26 Haziran 2021 11:32

Van'daki tekne faciasının yıl dönümü | Zulme uğramayacak bir ülkede yaşamak istiyordu

Bir yıl önce Van Gölü’nde teknenin batması sonucu hayatını kaybeden 19 yaşındaki Pejman Parvizi’nin ağabeyi Pouria Parvizi, "Kardeşim zulme uğramayacak bir ülke istiyordu" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Çıktıkları umut yolculuğunda bindikleri teknenin 27 Haziran 2020 tarihinde Van Gölü’nde batması sonucu 2’si çocuk 61 mültecinin boğularak can verdiği facianın üzerinden 1 yıl geçti. Van Cumhuriyet Başsavcılığının olayla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında 6 kişi tutuklandı. Açılan davanın ikinci duruşmasında 6 tutuklu sanıktan 5’i tahliye edildi. Davanın tek tutuklu sanığı teknenin sahibi Medeni Akbaş.

Tekne faciasında yaşamını yitirenlerden biri 19 yaşındaki Pejman Parvizi’ydi. Cenazesi Van’da kimsesizler mezarlığına defnedilmiş ve 3 ay sonra İran’dan gelen ailesi tarafından alınıp kara yolu ile 1716 kilometrelik yolculuğun ardından doğup büyüdüğü İran’a bağlı Şiraz kentinde defnedilmişti. Parvizi’nin ağabeyi Pouria Parvizi iyi bir yaşam için çıktığı yolda yaşamını yitirdiğini ifade ettiği kardeşini ve yaşadıklarını Mezopotamya Ajansından (MA) Dindar Karataş’a anlattı.

"KİMSESİZ MEZARLAR BENİ ÇOK ÜZDÜ"

“Kardeşim Pejman, görüşleri nedeniyle zulme uğramayacak bir ülkede yaşamak istiyordu ama bu hayatına mal oldu.” diyen Parvizi “Ne yazık ki son zamanlarda fikirleri ülkedeki hayatına mal olacak seviyeye gelmişti. Ailesine çok bağlıydı ama sonunda ailesi ile hayallerini gerçekleştirmek arasındaki ikinci yolu seçti. Bu nedenle yasa dışı yollardan göç etmeye karar verdi. Bir İranlıyla kaçak yollardan kendisini ülke dışına çıkarma konusunda 8 bin avro karşılığında anlaştı.  Pejman, İran’ın sınır şehirlerinden biri olan Xoy’a gitti. Orada da gece dağdan yaya bir şekilde sınır geçerek Türkiye tarafından bulunan insan kaçakçılarına teslim edildi” dedi.  Mezarlığa gittiklerinde yüzlerce kimsesiz mezar ile karşılaşmasının kendisini çok üzdüğünü dile getiren Parvizi “Her gece rüyamda o gölü ve suya saçılmış cesetleri görüyorum. O ve arkadaşlarının ölmeden önce doğru dürüst yemek yememeleri, bir bardak temiz su içmemeleri beni çok üzüyor” dedi.

YARGILAMAYA GÜVENMİYOR

Faciayla ilgili açılan davanın ilk duruşmasına katılan Parvizi, süren yargılamaya güvenmediğini ifade etti. Parvizi, “İnsan ticareti örgütlü bir şekilde çok büyük ve geniş temasları olan bir şeydir. Ama bugün kim hapiste?  Sadece 1 kişi o da Medeni Akbaş. Ben kendim Türk polisi ile iş birliği yaptım. Kişilerin isimlerini verdim. Kimilerinin adreslerini, telefon numaralarını verdim ama ne yazık ki bugün cezaevinde sadece 1 kişi var.” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi: Sınavsız kadro kim için?

SONRAKİ HABER

IPI: Gazeteci Ozan Kaplanoğlu'na yönelik suçlamalar düşürülmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa