26 Haziran 2021 12:19
Son Güncellenme Tarihi: 26 Haziran 2021 20:44

Onur Yürüyüşü'nde engellemeye rağmen Beyoğlu'nun her yeri eylem alanına çevrildi

İstanbul'da Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yasak kararını gerekçe gösteren polis, LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edip çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Arşiv | Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

İstanbul'da Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yasak kararını gerekçe gösteren polis, LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne biber gazı ve plastik mermiyle müdahale edip çok sayıda yurttaşı gözaltına aldı. Polisin "Ağzını açanı alın" talimatına rağmen Beyoğlu'nun tüm sokakları eylem alanına çevrildi. Basın açıklaması Taksim Tünel'de okundu.

"AĞZINI AÇANI ALIN"

LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Beyoğlu'nda bir araya gelen yurttaşlar, polis tarafından zor kullanılarak engellemek istendi. Kalabalık toplanmaya devam ederken polis keyfi şekilde gözaltı işlemi yaptı. Peş peşe yapılan müdahalelerde 40'a yakın kişinin gözaltına alındı.

Polisin "Ağzını açanı alın" dediği kameralara yansıdı.

BİR KADIN BAYGINLIK GEÇİRDİ

Havyar Sokak'ta yoğun şekilde biber gazı kullanıldı, bir kadın baygınlık geçirdi.

AFP MUHABİRİ BÜLENT KILIÇ, GÖZALTINA ALINDI: "NEFES ALAMIYORUM"

Polis, AFP'den Gazeteci Bülent Kılıç'ı da şiddet kullanarak gözaltına aldı.

Gazeteci Hacı Bişkin, boğazına basılan Kılıç'ın "Nefes alamıyorum" dediğini aktardı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası da Bülent Kılıç'a polis tarafından şiddet uygulanmasına ve Kılıç'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi, "AFP Muhabiri Bülent Kılıç boğazına basılıp nefessiz bırakılarak gözaltına alındı. Üyemizin derhâl serbest bırakılmasını ve sorumlu polisler hakkında işlem yapılmasını talep ediyoruz!" dedi.

Bülent Kılıç'ın avukatı Zelal Pelin Doğan, Kılıç'ın tutulduğu Sadri Alışık Sokak'taki Taksim Polis Amirliğine gitti. Tutanak sonrası kameraya dair hasar tespiti yapılacağı ve şikayette bulunulacağı aktarıldı.

MUHABİRİMİZİN GÖRÜNTÜ ALMASI ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI

Onur Yürüyüşü'ne biber gazı ve plastik mermi ile müdahale eden polis, şiddet uyguladığı gözaltı işlemini kayıt altına alan muhabirimizi de engellemeye çalıştı.

BASIN AÇIKLAMASI TAKSİM TÜNEL'DE OKUNDU

Polis müdahalesi sürerken Taksim Tünel'de bir araya gelen grup basın açıklamasını burada okudu.

Açıklamada "Kendi sokaklarımızda, kendi derelerimizde, kendi dağlarımızda, kendi bedenlerimizde türlü türlü yöntemlerle tahakküm kurma haddini bulanlara; mafyalara, nefrete, kutuplaşmaya inat yaşam alanlarımızı koruyor ve çoğaltıyoruz. Topluma yönelik son yıllarda gerçekleştirilen ve sistematik olarak devam eden baskıya karşı sokaklarımızı koruyoruz" denildi.

"Hiçbirimiz haklarımızdan, varoluşlarımızdan ve özgürlüğümüzden vazgeçmiyoruz" vurgusu yapılan açıklamada gökkuşağına dair her şeyi suç unsuru gibi göstermeye çalışanlara karşı, gökkuşağına sahip çıkılmaya devam edildiği ifade edildi.

LGBTİ+'ların Küçük Bayram’dan Boğaziçi Üniversitesine kadar birçok yerde şiddete, kayyumlara, atamalara, güvencesizliğe, şiddete ve baskıya karşı sokakta direnmeye devam ettiğinin altı çizildi.

Açıklamada "Lubunyaların ve kadınların yaşamını korumayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede kaldıranlara karşı, kadınlar ve LGBTİ+’lar sokakta direnmeye devam ediyor. 12. cumhurbaşkanının yok öyle bir şey diyerek yok saymaya çalıştığı lezbiyenler kimliklerine sahip çıkmaya, sokakta direnmeye devam ediyor. Mafyatik ilişkileri ifşa olan bakanların hedef gösterdiği, sapkın ilan ettiği lubunyalar onurla açılmaya, görünür olmaya, ahlakçılıktan sapmaya, sokakta direnmeye devam ediyor. Siyasetten dışarı atılmak istenerek, parti binaları basılarak korkutulmaya çalışılan Kürtler, Deniz Poyraz’ı yaşatmaya, sokakta direnmeye devam ediyor. İkizdere’de ve tüm coğrafyada dağlar ve sular için direnenler ormanlarda ve sokakta direnmeye devam ediyor" denildi.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

"Bizler LGBTİ+’lar, kadınlar, işçiler, kürtler, öğrenciler olarak devletin bize yönelttiği tüm saldırılara karşı bir arada durmakta kararlıyız. Birlikte örgütlenecek, sokakta beraber bağıracak, yeniden partileyecek, güvenli alanlarımızı birlikte koruyacak ve büyüteceğiz. Tüm lubunyaların Onur Haftası kutlu olsun! İyi ki varız ve çok kalabalığız. Sadece bu sokağı değil tüm Taksim’i, İstanbul’u ve tüm kentleri, kırsalı da istiyoruz. İyi ki varsın lubunya! Onur ayın kutlu olsun! Ve 1 Temmuz günü Tünel’de, İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için yine Taksim’de, bizim sokaklarımızda görüşürüz lubunya!"

Öte yandan gözaltına alınanlar sağlık kontrollerinin ardından ifadelerinin alınması için Vatan Emniyet'e götürüldü. Sağlık kontrolünün ardından serbest bırakılacakları duyuruldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakırköy'deki Kanal İstanbul eylemine polis ablukası: Kanalı yaptırmayacağız!

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması: Kime sorulması gerekiyorsa sorulmuştur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa