26 Haziran 2021 13:30

Kamu bankaları iktidar yanlısı gazeteleri reklama boğdu

Kamu bankaları, Türkgün gazetesinin tiraj sıralamasında en geride olmasına aldırmadan iktidar yanlısı olması sebebiyle gazeteyi reklama boğdu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yazılı basında 2020 yılı reklam kullanım verilerine göre, kamu bankaları bazı gazeteleri reklama boğdu, bazılarına ise hiç reklam vermedi. Kamu bankaları 2020 yılında Korkusuz, Birgün, Evrensel, Karar, Cumhuriyet, Millî Gazete, Sözcü, Yeniçağ, Yeni Asya ve Yeni Mesaj gazetelerine tek bir santim reklam vermedi.

Duvar’dan Kenan Şener, “İktidar destekçisi medyaya akan kamu kaynağı-1: Yazılı basında kamu bankaları reklamları dağılımı” başlıklı bir yazı dizisi hazırladı. Haberde iktidar yanlısı yayın yapan gazetelere görülmemiş düzeyde reklam verip, eleştiren gazetelere reklam vermeyerek kamu yöneticilerinin siyasi saiklerle hareket ettiği, politik yandaşlarından yana davrandıkları gözler önüne serildi.

TÜRKGÜN, SABAH, TAKVİM, YENİ ASIR

Haberde Kamu bankalarının en çok reklam verdiği gazetenin MHP’nin yayın organı olarak bilinen Türkgün gazetesi olduğu açıklandı. Şener, “Elimizdeki bu kısıtlı veriyle bile açıkça görülüyor ki kamu bankaları 2020 tiraj raporunda son sıralarda olmasına karşın Türkgün gazetesine reklam yağdırmış, ölçülebildiği kadarıyla 43 bin 102 santim reklam vermiş.” dedi.

Listede ikinci sırada Sabah gazetesi yer aldı. Haberde 2020’de Hazine ve Maliye Bakanı’nın Berat Albayrak olduğu ve kamu bankalarının reklama boğduğu Sabah, Takvim ve Yeni Asır gazetelerine sahip Turkuvaz Grubu'nu bakan Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın yönettiği hatırlatıldı.

TİRAJDA GERİDELER AMA REKLAMDA ZİRVEDELER

Kamu bankaları Sözcü gibi Yeniçağ, Korkusuz, Cumhuriyet, Karar, Evrensel, BirGün, Yeni Mesaj, Yeni Asya ve Millî Gazete’ye de ambargo uyguladı, hiç reklam vermedi. Buna karşın tiraj sıralamasında gerilerdeki gazeteler kamu bankası reklam sırasında aynı Takvim ve Yeni Asır gibi uçuşa geçerek baş köşelere oturdu. Şener haberinde “Kat kat fazla kamu reklamı alma yolunun rakiplerinden daha iyi gazetecilik yapıp tiraj arttırmaktan geçmediğini biliyorlar. Çok açık ki ödüllendirilmişler.” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması: Kime sorulması gerekiyorsa sorulmuştur

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe'de Ali Koç, ikinci kez başkanlığa seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa