Kırşehir ve Nevşehir köylerinde altın madeni tedirginliği
Koza Altın Şirketi, Kırşehir ve Nevşehir'de yeni altın madenleri arıyor, köylüler tedirgin.
Fotoğraf: Özer Akdemir
Özer AKDEMİR
Koza Altın Şirketi'nin Nevşehir ve Kırşehir'e bağlı köylerde altın arama çalışmalarına başlaması yöre köylülerini tedirgin ediyor. Aynı şirketin bölgeye 40-50 km uzaklıktaki Himmetdede Altın Madeni'nin doğaya verdiği zararı gören yöre halkı, kendi yaşam alanlarının da siyanürlü altın işletmesi tarafından kirletilmesi kaygısını taşıyorlar.
KOZA'NIN ELEMANLARI ALTIN ARIYORLAR
İç Anadolu bozkır ekosisteminde bulunan Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesi ve Kırşehir'e bağlı Mucur kasabalarının kırsal bölgelerinde bir süredir plakaları 06 ve 44 ile başlayan arazi araçları dolaşıyor. Daha önce görmedikleri araçlar ve insanlara kim oldukların soran yöre köylüleri aldıkları yanıttan tedirgin oldular. Kendilerinin Koza Altın Şirketi çalışanı olduklarını söyleyen bu kişiler bölgede altın rezervi olup olmadığına dair yüzey ve sondaj çalışmaları yaptıklarını dile getirdiler.
HİMMETDEDE'DEKİ ÇEVRE FELAKETİNİ YAŞAMAK İSTEMİYORLAR
Altın madenciliğinin hem doğaya, hem canlı yaşamına verdiği zararları yıllardır okuyan, izleyen yöre halkından birçoğu, kendi köylerine yakın bir konumda bulunan Kırşehir-Kayseri yolu üzerindeki Himmetdede'de Koza Altın şirketinin işlettiği madenin bölgede meydana getirdiği çevresel sıkıntılara da yakından tanıklık etmişler. Bu nedenle köyleri yakınında bir altın işletmesinin faaliyet göstermesinin tedirginliği içinde olan yöre halkı, bir süredir devam eden Hacıbektaş Karaburç ve Karaburna köylerinin taş ocağına karşı mücadelesi gibi altın madenine karşı da mücadeleye hazırlanıyorlar. Yöre halkı komşu Özkonak'lıların Kanadalı Centerra Gold şirketinin Kapadokya'da, Özkonak ziyaret dağı bölgesinde altın arama çalışmalarına gösterilen tepkinin bir benzerini göstererek, tıpkı Avanos ve Özkonaklılar gibi altın madenini topraklarına sokmamakta kararlılar.
KORUMA ALTINDAKİ SEYFE GÖLÜ ÇEVRESİNDE DE ALTIN ARANIYOR
Yöre köylülerinden aldığımız bilgilere göre altın madeni şirketinin elemanları Mucur'a bağlı Dağçiftliği ve Köpekli köylerinde, Seyfe Gölü koruma alanında kalmasına rağmen altın madeni için sondaj ve karot alımı çalışmaları yapıyorlar. Mucur Dağçiftliği ve Köpekli dağında çalışan bölgenin yerlisi işçiler Koza Madencilik'in Mucur ve çevresinde Kanadalı şirket Centerra Gold adına faaliyet gösterdiği bilgisini veriyorlar.
ANADOLU'DA 766 MADEN SAHASI TOPLU OLARAK İHALE EDİLMİŞTİ
Konuya dair görüştüğümüz Hacıbektaş'ın Aşıklar köylülerinden Bilge Orhan, arıcılık yaptığını ve kovanlarına giderken birkaç araçla birlikte gördüğü kişilerin kim olduklarını sorduğunu anlatarak, "Koza madenin elamanı olduklarını, dere kumu örnekleri aldıklarını söylediler bana. Ben ilk kez gördüm ama civar köylerde de görmüşler" dedi. Geçtiğimiz yılın yaz aylarında AKP hükümeti 766 maden sahasını topluca ihale etmişti. Bu toplu ihale kararına karşı çeşitli ekoloji ve meslek örgütleri tarafından açılan dava Ankara 4. İdare Mahkemesi tarafından incelenmeksizin reddedilirken, Danıştay 13. Dairesi Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin bu kararı usul yönünden bozmuştu.
Bölgede Himmetdede Altın Madeni'nin dışında Kırşehir Kaman'da da bir altın madeni bir süredir faaliyetini sürdürüyor.