25 Haziran 2021 15:45

“Gençliğimizi elimizden alıyorlar”

İzmir’de sınava girecek olan öğrencilere Katar ile yapılan anlaşmaya ve sınav sürecine dair düşüncelerini sorduk.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Emre GÖKMEN

İzmir

 

YKS’ye son bir gün kala öğrencilerin heyecanı ve kaygısı oldukça yüksek. Tüm sene boyunca pandemiyle kol kola sınava hazırlanan öğrenciler, bugün açıklanan bir kararnamede Katar’la yapılan anlaşma gereği Katar’dan gelecek olan öğrencilerin Türkiye’deki sağlık eğitim kurumları ve hastanelerde sınavsız geçiş hakkına sahip olacaklarını öğrendiler. Açıklamaların ardından öğrenciler sosyal medyada tepki göstermeye başladı. Biz de İzmir’de sınava girecek olan öğrencilere son gelişmelere dair düşüncelerini sorduk.

Kendimi ikinci planda olan bir vatandaş gibi hissediyorum diyen Emre 12. sınıf öğrencisi. “Gençliğimi elimden yeterince alıyorlar. Sürekli düşüş yaşıyorum hayatımda. Dersler yüzünden herhangi bir aktivite yapamaz oldum. Ben daha 17 yaşında bir gencim. Eğlenmem, mutlu olmam, düzgün bir eğitim görmem, spor yapmam lazım. Bu son gelişme o kadar kötü etkiledi ki beni şu an tek istediğim AKP’nin artık gitmesi” diyen Emre hiç mutlu olmadığını, ilk fırsatta bu ülkeden gitmek istediğini, bu şartlarda yaşamak istemediğini belirtti. Okulların bir açılıp bir kapanmasına rağmen sınavlara girmek zorunda kaldıklarını söyleyen Emre “Benim istediğim bölüm zaten tıptan daha düşük bir bölüm ve oraya girebilmek için elimden geleni yaptım. Ama anlaşmalar gereği dışarıdan gelecek öğrenciler tıp eğitimini sınavsız elde edebilecekler. Dolaylı olarak kendi ülkemde bana ırkçılık yapılıyor gibi hissediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

“ENGELLERİ BİRLİK VE BERABERLİKLE AŞABİLİRİZ”

12. sınıf öğrencisi Elif ise Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümünü hedeflediğini söylüyor. “Biz ülkemize faydalı bireyler olmaya çalışırken AKP izlediği politikalarla bizi ülkemizden gitmeye zorluyor” diyen Elif “AKP iç ve dış politikada izlediği rotayla bu ülkenin gençlerini kaybediyor. Yaşıtlarımızın Avrupa’da ve Amerika’da yaşadığı hayatları, imkanları görüyoruz ve bizim neden böyle imkanlarımız yok diye düşünüyoruz. Eğer istediğim üniversiteyi kazanırsam gittiğimde beni kayyum rektör Melih Bulu karşılayacak ve yine istediğim bilimsel eğitimi, özgürlükçü ortamı bulamayacağım” diye konuştu. Sınava bir gün kala böyle bir haberle karşılaşmanın emeklerinin boşa gittiğini düşünmesine sebep olduğunu belirten Elif “Bizim ve ailelerimizin canını dişine katarak hazırlandığı üniversiteye Katarlı öğrenciler sınavsız geçiş yapabilecek. Biz neredeyse lisenin başından beri bu sınava hazırlanıyoruz. Ailelerimiz kendinden fedakârlık yapıp bizim iyi bir okul kazanmamız için çabalıyor. Bu karar bizi çok derinden etkiledi. Hayatımın en güzel yıllarını bu sınava hazırlanarak geçirdim. Ailem kitaplar için, dershane için tonlarca para harcamak zorunda kaldı. Kendi ülkemizin gençleri olarak istediğimiz geleceği elde etmeyi hak ediyoruz. Ve Katar ile yapılan bu anlaşmayı kabul etmiyoruz” dedi. Yine de umudumuzu kaybetmiyoruz diyen Elif “Güzel günlerin geleceğine inanıyorum. Engelleri birlik ve beraberlikle aşabiliriz. O yüzden elimizden geldiği kadar direneceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Ozan ise bu anlaşmanın sınava hazırlanan milyonlarca öğrenciye hakaret olduğunu dile getirdi. “Binlerce öğrencinin kazanmak için can attığı bölümlere Katarlı öğrencilerin kabul edilmesi kabul edilemez. Ayrıca anlaşmadaki özel hastane işletme ve kurma maddesi de ilgi çekici” dedi. “Ekonomi, eğitim, gelecek gibi birçok konuda tepki gösteren gençler karşısında bir muhatap bulamıyor” diyen Ozan hükümetin istemli bir şekilde duymazdan geldiğini belirtiyor.

 

ÖNCEKİ HABER

TTB üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp davasında 'tanık' çark etti: başkasından duydum

SONRAKİ HABER

AB Liderler Zirvesi sona erdi, "Rusya'yı geri itme" kararı alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa