kolay sonuçlanmazdı. Büyük ihtimal mahkemeye dökülür, mahkemede devam ederdi. İŞKUR’un ve SGK’nin önünde eylem yapıldı. Fabrikanın önünde eylem yaparken patron kendi misafirlerini çağıramıyordu, çok rahatsızlık duyuyordu. Böyle olunca ara buluculuğun devreye girmesiyle birlikte anlaşma yoluna vardılar. Birlik beraberlik olmasaydı, herkes dağılıp kendi kafasına göre iş yapsaydı hiçbirimiz tazminat ve ihbarı alamaz çil yavrusu gibi dağılırdık. Hangi fabrika olursa olsun işçiler birlik olursa patronlar hiçbir şey yapamaz. Yeter ki kimse kimseyi satmasın, kimse kimsenin arkasından iş çevirmesin, işçilerin yapamayacağı şey yok” şeklinde konuştu.
"İŞÇİLERİN SENDİKAYA BAKIŞI DEĞİŞTİ"
Direnişçi işçi Hakan da daha önce sendikadan çekindiklerini ancak direniş süreciyle fikirlerinin değiştiğini söyledi. İşçiler içinde sendikalı olursak iş bulamayız diye bir algının bulunduğunu dile getiren Hakan, “Sendikaya başvurduk, ilgilendiler, sesimize ses oldular. Bu bizim için önemli. Direniş sürecinde işçilerin sendikaya bakışı değişti” dedi.
"EYLEM YAPMAYI SUÇ SANIYORDUK"
Daha önce hiçbir eyleme katılmadığını belirten Hakan, sendikanın öncülüğüyle bazı şeyleri öğrendiklerini vurguladı ve şöyle devam etti:
“Ben ilk defa bir eyleme katılıyorum. Sendikaya başvurmadan önce aklımda böyle bir şey yoktu. Çünkü bilmiyorduk, suç sanıyorduk böyle şeyleri, çekiniyorduk. Direniş bize haksızlık karşısında susmayıp, hakkını kanuni yoldan aramayı öğretti. Birlik olursak bizi sermayenin yenemeyeceğini, direniş gösterirsek kazanıp zafere ulaşacağımızı, dayanışmayı öğretti.”
Direnişin sayesinde haklarına kavuştuklarını belirten Hakan, “Adam 63 işçiyi aynı anda kapıya koydu, dedi ki ben bunları süründüreceğim. Biz direnişle bunlara geri adım attırdık, kuzu kuzu paramızı verdi” diye konuştu.
DİSK TEKSTİL ANTEP BÖLGE TEMSİLCİSİ MEHMET TÜRKMEN: MÜCADELE PATRONA GERİ ADIM ATTIRDI
DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen yaptığı açıklamada, işçilerin hem Kod 46 ile hem yasa dışı grev yapmakla suçlanarak atıldığını ve patronun işçileri içerideki aylıklarını vermemekle tehdit ettiğini hatırlattı.
DİSK Tekstil’in öncülüğünde işçilerin verdiği mücadele ve kararlı duruşu sayesinde, patrona geri adım attırıldığını vurgulayan Türkmen, “Başta işçilere hiçbir hakkını vermeyeceğini, süründüreceğini, hatta işçilere tazminat davası açacağını söyleyerek tehditler savuran patron, gelinen noktada, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi, ara bulucu ve avukat masraflarını karşılamayı, 46 numaralı kodu iptal etmeyi kabul etti. Angel Halı işçileri ayrıca işsizlik ödeneğinden de (geriye dönük hakları dahil) yararlanacaklar. Sendikamızın öncülüğünde işçilerin direnişi ve kararlı mücadelesi sonuç verdi ve patrona geri adım attırdı” dedi.
"BİRLİĞİ VE KAZANIMLARI KORUMANIN YOLU SENDİKALI OLMAK"
Antep’te daha önce pek çok grev ve direniş olduğunu ve her birinin ayrı ayrı kazanımlarının bulunduğunu belirten Türkmen, “Ancak hepsinin ortak kazanımı ve belki de en önemli kazanımı, işçilerin birlik olduğu zaman her şeyi başarabileceğini göstermesi. İşçiler sendikalı ya da sendikasız birlik olduğunda ve kararlı durduğunda, patronların karşılarında ne kadar güçsüz olduğunu görüyorlar. İşçiler sendikalı ya da sendikasız, yaptıkları grev ve direnişlerle sayısız kazanım elde ediyorlar. Ancak birliğin ve bu birliğin elde ettirdiği kazanımların daha ileri ve kalıcı olabilmesinin tek bir yolu var o da sendika çatısı altında birleşmek” ifadelerini kullandı.
Başpınar’ın genelinde işçilerin yoğun bir baskı ve sömürü mekanizmasıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Türkmen, “Bu baskı ve sömürüye verilecek cevap da ne kadar örgütlü olursa o kadar güçlü olacak. Angel Halı işçilerinin uğradığı haksızlığa uğramamak için, elde edilen kazanımları korumak ve bunlara sahip çıkmak için Başpınar işçilerine bir kez daha sendikalı olma çağrısı yapıyoruz” diyerek açıklamayı sonlandırdı. (Antep/EVRENSEL)